Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

"Дореко комерс" купува "Лодис инвест" за 2.9 млн. лв.

"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco
"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Сделката затвърждава тенденцията собствеността на Пеевски да се изнася зад граница.

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на Делян Пеевски продължават с млечните му компании. От август преработвателното дружество "Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките Lacrima и Frezco, има нов собственик - досегашният "Тера линд" е прехвърлил всичките си дялове на "Дореко комерс". Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.

Успоредно с това притежаваното "Дореко" е купило и самото "Тера линд" - отново по номинал, за сумата от 1000 лв. Досега то беше собственост на Венцислав Донков, който беше и управител на двете прехвърлени компании. Сега той е сменен от Емил Деведжиев, който е управител и на "Дореко принт инвестмънт", а от май е и собственик на "Дореко секюрити" - дружеството, в което започна работа бившият директор на следствието Бойко Найденов. Деведжиев фигурира и като пълномощник на Doreco Limited. Офшорката е собственик и на "Сода комюникейшънс" - рекламната агенция на "Булгартабак".

Прехвърлянията изглеждат по-скоро формални, тъй като и трите компании се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, но затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница. Млечният бизнес на Пеевски е средно голям - с приходи от малко под 10 млн. лв., но с огромна загуба (виж таблицата).

Нов стар собственик

"Лодис инвест" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица. Първото купи от общината, а второто от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната ББР (която финансира и други бизнеси на депутата).

Първоначален собственик на регистрираната през 2012 г. "Лодис инвест" е 25-годишната тогава Силвия Ботева, която се появява при отваряне на обществени поръчки като представител на строителната "Водстрой 98", тогава свързвана с Пеевски. За млекопреработвателните дружества бяха платени общо 7.5 млн. лв., като придобиванията станаха в рамките на около две години. Малко след като купува и втората мандра през 2014 г., Ботева продава "Лодис" на управителя на предприятието Венцислав Донков (бивш служител на "Билла", където е работил и доскорошният директор на "Булгартабак") за сумата от 1000 лв. Сделката е оформена, като Ботева създава "Тера линд", прехвърля в него участието си в "Лодис" и впоследствие прехвърля самото "Тера линд" на Донков.

С последните прехвърляния собствеността върху "Лодис инвест" и върху "Тера линд" преминава в "Дореко комерс". Компанията е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки "Юрий Гагарин", като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в "Юрий Гагарин" на "Дореко комерс". Компанията държи и 100% от "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

В резултат на сделките е освободен управителят на "Лодис инвест" и "Тера линд" Венцислав Донков, който по телефона каза пред "Капитал": "Не мога да коментирам, нали знаете, че не правим коментари за тези работи." Смяната обаче напомня донякъде рокадите в "Булгартабак", където от официалното ръководство излезе Венцислав Чолаков, но според информация на "Капитал" той все още е фактор в управлението на холдинга. Според публикация на сайта "Биволъ" от юни 2016 г. вносителят на Lacrima в Дубай Best Dairy General Trading LLC се управлява от Рахул Нимкар, който отскоро влезе в борда на "Булгартабак", като на общото събрание беше и представител на TGI Middle East FZE. Това е дружеството, което придоби миноритарния дял на Пеевски в холдинга.

Ръст, но загуба

"Лодис инвест" продава млечни продукти под търговските марки Lacrima и Frezco. Първата е наследство от "Лакрима", което през 2011 г. беше обявено в неплатежоспособност заради дългове към Обединена българска банка и влезе в процедура по несъстоятелност. След покупката на активите "Лодис" възстанови работата на мандрата в Пазарджик. По сходен начин се развива и покупката на предприятието на "Дядо Либен", което заради дългове се продава от Пощенска банка.

От отчета на "Лодис инвест", който е публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през миналата година компанията почти е утроила приходите си, а персоналът е нараснал близо два пъти до 118 души. В документа се посочва още, че тенденциите са към увеличаване обема на производство, а плановете са приходите да нарастват с поне 10% всяка година. Въпреки това компанията рязко увеличава загубата си от 3.9 на 5.6 млн. лв., но не става ясно на какво се дължи това. Освен банковия заем компанията е натрупала и 14.5 млн. лв. търговски и други задължения при 8 млн. лв. година по-рано. Дружеството е направило и преоценка за 6.5 млн. лв. на нефинансови активи, благодарение на което загубата не изяжда капитала му. "Лодис инвест" има и дъщерно дружество "Бул лакт", което също е на 217 хил. лв. загуба при едва 110 хил. лв. приходи. Негов управител е бившият директор на държавното "Ел Би булгарикум" Димитър Петков, който е назначен по времето на правителството на Орешарски.

Според базата данни на "Капитал" "Капи" "Тера линд", което не е предало отчет в Търговския регистър, има нулеви приходи и разходи за 2014 и 2015 г.

Финансови резултати (млн. лв.)
20142015
Приходи от продажби3.3419.636
Нетна печалба/загуба-3.906-5.637

Източник: Отчет на дружеството