"Язаки" започва инвестиция за 50 млн. евро в Димитровград

В завода ще бъдат наети 3500 работници и служители

"Язаки" започва инвестиция за 50 млн. евро в Димитровград

Третият завод на японската компания ще бъде построен от плевенската "Хоризонт-Иванов" и отдадена под наем за поне 10 години

39450 прочитания

В завода ще бъдат наети 3500 работници и служители

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


До една година японският производител на автомобилни кабели "Язаки" ще има още един завод в страната. Новото предприятие ще се намира близо до Димитровград и в него ще бъдат инвестирани 50 млн. евро. Проектът ще бъде изпълнен от плевенската строително-инвестиционна компания "Хоризонт-Иванов", а "Язаки" ще наеме помещенията за срок от най-малко десет години. Строителството на фабриката ще започне официално тази седмица и ще продължи една година.

Новото предприятие

Това ще бъде третият завод на японската компания в страната след тези в Сливен и Ямбол. Целият проект се оценява на 50 млн. евро (близо 100 млн. лв.). От общата сума инвестицията в закупуване на терена, проектирането и строителството е 25 млн. лв., каза Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" в "Хоризонт-Иванов". Както "Капитал Daily" писа, плевенската компания ще закупи и окрупни земята, ще изгради фабриката и ще я отдаде дългосрочно под наем на "Язаки". Останалата сума ще бъде инвестирана от японската компания в оборудване. Сградите на другите два завода са собственост на японската компания - тази в Сливен заедно с терена бяха купени от Едуардо Миролио.

Сега новата фабрика ще бъде изградена между Димитровград и Хасково, в местността Голата чука край село Крепост. Производственото предприятие ще е разположено върху терен с площ от 64.5 дка, а разгърнатата му площ ще бъде почти 30 хил. кв.м. Сградата е проектирана от архитектурно бюро "Иво Петров – архитекти" и включва необходимите производствени и складови зони, помещения за сградна и техническа поддръжка. Към нея се предвиждат и съпътстващи съоръжения.

В новото предприятие се очаква да работят 3500 души и затова компанията ще разчита на работници и от съседните градове. Това е причината да бъде избран парцел в близост до пътен възел.

Разширяване

Решението за изграждане на нова фабрика в страната е свързано с поръчка на нов клиент, каза наскоро управителят на "Язаки България" Рома Будриене, но не даде подробности. В момента компанията работи за автомобилните производители Renault, Daimler и Ford. В двата завода на "Язаки" в страната са заети около 5000 души, а приходите за 2015 г. са 298.2 млн. лв.

Проектът на "Язаки" е една от двете големи инвестиции, които предстои да бъдат изпълнени край Димитровград. Наскоро стана ясно, че турската "Са-ба", която произвежда осветление за автомобили, ще изгради предприятие в района. Производството там се очаква да започне до есента на 2017 г. и да осигури работа на 300 души. По думите на кмета на града Иво Димов инвестицията ще бъде от порядъка на 10-15 млн. лв.

Бизнес моделът на строителя

"Хоризонт-Иванов" работи в областта на индустриалните и търговските имоти, като предлага различни услуги – от чисто строителство до разработване на проекти по поръчка на клиентите си, включително и като инвеститор, който впоследствие отдава под наем сградите. Сред най-известните й проекти са изграждането на завода на Nexans в Плевен, участието й в строителството на зала "Арена Армеец" в София, производството и монтажът на металната конструкция на новия терминал на летище София и т.н. Преди четири години "Хоризонт-Иванов" продаде своя компания - "Хелиос 08", чрез която беше изградила и отдаваше под наем магазина на Baumax в Плевен. Купувач тогава беше гръцкият инвестиционен фонд Bluehouse Capital, а по неофициална информация сделката беше за около 9 млн. евро.

Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" в "Хоризонт–Иванов":

Влагаме 25 млн. лв. в земята и сградата

Какви накратко са параметрите на новия завод?

- Заводът ще бъде изграден между Димитровград и Хасково, в землището на село Крепост. Теренът е 64.5 дка. Сградата е проектирана с необходимите производствени и складови площи, помещения за сградна и техническа поддръжка и със съответните административни и битови помещения. Цялото производство ще се разположи на около 30 хил. кв.м. Първоначалното задание беше 28 500 кв.м, но с направените промени площта бе увеличена.

Каква е очакваната проектна стойност по отношение на строителството?

- Стойността за закупуване на терена, проектирането и строителството ще възлезе на около 25 млн. лв. Заедно с оборудването, което "Язаки" ще доставят, се очаква инвестицията да достигне 50 млн. евро. Проектът е свързан освен с изграждане и с подписване на дългосрочен договор за отдаване под наем с опция за удължаване. "Язаки" ще са наематели.

Как във времето е планирано изпълнението на инвестицията?

- На 28 юли ще направим първа копка. Планираният пусков срок е юли 2017 г., когато обектът трябва да е с акт 16. Междувременно два месеца по-рано "Язаки" ще започнат да монтират оборудването, за да могат да обучат персонала си и да направят съответните тестове преди старта на производството.

Как всъщност компанията, която е един от големите японски инвеститори в България, стигна до решението за този проект?

- Преди три години се срещнах с представителите на "Язаки" за първи път в Хасково. Тогава те проучваха България за бъдещите си проекти. Такива проучвания, разбира се, прави всеки голям чуждестранен инвеститор, който търси най-подходящото място за бъдещото си позициониране. В шортлистата бяха държави като България, Румъния, Македония, Сърбия, Чехия, Словакия и др. Впоследствие останаха само две държави – България и Румъния, като у нас имаше няколко опции в Южна и Северна България. Желанието да се позиционират в Южна България надделя предвид техните вече съществуващи две предприятия - в Сливен и Ямбол. Коментираха се Пловдив, Пазарджик, Димитровград и Хасково. В онзи момент водихме преговори с първия изпълнителен директор на завода на "Язаки" в Ямбол, който доста добре беше запознат с обстановката в страната. Но в един момент компанията се спря на Румъния. Малко по-късно решиха, че ще направят още едно производство и вече сериозно започна да се говори за локацията Хасково – Димитровград.

Защо именно този регион?

- Защото в него попадат два по-големи града, както и множество по-малки населени места, които ще осигурят необходимия човешки ресурс. С реализация на инвестицията се очаква разкриване на над 3000 работни места. За "Язаки" е изключително важно да наемат и обучат този човешки ресурс. Така след направените анализи те избраха Южна България и именно този регион.

Допълнително инвеститорите бяха привлечени от локацията на имота и добрата работа с община Димитровград - три години изключително съдействие от страна на местната власт. Те избраха терена, направиха процедура по избор на партньор, поканиха компании, включително и нас - строително-инвестиционна компания "Хоризонт-Иванов". Процедурата проведоха с помощта на техните консултанти от SGS и в края на миналата година ни информираха, че сме спечелили позицията на инвеститор и строител. Последва период на уточняване на подробности по съставяне на договора за наем и в крайна сметка подписахме контракта. Радвам се, че предприятието в крайна сметка ще бъде построено в нашата страна.

С каква продължителност е договорът ви с "Язаки"?

- Десет години е договорът за наем без право на прекъсване и с опция за продължаване. Те от свoя страна имат дългосрочен договор с голям концерн. Лично аз смятам, че "Язаки" се позиционират на това място за доста дълго време. Предстои да доставят оборудване за милиони в завода, който ще изградим за тях.

Вие имате опит с подобни ключови инвеститори, например Nexans в Плевен. Може ли да сравните двата проекта?

- Инвестицията в Димитровград е в пъти по-голяма. През годините ние имаме успех с такива инвеститори на различни локации в страната.

В хода на строителството ще ползвате ли подизпълнители?

- Винаги сме ползвали подизпълнители. Има доста местни фирми от региона на Димитровград и Хасково, които ще се включат в този проект при изпълнението на нулевия цикъл, инсталационните и довършителните работи.

До една година японският производител на автомобилни кабели "Язаки" ще има още един завод в страната. Новото предприятие ще се намира близо до Димитровград и в него ще бъдат инвестирани 50 млн. евро. Проектът ще бъде изпълнен от плевенската строително-инвестиционна компания "Хоризонт-Иванов", а "Язаки" ще наеме помещенията за срок от най-малко десет години. Строителството на фабриката ще започне официално тази седмица и ще продължи една година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  voda avatar :-|
  The investor

  Засега производството е в Стара Загора.

 • 2
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Много, много добре, много добра локация и доста нови работни места, браво! Пожелавам им дълъг, ползотворен и безавариен престой в България!

 • 3
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Смятайте за какво производство става дума щом днес е в магазин на Практикер в Стара Загора, а утре в Хасково. След година може да е в Сърбия или Македония. И все пак винаги съм бил на мнение, че по-добре в Язаки отколкото с чук в Утилизация, с голи ръце да събаряш хотел на Гергов или миньор с бюлетина в мина на Ковачки

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#3] от "Pronto":
  Производството и нискотехнологично., С много , уморителен и нископлатен ръчен труд по запояване , свързване и окомплектоване на кабелни системи в богата на вредни изпарения от нагряваните кабели , букси , припои и т.н.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Мисля, че обвързването на тези заводи с Димитровград е фактически неправилно. Въпреки че териториално се намират в тази община, разстоянието от завода до Димитровград и Хасково е относително равно. Почти съм сигурен, че основната част от работната сила ще бъдат хасковлии, което е и заради тяхното по-голямо население. Дгр и Хс в този регион са като едно общо тяло, когато говорим за инвестиции.

 • 6
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#4] от "djb95":

  Вероятно Язаки биха били щастливи да инвестират и във високотихнологично производство, но къде ще намерят персонал за него?
  От друга страна високотехнологично съвсем не означава безвредно.
  Микроелектронното производство, например, е доста замърсяващо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход