Новият брой: Да си посееш бъдеще

"Мини Марица-изток" търси два заема за 52.3 млн. лв.

Инвестиционният кредит е за съфинансиране на закупуването на два роторни багера, за които дружеството сключи договор през май

"Мини Марица-изток" търси два заема за 52.3 млн. лв.

Държавната компания почти е изразходвала парите, разплатени от американските централи

8951 прочитания

Инвестиционният кредит е за съфинансиране на закупуването на два роторни багера, за които дружеството сключи договор през май

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Търсеният овърдрафт е с лимит до 28 млн. лв., от които 8 млн. лв. ще бъдат използвани за текущи плащания и задължения към доставчици, а останалите за заплати.

Въпреки че само преди три месеца на държавната "Мини Марица-изток" й бяха изплатени забавени плащания за 356 млн. лв. от двете американски централи ТЕЦ "AES Maрица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", сега дружеството отново има нужда от средства. Това става ясно от обявените два конкурса за банки, които да отпуснат овърдрафт и инвестиционен кредит на обща стойност 52.3 млн. лв.

За какво са парите

Търсеният овърдрафт е с лимит до 28 млн. лв., от които 8 млн. лв. ще бъдат използвани за текущи плащания и задължения към доставчици, а останалите 20 млн. лв. за плащане на заплати, данъци, осигуровки и други оперативни нужди. От "Мини Марица-изток" коментираха за "Капитал Daily", че към момента дружеството ползва 3 кредитни линии под формата на овърдрафт на обща стойност 40 млн. лв. Тези кредитни линии обаче изтичат на 30 септември тази година, което е една от причините да се търси подписването на нов договор. От мините допълват също, че поради сезонността на работата им и по-ниския добив през пролетта и есента се налага използването на оборотно финансиране, което да обезпечи разплащанията през тези периоди. В същото време дружеството отчете макар и минимална печалба от 2.6 млн. лв. за 2015 г., която обаче е с близо 40% по-ниска спрямо тази за 2014 г.

Инвестиционният кредит е за финансиране на двата многокофови роторни багера, договорът за които беше подписан през май в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и други управляващи. Тогава Петкова коментира, че това е първият договор за обновяване на тежкото оборудване на мините от 26 години.

Според разпространеното тогава съобщение стойността за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на двата роторни багера е 25.8 млн. евро. Сега обаче от дружеството казват, че договорът е за 30 млн. евро. Половината от средствата ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) като грант от фонд "Козлодуй", по който се отпускат средства като компенсация за спрените реактори на атомната централа. Изпълнители са консорциум между полската фирма ФАМУР и "Българска енергетика", собственост на Николай Златев и Николай Райчев.

Инвестиционният кредит, който се търси от "Мини Марица-изток" в размер на 24.3 млн. лв., е за осигуряване на останалата част от инвестицията, коментираха от дружеството. Половината от тях ще бъдат осигурени чрез инвестиционния кредит, който ще покрие 80% от сумата, а останалите ще бъдат собствени средства на дружеството. "Чрез кредита се цели оптимизиране на източниците на финансиране за инвестиционната програма на дружеството, тъй като досега тя бе финансирана изцяло със собствени средства", посочват от мините. Оттам допълват още, че към момента компанията има само един инвестиционен кредит за 3.9 млн. лв., от който са усвоени 2.28 млн. лв.

Къде отидоха разплатените 356 млн. лв.

Получените средства при изплащането на просрочените задължения на двете американски централи в размер на 356 млн. лв. вече са почти похарчени, става ясно от справка, предоставена от "Мини Марица-изток". Това не е изненадващо, като се има предвид, че дружеството изпитваше сериозна ликвидна криза заради отказа на двете централи да изплащат задълженията си, докато НЕК от своя страна не се изплати на тях. Това стана, след като Българският енергиен холдинг (БЕХ) успя да вземе мостов заем в размер на 535 млн. евро, а във вторник пласира и облигация за 550 млн. евро, с която да върне тези средства.

От справката на минното дружество се вижда, че най-голяма част от сумата - 130 млн. лв., са изплатени кредити към собственика на дружеството - БЕХ, с 66 млн. лв. са били платени ДДС и местни данъци и такси, 55 млн. лв. са отишли за концесионно възнаграждение на министерство на енергетиката, 33 млн. лв. са платени на доставчици, а 17 млн. за покриване на овърдрафти и мостово финансиране. Погасени са и главници по падежирали инвестиционни кредити в размер на 4 млн. лв., или общо компанията е изхарчила 309 млн. лв.

Обявените условия

От условията, обявени в конкурса за избор на банка, става ясно, че едно от изискванията е кандидатите да имат собствен капитал от не по-малко от 100 млн. лв. към края на 2015 г. Коефициентът на обща капиталова адекватност пък не трябва да е под 8%. Срокът за усвояване и погасяване на инвестиционния кредит е 81 месеца след подписването на договора с 21 месеца гратисен период. Като обезпечение по кредита се прави залог върху шест от багерите на дружеството. Това е вторият опит на мините да проведат конкурса, след като в началото на юли процедурата е била прекратена, тъй като са липсвали изисквания към банките.

За овърдрафта условията към банките са подобни със срок на погасяване до 12 месеца, като наказателната лихва не трябва да е по-висока от основният лихвен процент плюс 10%. Срокът на подаване на оферти и в двете процедури е 26 август.

От дружеството обясниха, че са избрали да проведат конкурс за избор на банки, а не обществени поръчки, тъй като това право им дават новите правила в Закона за обществените поръчки.

Търсеният овърдрафт е с лимит до 28 млн. лв., от които 8 млн. лв. ще бъдат използвани за текущи плащания и задължения към доставчици, а останалите за заплати.

Въпреки че само преди три месеца на държавната "Мини Марица-изток" й бяха изплатени забавени плащания за 356 млн. лв. от двете американски централи ТЕЦ "AES Maрица-изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", сега дружеството отново има нужда от средства. Това става ясно от обявените два конкурса за банки, които да отпуснат овърдрафт и инвестиционен кредит на обща стойност 52.3 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Айде нов заем, да благодарим още веднъж на цоцалистите за "евтиния" ток.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "today":

  Прав си, обаче не съвсем. Първо, ТЕЦ-овете отиват в миналото, което ще завлече и мините. Разходите за въглеродни квоти растат постоянно и това е нормално.

  Освен това, при внимателен прочит половината от средствата заместват изтичащ овърдрафт за 40 млн. (което значи, че кредита фактически намалява), така че новия заем даже е пример за добро финансово управление - рефинансиране при по-ниски разходи по кредита. Останалите 24,3 млн. са за инвестицията, което е нормално. Под въпрос е единствено целесъобразността на влагане на средства в безперспективно производство, но това е друга тема. Заемите не са нещо лошо или табу, стига да имат добро предназначение. Специално в случая не виждам проблем.

 • 3
  byivan avatar :-?
  2leva

  Модела е измислен и проверен на практика и работи.
  Казва се КТБ 2, да заповядай инвеститорите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал