"Аурубис" приключи инвестиция за 44 млн. евро
44 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Аурубис" приключи инвестиция за 44 млн. евро

Очакванията са цените на суровината да остане ниска, а търсенето на продуктите на компанията - стабилно

"Аурубис" приключи инвестиция за 44 млн. евро

За три години медодобивната компания планира да вложи общо 180 млн. евро

9529 прочитания

Очакванията са цените на суровината да остане ниска, а търсенето на продуктите на компанията - стабилно

© Юлия Лазарова


Спирането на завода за 54 дни е намалило приходите и печалбата на цялата група.

Медодобивният комбинат "Аурубис България" е завършил капиталовия ремонт, който според официалната информация на компанията майка - Aurubis Group, е продължил 54 дни (април и май). Основните дейности по ремонт и поддръжка на съоръженията са извършени през април и май, а стойността на инвестицията е оценена на 44 млн. евро. Това е само една част от планираната инвестиционна програма на предприятието. В края на миналата година компанията обяви, че до 2018 г. планира инвестиционна програма на стойност 180 млн. евро.

"Радвам се, че спирането на завода в Пирдоп е протекло по план, а нашите служители са свършили доста амбициозната задача успешно", коментира главният изпълнителен директор на Aurubis Group Юрген Шахлер. По неговите думи в плановия ремонт са участвали общо 52 компании и около 1200 души.

Предстоящи инвестиции

Българското дружество е изготвило средносрочна инвестиционна програма, наречена "Спектър 2018". Тя ще се фокусира върху устойчивото и висококачествено производство на медни продукти, поддържане на високи стандарти за преработка на метали по екологичен път и даване на допълнителна добавена стойност за клиентите на предприятието.

От общата сума за трите години 150 млн. евро са преки инвестиции. От тях 75 млн. евро ще са насочени към усъвършенстване на процесите за опазване на околната среда, а останалите за енергийна ефективност, ремонти, подобряване на дейността на металургичния производител и повишаване на конкурентоспособността. Косвените инвестиции на стойност 30 млн. евро ще бъдат изразходвани от други компании, но отново насочени към развитие на различните дейности на "Аурубис България". По-голямата част от тях ще бъдат вложени в подобряване на логистичната мрежа за доставки на пристанищата във Варна и Бургас, а по-малки инвестиции се очакват в разработването на социални и други проекти.

При представянето на програмата "Спектър 2018" изпълнителният директор на компанията Тим Курт обяви, че за десетте години до 2015 г. "Аурубис България" е инвестирала над 1 млрд. лв. Основната част от тях – 800 млн. лв., са били вложени в модернизиране на производствените процеси, което включва и подобряване на околната среда в региона, а останалите около 300 млн. лв. са били насочени към модернизиране на оборудването и опазване на екосистемата.

В официалното съобщение на Aurubis се посочва, че затварянето на завода в Пирдоп, както и спадащите цени на медта са сред основните причини за по-слабите финансови резултати на групата за третото тримесечие на фискалната година, приключващо на 30 юни. Общите приходи на групата за деветте месеца са 7 млрд. евро, докато предходната година те са били 8.5 млрд. евро. Печалбата преди данъци е спаднала с 44% на годишна база до 148 млн. евро.

За първите девет месеца на фискалната година "Аурубис България" е произвело 722 хил. тона меден концентрат, 159 хил. тона катодна мед и 733 хил. тона сярна киселина. Около 70% от продукцията на предприятието се изнася. За компанията работят повече от 830 души и на практика е най-големият износител в България.

Очаквания

В официалното съобщение на Aurubis Group се посочва, че компанията очаква разходите за обработка и за такси да останат на стабилни нива. Експертите на групата не очакват цените на сярната киселина и на медната скрап да се възстановят, освен ако цените на металите по световните борси не тръгнат нагоре. При прътите и готовите продукти очакванията са да има има стабилно търсене, което да бъде съпоставимо с предходната година.

Положителен финансов ефект компанията очаква от силния долар, тъй като търговията на компанията в голяма степен се базира на американската валута. Освен това приходите на групата трябва да бъдат подкрепени още тази година от подобренията, направени по линия на капиталовата програма.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK