Софийско обединение пребори "Джи Пи груп" за спортен комплекс в Бургас

Офертата на консорциума между "Арете строй" и "Алфа билд инженеринг" е за 13.72 млн. лв.

Старите спортни съоръжения в кв. "Славейков" в Бургас ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъде изграден нов комплекс
Старите спортни съоръжения в кв. "Славейков" в Бургас ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъде изграден нов комплекс    ©  Община Бургас
Старите спортни съоръжения в кв. "Славейков" в Бургас ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъде изграден нов комплекс
Старите спортни съоръжения в кв. "Славейков" в Бургас ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще бъде изграден нов комплекс    ©  Община Бургас
Победителят е дал два дни по-кратък срок за изпълнение и 14 хил. лв. по-ниска цена.

С миниатюрна разлика от 0.13 точки в крайното класиране обединение "Бургас спорт 2016" спечели поръчка за изграждане на спортен комплекс в кв. "Славейков" в Бургас. Единственият друг кандидат беше "Джи Пи груп" със самостоятелна оферта. Спечелилият консорциум включва две софийски фирми - "Арете строй" (предишно име "Спортни настилки") и "Алфа билд инженеринг". Договорът с тях е за 13.722 млн. лв. без ДДС, или съвсем малко по-ниска от прогнозната 14 млн. лв.

Сходни оферти

Поръчката бе една от спрените покрай "катарзиса" на премиера Борисов през февруари - с официалния мотив, че община Бургас няма нужните средства. Тогава за изпълнител бе избрано обединение на "Джи Пи груп" в консорциум с "АБ инвест НН" (свързана с "Хидрострой" и наскоро преименувана на "Инфра експерт"). Прогнозната цена на поръчката тогава беше 10.8 млн. лв. без ДДС. Само два месеца по-късно спреният търг бе подновен, при това с 3.2 млн. лв. по-висока прогнозна цена и с нови елементи, съвпадащи с тези от проекта, спечелил първия търг.

Първият конкурс събра пет оферти, а вторият едва две, едната от които на "Джи Пи груп", чието предложение веднъж вече беше класирано на първо място. При оценката на техническите и ценовите оферти във втората процедура обаче Джи Пи изостава с няколко стотни. Причината е единствено по-краткият с два дни срок за изпълнение, предложен от обединение "Бургас спорт 2016", както и малката разлика в цената - 13.722 млн. лв. спрямо 13.736 млн. лв., става ясно от протоколите по поръчката. Загубилият не е обжалвал.

Спортен опит

Няма информация коя е водещата фирма в спечелилия новия търг.

"Арете строй", позната до началото на 2016 г. като "Спортни настилки", има опит със спортни обекти. Тя е работила по изграждането на спортна зала в Рудозем, реконструкцията на спортен комплекс "Чавдар" в Етрополе, реконструкцията на футболния стадион в Ямбол, ремонт на спортни площадки в Хисаря, Каолиново, Павликени и др. Според търговските регистри фирмата е еднолична собственост на 34-годишния Пламен Тихомиров Трифонов.

"Алфа билд инженеринг" е еднолична собственост на Александър Йорданов Благоев и е регистрирана през април 2015 г. Въпреки че е много, млада вече има договори за саниране на жилищни сгради в Карлово (поръчката е договорена директно, без състезание), Момчилград, Разград и др. Любопитен детайл е, че компанията се сблъсква в един търг за саниране с "Джи Пи груп" в Правец, където последната често печели поръчки. Двете дружества кандидатстват за различни блокове и ги печелят.

Обединението "Бургас спорт" има малко повече от година, за да изгради спортен комплекс със закрит басейн, игрище за футбол с трибуни, тенис корт и обслужващи сгради в бургаския квартал "Славейков". Басейнът ще бъде с олимпийски размери 20 на 50 м и с трибуни за 1200 гости. Върху сградата на басейна е предвидена покривна градина - "зелен хълм", поставен върху "стоманенобетонна черупка с големи подпорни разстояния". Футболното игрище трябва да е с размери 100 на 65 м и с настилка от изкуствена трева. Двата тенис корта трябва да са със синтетична настилка върху стоманенобетонна конструкция с дебелина 12 см. Договорът предвижда непредвидени разходи до 5% от ценовата оферта. Крайната цена е 16.63 млн. лв. с ДДС.

Още от Капитал