"Булгаргаз" продължава да подобрява резултата си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булгаргаз" продължава да подобрява резултата си

Държавните газови дружества са значително по-добре финансово спрямо производителите на електроенергия

"Булгаргаз" продължава да подобрява резултата си

Събираемостта на вземанията на компанията се е повишила за полугодието

7481 прочитания

Държавните газови дружества са значително по-добре финансово спрямо производителите на електроенергия

© Мария Съботинова


"Булгартрансгаз" отчита намаление на печалбата си от близо 10 млн. лв. спрямо полугодието на 2015 г.

Държавният газов търговец "Булгаргаз" продължава да подобрява резултатите си. За полугодието компанията излиза на печалба от 35.4 млн. лв. при загуба от 34.4 млн. лв. година по-рано. Това става ясно от публикувания финансов отчет за шестмесечието. "Булгаргаз" отчита увеличение и спрямо края на 2015 г., когато излезе на печалба от 20.3 млн. лв. В същото време поради трайното понижение на цената на природния газ приходите са се свили с 28.7% и от 819.5 млн. лв. преди година сега са 584.3 млн. лв.

На какво се дължи възходът

Една от основните причини за доборото финансово състояние на "Булгаргаз" е повишената събираемост на вземанията, която е достигнала 113.5% (от главница и неустойки от просрочия) спрямо края на миналата година, коментира изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов за "Капитал Daily". Така в края на юни вземанията на компанията са в размер на 177.5 млн. лв. при 291.7 млн. лв. в края на 2015 г. Това се дължи най-вече на плащанията от най-големите длъжници на "Булгаргаз" - "Топлофикация - София" и топлофикациите на Христо Ковачки в Плевен, Бургас и Враца и още няколко по-малки топлофикации. Така към 31 юли те дължат общо 105.017 млн. лв., което е намаление от 52% спрямо края на 2015 г. Най-значително намаление има на задълженията на "Топлофикация - София", които достигат 62 млн. лв. към края на юни, което е спад от 2.5 пъти спрямо края на миналата година. Повишената събираемост се дължи най-вече на цедирането на вземания на "Булгаргаз" от топлофикациите чрез прихващане на задълженията на НЕК към същите дружества.

Друга причина за увеличение печалбата на "Булгаргаз" е по-ниският валутен курс на долара към лева спрямо утвърдения от енергийния регулатор при определянето на цената на газа за второто тримесечие, обясни Павлов. Признатата обезценка от страна на КЕВР на количества природен газ от хранилището в Чирен в размер на 18 млн. лв., която е включена в цената за първо тримесечие също е причина за подобрението на резултатите на компанията.

Как се движи потреблението

Благодарение на ниската цена на природния газ "Булгаргаз" отчита увеличение на потреблението с 10.37%. По думите на Павлов то идва основно от сектор химия, който е и основният консуматор на суровината. Повишение има и при металургията и стъкларската промишленост. Засега компанията не усеща отлив на клиенти заради възможностите за виртуалната търговия от Гърция. "Нашите изчисления са, че имаме най-добрата цена в региона и спрямо ликвидните газови хъбове също", коментира Павлов.

В началото на тази година "Булгаргаз" пое и доставките на газ за "Овергаз". Това се наложи, тъй като "Газпром" спря газа на дъщерната си компания в навечерието на нова година. Засега "Овергаз" обаче не е подала заявка към "Булгаргаз" за доставката на газ за следващото тримесечие, което трябва да стане най-късно до 5 август.

През полугодието компанията изчисти голяма част от задълженията си. Това включва 18.515 млн. лв. просрочия по кредит към собственика й - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Намеренията на дружеството са до края на годината да изчисти и останалата част от заема в размер на 11 млн. лв., каза Павлов. Разходите за външни услуги също са намалели с 45% спрямо полугодието на миналата година и към края на юни 2016 г. са 1.6 млн. лв.

Отстъплението на "Булгартрансгаз"

Газовият оператор "Булгартрансгаз" отчита намаление на печалбата си спрямо полугодието на 2015 г. с близо 10 млн. лв., с което тя достига 43.5 млн. лв., се вижда в отчета на дружеството. В същото време приходите на компанията намаляват минимално до 168.7 млн. лв., докато разходите по някои пера се увеличават. Най-съществено повишение има на тези за амортизации, които достига 41.3 млн. лв. от 34.5 млн. година по-рано. Общо вземанията от свързани лица намаляват до 54.7 млн. лв., като през първото полугодие на 2015 г. са били 67 млн. лв. Задълженията към дружествата в групата на БЕХ също се увеличават до 14.9 млн. лв., което вероятно се дължи на новото задължение на "Булгартрансгаз" да плаща 5% от прихода си във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Булгартрансгаз" отчита намаление на печалбата си от близо 10 млн. лв. спрямо полугодието на 2015 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.