"Щрабаг" ще инвестира в асфалтова база край Димитровград

Компанията е придобила терен от 30 декара, като преговаря и за покупка на каменна кариера

Приходите на "Щрабаг" за 2015 г. са 69 млн. лв. при 74 млн. лв. година по-рано. Оборотът на чуждия гигант за миналата година е 13 млрд. евро, като най-голяма част от бизнеса се генерира в Германия, следвана от Австрия
Приходите на "Щрабаг" за 2015 г. са 69 млн. лв. при 74 млн. лв. година по-рано. Оборотът на чуждия гигант за миналата година е 13 млрд. евро, като най-голяма част от бизнеса се генерира в Германия, следвана от Австрия    ©  Reuters
Приходите на "Щрабаг" за 2015 г. са 69 млн. лв. при 74 млн. лв. година по-рано. Оборотът на чуждия гигант за миналата година е 13 млрд. евро, като най-голяма част от бизнеса се генерира в Германия, следвана от Австрия
Приходите на "Щрабаг" за 2015 г. са 69 млн. лв. при 74 млн. лв. година по-рано. Оборотът на чуждия гигант за миналата година е 13 млрд. евро, като най-голяма част от бизнеса се генерира в Германия, следвана от Австрия    ©  Reuters
Размерът на инвестицията вероятно ще е между 5 и 10 млн. лв.

Австрийската строителна компания Strabag започва да изгражда производствени мощности край Димитровград, каза кметът на община Димитровград Иво Димов пред "Капитал Daily". Третата асфалтова база на "Щрабаг" в страната ще се разположи срещу новостроящия се завод на "Язаки", чиято първа копка бе направена преди дни върху частен имот с площ около 30 дка. Очакваният размер на инвестицията ще е между 5 и 10 млн. лв. Освен производствената сделката ще включва и покупка на каменна кариера в местността "Бъзка чука", каза източник на "Капитал".

Новите производствени мощности ще обслужват цяла Южна България от територията на община Димитровград. Очаква се съоръжението да бъде построено, монтирано и да започне да функционира до края на октомври – средата на ноември.

"Инвестиция е в Димитровград, защото в лицето на общината компанията видя, че има сериозен партньор, който може да им бъде в помощ", подчерта кметът Иво Димов и допълни, че стратегическото географско местоположение на общината заедно с всичко, което е направено за подобряване на инфраструктурата, е оказало влияние.

От "Щрабаг" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Трета асфалтова база

Асфалтовата база край Димитровград ще е трета на "Щрабаг" в страната. Другите две са в Бургас - в кв. "Меден рудник" и в София на ул. "Ломско шосе". Компанията разполага и с Трошачно-сортировъчна инсталация, кариера "Пери" с. Студена, показа справка на сайта на фирмата.

По информация на представители на строителния сектор в региона на Южна България вече има изградени над 20 асфалтови бази.

Какво работи компанията

Компанията е сред малкото строителни средни и големи фирми с чужд собственик. Приходите на "Щрабаг" за 2015 г. са 69 млн. лв. при 74 млн. лв. година по-рано. Печалбата за миналата година е 1.5 млн. лв. при 11.6 млн. през 2014 г. Оборотът на чуждия гигант за миналата година е 13 млрд. евро, като най-голяма част от бизнеса се генерира в Германия, следвана от Австрия.

Тя е активна на българския пазар от 2002 г., от 2008 г. насам се появява под името на марката "Щрабаг" ЕАД. До момента групата има филиали във всички региони на България, имащи отношение към пазара.

Дружеството участва и на инфраструктурния пазар, и при сградното строителство. Сред големите проекти в сектор "Високо строителство" са сградата на летище София, Мегапарк София и Мегамол. Групата е представена в България от "Минерал 2000", "Ц-Дизайн", ТРА, БРВЦ.

Като главен изпълнител "Щрабаг" в момента строи новата производствена сграда на "Палфингер продукционстехник България" в община Червен бряг. Австрийският концерн Palfinger стартира през есента на миналата година разширяване на производствените мощности. Строителството е планирано да протече на три етапа. Предвижда се на площ около 50 дка в землището на с. Рупци да бъдат изградени общо три нови цеха: заваръчен – през 2016 г.; бояджийски - през 2017-2018 г., и монтажен - през 2018–2019 г., като общата инвестиция е около 30 млн. лв.

Кметът на община Димитровград Иво Димов: Базата ще обслужва цяла Южна България

Какви ще са мащабите на инвестицията на "Щрабаг"?

- Не мога да кажа с точност на каква стойност ще е, но самият факт, че компания от такъв ранг - петата по големина в Европа, стъпва на пазара, разбирате, че е на принципа на колелото – завърти ли се - това, което се случва тук, ще доведе след себе си редица сателитни фирми, които ще изпълняват определени дейности, свързани с функционирането на завода на "Язаки". Тази инвестиция не е случайно, че е точно тук, в Димитровград, защото в лицето на общината инвеститорите видяха, че имат сериозен партньор, който може да им бъде в помощ. Отделно от това стратегическото географско местоположение на общината с всичко, което бе направено за подобряване на инфраструктурата, оказа своето влияние. Именно изграждането на АМ "Марица" беше катализаторът за инвестицията на "Язаки" и това, което предстои да се случи.

Закупен ли е теренът и върху каква площ ще строят "Щрабаг"?

- Да, закупен е. Около 30 дка е земята, частна собственост.

В каква фаза е проектът им към момента?

- В процес на съгласуване и одобряване. Става дума за голяма асфалтова база. Точно заради това, че се намира на уникално място, с тази асфалтова база "Щрабаг" ще могат да оперират на територията на цяла Южна България.

Още от Капитал