Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски

Най-големият производител на лекарства в България вече е израелски

Teva окончателно придоби Actavis Generics, а с това и заводите в Дупница и Троян

Десислава Николова
47231 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


От приватизацията на "Балканфарма Дупница" през 1999 г. до момента инвестициите са над 160 млн. евро, а само за миналата година - 42 млн. лв.

От сряда най-големият производител на лекарства в България е израелски. Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска. "Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България.

Приключването на сделката означава промени и тук - най-вече обединение на екипи, избор на мениджъри и чертаене на нова обща стратегия. Засега официално подробности няма. По информация на "Капитал" от няколко източника начело на обединеното дружество ще е досегашният генерален мениджър на Teva за България Николай Хаджидончев. Преди да приеме поста в израелския фармацевтичен производител, той оглавяваше "Актавис".

Големи и в България

"Сливането на две реномирани фармацевтични компании в глобален план формира най-големия генеричен производител в света с много широко портфолио, което покрива практически всички терапевтични зони. В България пазарната позиция на новата компания след сливането се подобрява - кумулативно те стават втората по приходи от продажби на лекарства в стойност фармацевтична корпорация в България", коментира д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на световната анализаторска компания IMS Health. Досега Actavis беше трета, а Teva - 19-та.

През миналата година продажбите на дружествата в групата Actavis са общо 486.5 млн. лв. (виж таблицата), като със сигурност в числото има и вътрешни сделки. За нея ще работят общо 2190 служители. Според отчетите в Търговския регистър "Балканфарма Дупница" през миналата година е произвела 6543 млн. таблети, с 307 млн. повече от 2014 г. През миналата година в нови мощности в завода са инвестирани над 42 млн. лв., като от приватизацията на дружеството през 1999 г. до момента инвестициите са над 160 млн. евро.

Другата предприятие на групата - "Балканфарма Троян", е произвело над 35 млн. опаковки сиропи и медикаменти, като 65% от продукцията са унгвенти (крем за мазане, в който са разтворени няколко лекарствени вещества).

Търговската компания "Актавис", която представя на българския пазар продукцията на компания, отбелязва в отчета си, че пазарният й дял на генеричния пазар в България е 21% през 2015 г. и 5.8% на фармацевтичния пазар като цяло, което я нарежда в топ 10 на фармакомпаниите по продажби в стойност. Само през миналата година тя е пуснала на пазара 16 нови продукта, като приходите само от тях са 863 хил. лв.

Двете компании имат регистрирани за продажба на българския пазар около 450 лекарства, като част от тях се произвеждат в страната.

Израелският генеричен гигант Teva присъства на българския пазар от повече от 10 години под формата на търговска компания, която регистрира лекарствата в България и се грижи те да достигат до пациентите. Само през миналата година "Тева фармасютикълс" е платила 1.135 млн. лв. такси, за да поддържа активни досиетата на лекарствата си и да може да ги предлага в България. Компанията има регистрирани 191 лекарства, като по-голямата част от тях са с рецепта и се покриват от здравната каса.

Световната сделка

Глобалната сделка беше обявена преди една година, когато от Teva съобщиха, че ще платят 40.5 млрд. долара за портфолиото на Actavis – 33.43 млрд. долара в брой, а останалото под формата на 100 млн. акции от Teva. Няколко месеца преди това, през март 2015 г., самата Actavis купи генеричното портфолио на Allergan и преименува обединената компания като Allergan.

Забавянето на концентрацията се дължи на дългото очакване на одобрението на антимонополните регулатори. Европейската комисия разреши сделката през март 2016 г., а

Федералната търговска комисия (FTC), която се явява антимонополният регулатор в САЩ, подпечата разрешението в края на юли. Условието за това беше Teva да се съгласи да продаде част от патентите си на 11 конкурентни компании. Става въпрос за формулите зад 79 от продуктите на компанията - от антибиотици до медикаменти за отслабване. Отсъждането на FTC пък предвижда с 45 патента да се раздели и Allergan.

Европейската комисия също постави условия пред двете компании. Teva трябва да се освободи от всяко от предлаганите лекарства, включително и тези, които сега разработва, които пораждат проблеми за конкуренцията в 24 страни в европейското икономическо пространство, и от медикаментите в развитие в Исландия. Освен това Allergan Generics ще трябва да се откаже от голяма част от патентите си във Великобритания и Ирландия и производствена мощност във Великобритания.

В съобщението си за сделката Teva изтъква, че с повече от 1800 лекарства и 16 хил. продукта има търговско присъствие на 80 пазара, като е сред първите три водещи компании на над 40 пазара и е глобален лидер на всички ключови световни пазари, като допълва, че само през следващата година ще пусне 1500 генерични лекарства на световните пазари.

От компанията обобщават, че след придобиването ще имат общо 338 регистрации на лекарства, които чакат одобрение от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ. Освен това след разпродажбата в Европа Teva ще има продукти в процес на разработка, благодарение на което ще пусне над 5000 нови продукта. В същото време на растящите пазари в Азия, Африка, Латинска Америка, Средния изток, Русия и ОНД компанията е заявила за одобрение от регулаторните органи около 600 нови лекарства.

Колко голяма е Teva

Израелската фармацевтична компания Teva е водещата компания на пазара за генерични лекарства. Пазарната ѝ капитализация на борсата в Ню Йорк достига 53.7 млрд. долара. Приходите на компанията в последните години обаче изостават, като за миналата година са 19.65 млрд. долара, 3.5% понижение спрямо 2014 г. За същия период печалбата достига 1.59 млрд. долара при влошаващ се нетен маржин. От сделката с придобиването на Actavis Generics Teva предвижда да спестява по 1.4 млрд. долара на година до края на 2019 г. За целта ще бъдат елиминирани дублиращите звена и ще се повиши мащабът на производството.

От приватизацията на "Балканфарма Дупница" през 1999 г. до момента инвестициите са над 160 млн. евро, а само за миналата година - 42 млн. лв.

От сряда най-големият производител на лекарства в България е израелски. Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска. "Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  proza avatar :-|
  proza

  Имтересно защо продадохме такива печеливши предприятия като Балканфарма и Софарма на чужденци? Сега продаваме пък на трета страна. Какво налагаше да продаваме всичко, което имаме? Или за да могат някои да гушнат комисионните, ние загубихме важни предпричтия. Има нещо гнило в пеиватизацията в България като цяло и един ден сигурно ще се разбере кой най-много се налапа с комисионни от тарикатите купувачи,

 • 2
  sirhamiltonf1 avatar :-|
  hamiltonf

  Тева до момента в България имат 135 лекарства в продажба. От 2017 г. колко ли ще станат...

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Actavis Generics... ще имаме ли генерици вече или ще ги спрат щото имат по-добри лекарства на многократно по-високи цени?

  Щото знам за доста фирми които просто се купуват и после производството им се замразява.. за да не се пречкат. Назначават по няколко пазача и готово.

 • 4
  tkd51502760 avatar :-|
  tkd51502760

  Тева е най-големият производител на генерични продукти в света. Имат и пионерни продукти, особено в онкологията и неврологията. Това във връзка с купуването и затварянето .......... Нищо няма да затварят и да спират. Тези мощности са им необходими за планираното преди години навлизане на европейския пазар. Построиха завод в Дебрецен, купиха Рацио и т.н. Още преди около 6-7 години се заговори за продажбата на Актавис, но тогава нямаше сделка.

 • 5
  ss avatar :-|
  SS

  Само да не стане като с евреите дето купиха авиокомпания "Балкан" ...

 • 6
  tkd51502760 avatar :-|
  tkd51502760

  Тези евреи от Тева нямат нищо общо с онези, нито като бизнес и манталитет, нито като финансови възможности. Имайте предвид, че двата завода в България са само част от многото заводи на Актавис, а те са само част от Тева. Тева е най-голямата израелска компания, не във фармацията, а изобщо, което обяснява защо СЕО не е синът на мажоритарния собственик, който отговаря в момента точно за разширяването на европейския пазар, а Шломо Йанай. Проверете кой е....

 • 7
  tkd51502760 avatar :-|
  tkd51502760

  Сега е СЕО на Камбрекс, което не е случайно, защото те разработват фармацевтични продукти, а Тева искат увеличаване на пионерните разработки, освен ръста в генериката. Няма нищо "случайно".

 • 8
  firstcmt avatar :-|
  firstcmt

  Интересуваме дали поне те(VA) ще почната да раздават дивидент и къде по-точно в ТР е отчета за 2015г.?

 • 9
  tmax500 avatar :-P
  tmax500

  дано не пестят израелците от съставките


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал