IMAX и Dalian Wanda ще изграждат заедно 150 киносалона в Китай

Проектът трябва да се изпълни през следващите шест години

Дзиенлин работи усилено, за да изпълни амбициите си да притежава 20% от киносалоните по целия свят
Дзиенлин работи усилено, за да изпълни амбициите си да притежава 20% от киносалоните по целия свят    ©  SUZIE WONG
Дзиенлин работи усилено, за да изпълни амбициите си да притежава 20% от киносалоните по целия свят
Дзиенлин работи усилено, за да изпълни амбициите си да притежава 20% от киносалоните по целия свят    ©  SUZIE WONG

Компанията за филмови салони IMAX сключи сделка с Wanda Cinema Line за изграждане на 150 салона в Китай през следващите шест години, съобщава Financial Times. Wanda Cinema Line е дъщерно дружество на китайския конгломерат Dalian Wanda, който е собственост на най-богатия човек в Китай Уан Дзиенлин. Сделката е поредният знак за нарастващите глобални амбиции на Дзиенлин в киноиндустрията. IMAX има 335 салона в Китай и още 407 недовършени, в които се включват и тези от сегашната сделка.

Медиен конгломерат

Партньорството е логично продължение на разрастването на китайския конгломерат в този сектор, след като миналия месец придоби най-голямата европейска верига Odeon. Тогава Джак Гао, изпълнителен директор на Wanda Film Holdings Co, заяви, че сделката ще даде възможност за партньорства с доставчици като IMAX и Dolby Laboratories. Освен множеството кина в Китай медийната група вече притежава няколко вериги киносалони като AMC и Carmike Cinemas в САЩ, както и Hoyts Group в Австралия. Нейна собственост е студиото за кинопродукции Legendary Entertainment, а в напреднали преговори е и придобиването на 49% от Paramount Pictures.

Китайския кинопазар

"Китай ще задминат САЩ по приходи от боксофис продукции и брой киноекрани до 2017 г.", заяви изпълнителният директор на IMAX Рич Гелфонд, цитиран от Forbes. Премиерите на кинопродукции в азиатската страна вече генерират приходи, сходни с тези в САЩ. Това е и най-бързо растящият пазар в света, категоричен е Гелфонд.

Посещенията на китайските зрители обаче все още не са толкова много в сравнение с други големи пазари и има място за органичен растеж. Следващата година се очертава да бъде силна за киноиндустрията заради продълженията на продукции като "Джурасик свят", "Междузвездни войни" и "Бързи и яростни".

Интерес към Холивуд

Dalian Wanda не е единствената китайска медийна група със сериозни интереси към Холивуд. Tang Media Partners, финансирана от китайския интернет гигант Tencent, обяви наскоро, че купува агенцията за кинопродукции IM Global. Друга китайска компания - Bona Film Group, инвестира 235 млн. долара в Seelig Group, която си партнира с Fox за продуцирането на филми. Alibaba Pictures пък наскоро инвестира в последната екранизация "Мисията невъзможна" от Paramount Pictures.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще