Видин получи 18 млн. лв. за доизграждане на пречиствателна станция

Общината ще търси нов изпълнител, след като скъса договора с "Понс холдинг"

Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период
Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период
Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Община Видин получи 17.9 млн. лева по оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ). Договорът за финансирането беше подписан в града от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Видин Огнян Ценков.

Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период. Министерството успя да договори с Европейската комисия изключение за тях и те бяха прехвърлени към новия период до 2020 г. Другите такива проекти са в Банско, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.

Нов изпълнител

Забавянето на проекта се дължеше на недобра организация на избрания изпълнител - обединение "ПОНС – ВАБАГ – ЕКО Видин 2013". То е съставено от бургаската "Понсстройинженеринг" (52%) с мажоритарен собственик бургаския бизнесмен Милко Милков, австрийското "Фа Тех Вабаг" (45%) и "Еко проект 2000". Договорът е подписан през 2013 г. от бившия кмет на Видин Герго Гергов (който през юни беше оправдан от съда в обвинение за злоупотреби), а първа копка на пречиствателната станция е направена през 2014 г. Оттогава досега напредък почти няма.

Новият кмет Огнян Ценков обяви, че ще прекрати договора, и това се случи на 15 март 2016 г. Мотивите на общината бяха "грубо и системно нарушаване на договорните разпоредби от изпълнителя". Ценков обяви, че ще има нова процедура за избор на изпълнител. Видин е единствената община от общо осем, които се решиха на този ход. Всички останали решиха, че забавените им водни проекти ще бъдат довършени от същите изпълнители.

Пречистени води

Пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин ще е с капацитет 56 хил. еквивалент жители. Проектът предвижда още рехабилитация на водопроводи по 40 улици във Видин с обща дължина 13 648 м, както и на сградните водопроводни отклонения с дължина 5046 м. Ще се направи разширяване и реконструкция на канализационната мрежа на града, обхващаща 46 улици с обща дължина 16 501.35 м, нов колектор, както и рехабилитация на канални помпени станции 1 и 5.

Договорът с обединението на "Понс" беше за 25.1 млн. лв. По него бившата администрация на общината е изплатила около 7 млн. лв., макар почти нищо да не е свършено.

Държавата отново търси концесионер за пристанище Видин-юг

Министерството на транспорта отново ще се опита да намери концесионер на пристанище Видин-юг, след като в сряда правителството взе решение за откриване на процедура. Предстои обявлението за концесията да бъде публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, а след това и на интернет страницата на Министерството на транспорта. Концесионирането на пристанището започна по време на тройната коалиция, когато държавното пристанище беше разделено на три с идеята да бъде отдадено на части. През 2013 г. концесия за Видин-юг получи ТЕЦ "Свилоза", но в началото на 2016 г. договорът беше прекратен по искане на компанията. Видин-север пък беше спечелено от параходство "Българско речно плаване", част от групата "Химимпорт". Договорът е със срок 30 години до 2040 г. Законът за концесиите беше променен наскоро, за да отрази новата европейска директива, която влезе в сила от средата на април. С измененията отпадна 35-годишният таван за срок на концесиите, които практически сега могат да се дават за неограничено време.

Още от Капитал