Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

4140 прочитания

© Капитал


Петкова: Създаваме работна група за АЕЦ "Белене"

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Това е резултатът от посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Москва в края на миналата седмица, на която се срещна с представители на ръководството на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом". Тя е собственик на "Атомстроекспорт", която през юни осъди Националната електрическа компания (НЕК) за 620 млн. евро заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". "Предстои експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно решение и за двете страни в максимално кратки срокове", се казва в съобщение на министерството.

Руският прочит след срещата е малко по-различен: "Росатом" е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна", отбеляза в съобщение до медиите Кирил Комаров, първи заместник генерален директор в "Росатом".

Това изключва най-спрягания от българската страна вариант за съвместно споразумение за продажба на оборудването на друга държава.

В руското съобщение се напомня, че всеки ден тече неустойка от 167 хил. евро. Т.е. всяка година трупа към сметката на АЕЦ "Белене" нови 61 млн. евро, като тук не са включени и разходите по съхранението на оборудването в Русия. Опцията с намирането на инвеститор за завършване на централа в България, която се употребява покрай предстоящите президентски избори, изглежда най-малко вероятна. Посещението на Петкова в Москва е първата официална среща между българска и руска страна след обявяването на резултата от арбитража в средата на юни.

Големите сделки за ток отиват на борсата

Дългосрочните сделки за електроенергия за стотици милиони вече няма да са запазена територия само за големите държавни производители в страната – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания (НЕК). От есента те пак ще са основните продавачи, но ще предлагат енергията си със срок на доставка от една седмица до 2 години и на работещата от началото на годината енергийна борса.

През борсата търговците, а оттам и компаниите потребители ще могат да купуват енергия на състезателен принцип. Трите дружества продавачи за миналата година са имали приходи от 1.3 млрд. лв. от своите търгове, така че говорим за милиарден пазар.

Новата платформа трябва да донесе повече прозрачност и по-конкуренти условия за всички. От проекта на правилата на борсовия оператор се вижда, че има няколко спорни въпроса - за гаранциите и предварителното плащане на цялата цена по сделките. Другата неизвестна е какви количества ще предложат централите на борсата и какви ще оставят за собствените си търгове. Засега обаче решение не е взето нито на ниво Български енергиен холдинг, нито в Министерството на енергетиката, коментираха източници.

Държавните производители на енергия влошиха резултатите си

Основните държавни компании, произвеждащи електроенергия - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" и най-голямото минно дружество "Мини Марица-изток" - влошават резултатите си през първото полугодие. Отчетите за периода показват, че приходите им намаляват и трупат сериозни загуби, като само атомната централа излиза на минимална печалба. В същото време Българският енергиен холдинг, който обединява всички държавни енергийни дружества, отчита увеличение на приходите и печалбата си.

По-добрите резултати на БЕХ през първото полугодие - приходи от 172.5 млн. и печалба в размер на 129.7 млн. лв., се дължат на по-високия дивидент, изплатен от някои дъщерни дружества за миналата година.

Държавната централа ТЕЦ "Марица-изток 2" е дружеството, при което тенденцията към влошаване на финансовия резултат трайно се запазва. Макар че намалението на приходите не е толкова съществено (7.87%), загубата продължава да се задълбочава, достигайки 46.4 млн. лв. за полугодието.

"Мини Марица-изток" прави своеобразен обрат на представянето си, като отчита загуба за полугодието от 18.368 млн. лв. при брутна печалба за първото тримесечие от 10.7 млн. лв.

Печалбата за полугодието на АЕЦ "Козлодуй" се свива до 236 хил. лв. от близо 70 млн. лв. година по-рано.

Цената на петрола влезе в низходящ тренд

През тази седмица търгуващият се на борсата в Ню Йорк петрол спадна под 40 долара за барел за пръв път от април и навлезе в мечи пазар на фона на опасенията, че проблемът със свръхпредлагането ще се задълбочава.

Натискът върху котировките се усили от новините, че Саудитска Арабия отново понижава цените за азиатските си клиенти и че броят на действащите сонди за добив в САЩ продължава да расте пета поредна сесия. Това е най-дългият период на повишение на производствената активност в САЩ от миналия август. Отделно от това складовите запаси на суров петрол и горива в САЩ са достигнали най-високите нива за този сезон от две

Цените на петрола успяха да възстановят част от загубите в сряда, но щатският лек суров петрол остава на нива под 40 долара, а сортът брент, който се използва за бенчмарк при голяма част от световната търговия, се задържа около 42 долара за барел.

Shell постига половината от очакванатa печалба

Royal Dutch Shell стана поредната енергийна компания след BP и норвежката Statoil, която разочарова инвеститорите си. Второтo тримесечие тя приключва със 70% по-малка печалба на годишна база, достигайки 1.05 млрд. долара. Анализаторите бяха завишили очакванията си почти двойно, предвиждайки 2.2 млрд. долара краен финансов резултат.

Акциите на компанията нарастваха усилено през последните седмици заедно с останалите емисии в борсовия индекс FTSE 100. Публикуването на отчета не донесе особено разочарование на инвеститорите на Лондонската борса. Лошите резултати в сектора се дължат на спадащата цена на петрола и производните му продукти. При Shell историята не е по-различна. Приходите през тримесечието се понижават с 19.31%, достигайки 58.42 млрд. долара, а маржинът на нетната печалба се стопява от 5.2% година по-рано до малко под 2% сега. Въпреки това компанията ще разпредели дивидент, който ще достигне 0.47 долара на акция.

Държавният газов търговец "Булгаргаз" продължава да подобрява резултатите си. За полугодието компанията излиза на печалба от 35.4 млн. лв. при загуба от 34.4 млн. лв. година по-рано. Това става ясно от публикувания финансов отчет за шестмесечието. "Булгаргаз" отчита увеличение и спрямо края на 2015 г., когато излезе на печалба от 20.3 млн. лв.

"Мини Марица-изток" търси овърдрафт с лимит до 28 млн. лв., от които 8 млн. лв. ще бъдат използвани за текущи плащания и задължения към доставчици, а останалите 20 млн. лв. за плащане на заплати, данъци, осигуровки и други оперативни нужди.

"ЧЕЗ - Разпределение" има намерение да вземе синдикиран заем от 116 млн. eвро от Европейската банка за възстановяване и развитие, без за целта да учредява особени залози върху имуществото си. Това става ясно от публикуваната в Търговския регистър покана за свикване на общо събрание на акционерите на дружеството, които трябва да одобрят кредита.

Петкова: Създаваме работна група за АЕЦ "Белене"

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. Това е резултатът от посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Москва в края на миналата седмица, на която се срещна с представители на ръководството на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом". Тя е собственик на "Атомстроекспорт", която през юни осъди Националната електрическа компания (НЕК) за 620 млн. евро заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". "Предстои експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно решение и за двете страни в максимално кратки срокове", се казва в съобщение на министерството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова

    Най-новата и добра новина е,че "ЕК ни даде зелена светлина за "Южен поток" и нова АЕЦ", с текст: "Брюксел няма нищо против и България да изгради нов ядрен реактор" с единствено условие, че "ако бъде взето такова решение, София ще трябва да уведоми Брюксел".
    Очакваме г-н Борисов да изпълни обещанията си, свързани с АЕЦ "Белене" ("Ще строим, как няма да строим"). Задачата вече е в неговите ръце и вярваме, че ще се възползва от обещанието: "ЕС ще подкрепя Бг. в областта на енергетиката...чрез активизиране на инвестиции, за благото на своите граждани".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.