Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco

Пеевски премести и млечния си бизнес в офшорка

"Дореко комерс" купува "Лодис инвест" за 2.9 млн. лв.

42867 прочитания

"Лодис" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, които произвеждат млечни продукти с марките Lacrima и Frezco

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Сделката затвърждава тенденцията собствеността на Пеевски да се изнася зад граница.

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на Делян Пеевски продължават с млечните му компании. От август преработвателното дружество "Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките Lacrima и Frezco, има нов собственик - досегашният "Тера линд" е прехвърлил всичките си дялове на "Дореко комерс". Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.

Успоредно с това притежаваното "Дореко" е купило и самото "Тера линд" - отново по номинал, за сумата от 1000 лв. Досега то беше собственост на Венцислав Донков, който беше и управител на двете прехвърлени компании. Сега той е сменен от Емил Деведжиев, който е управител и на "Дореко принт инвестмънт", а от май е и собственик на "Дореко секюрити" - дружеството, в което започна работа бившият директор на следствието Бойко Найденов. Деведжиев фигурира и като пълномощник на Doreco Limited. Офшорката е собственик и на "Сода комюникейшънс" - рекламната агенция на "Булгартабак".

Прехвърлянията изглеждат по-скоро формални, тъй като и трите компании се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски, но затвърждават тенденцията собствеността му да се изнася зад граница. Млечният бизнес на Пеевски е средно голям - с приходи от малко под 10 млн. лв., но с огромна загуба (виж таблицата).

Нов стар собственик

"Лодис инвест" притежава две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица. Първото купи от общината, а второто от банка-кредитор, като за целта взе кредит от 5.5 млн. лв. от държавната ББР (която финансира и други бизнеси на депутата).

Първоначален собственик на регистрираната през 2012 г. "Лодис инвест" е 25-годишната тогава Силвия Ботева, която се появява при отваряне на обществени поръчки като представител на строителната "Водстрой 98", тогава свързвана с Пеевски. За млекопреработвателните дружества бяха платени общо 7.5 млн. лв., като придобиванията станаха в рамките на около две години. Малко след като купува и втората мандра през 2014 г., Ботева продава "Лодис" на управителя на предприятието Венцислав Донков (бивш служител на "Билла", където е работил и доскорошният директор на "Булгартабак") за сумата от 1000 лв. Сделката е оформена, като Ботева създава "Тера линд", прехвърля в него участието си в "Лодис" и впоследствие прехвърля самото "Тера линд" на Донков.

С последните прехвърляния собствеността върху "Лодис инвест" и върху "Тера линд" преминава в "Дореко комерс". Компанията е еднолична собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited и също води към Пеевски. Българското дружество е доставчик на производителя на цигарени опаковки "Юрий Гагарин", като на сайта му като адрес за контакт е посочен този на пловдивската фабрика. През март тази година Пеевски прехвърли прекия си дял от 18% в "Юрий Гагарин" на "Дореко комерс". Компанията държи и 100% от "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Пеевски и майка му Ирена Кръстева построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ.

В резултат на сделките е освободен управителят на "Лодис инвест" и "Тера линд" Венцислав Донков, който по телефона каза пред "Капитал": "Не мога да коментирам, нали знаете, че не правим коментари за тези работи." Смяната обаче напомня донякъде рокадите в "Булгартабак", където от официалното ръководство излезе Венцислав Чолаков, но според информация на "Капитал" той все още е фактор в управлението на холдинга. Според публикация на сайта "Биволъ" от юни 2016 г. вносителят на Lacrima в Дубай Best Dairy General Trading LLC се управлява от Рахул Нимкар, който отскоро влезе в борда на "Булгартабак", като на общото събрание беше и представител на TGI Middle East FZE. Това е дружеството, което придоби миноритарния дял на Пеевски в холдинга.

Ръст, но загуба

"Лодис инвест" продава млечни продукти под търговските марки Lacrima и Frezco. Първата е наследство от "Лакрима", което през 2011 г. беше обявено в неплатежоспособност заради дългове към Обединена българска банка и влезе в процедура по несъстоятелност. След покупката на активите "Лодис" възстанови работата на мандрата в Пазарджик. По сходен начин се развива и покупката на предприятието на "Дядо Либен", което заради дългове се продава от Пощенска банка.

От отчета на "Лодис инвест", който е публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през миналата година компанията почти е утроила приходите си, а персоналът е нараснал близо два пъти до 118 души. В документа се посочва още, че тенденциите са към увеличаване обема на производство, а плановете са приходите да нарастват с поне 10% всяка година. Въпреки това компанията рязко увеличава загубата си от 3.9 на 5.6 млн. лв., но не става ясно на какво се дължи това. Освен банковия заем компанията е натрупала и 14.5 млн. лв. търговски и други задължения при 8 млн. лв. година по-рано. Дружеството е направило и преоценка за 6.5 млн. лв. на нефинансови активи, благодарение на което загубата не изяжда капитала му. "Лодис инвест" има и дъщерно дружество "Бул лакт", което също е на 217 хил. лв. загуба при едва 110 хил. лв. приходи. Негов управител е бившият директор на държавното "Ел Би булгарикум" Димитър Петков, който е назначен по времето на правителството на Орешарски.

Според базата данни на "Капитал" "Капи" "Тера линд", което не е предало отчет в Търговския регистър, има нулеви приходи и разходи за 2014 и 2015 г.

Финансови резултати (млн. лв.)
20142015
Приходи от продажби3.3419.636
Нетна печалба/загуба-3.906-5.637

Източник: Отчет на дружеството

Сделката затвърждава тенденцията собствеността на Пеевски да се изнася зад граница.

Преместванията на собствеността в бизнес орбитата на Делян Пеевски продължават с млечните му компании. От август преработвателното дружество "Лодис инвест", което произвежда сирене и кашкавал под марките Lacrima и Frezco, има нов собственик - досегашният "Тера линд" е прехвърлил всичките си дялове на "Дореко комерс". Цената на сделката според публикувания в Търговския регистър договор е по номинал - 2.877 млн. лв. Изплащането ще става по силата на договор за заместване на дълг от юли тази година, за който обаче няма информация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  @Капитал - вземете публикувайте списък на всичките (доколкото е възможно) марки на г-н Пеевски - има много хора, които с удоволствие ще спрат да ги закупуват

  примерно аз не знаех, че Лакрима и "Дядо Либен" са на г-н КОЙ - определено отпадат от нещата които бих си купил

  дет се вика - човек ей така може да спонсорира мафията, без да иска

 • 2
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Пълна свобода. В нищо не ограничаван.

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#2] от "waterfall":


  [quote#2:"waterfall"]Пълна свобода. В нищо не ограничаван.[/quote]

  Точно в тази област, очевидно няма как държавата да ограничава договори за продажбите и покупките на частни фирми, но защо (:)) не прави нищо от поне данъчна гледна точка на физическото лице Пеевски....можем да гадаем, но май не е трудно да се досетим, че влияниете и вероятно това което знае и може да докаже за хората които трябва да го разследват е много вероятнатъа причина.

 • 4
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  До коментар [#1] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Точно това и аз си мислех. Но може би по-скоро Бивол ще го направи, а не Капитал.

 • 5
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  Ето, както обеща другаря Борисов, човека напуска българия. Повече няма да прави бизнес тук. :-)

 • 6
  id_3 avatar :-|
  Id_3

  продуктите на лакрима засега са добри и няма да станат по-лоши от това, че определен човек е собственик на фирмата. на пазара няма други продукти с подобно съотношение качество/цена.

 • 7
  borislav.krumov avatar :-|
  Bobby.k

  Ето за какво бяха онези визити по арабските емирства . Да се осигурят пазари за млечния бизнес на ..... . Жалко че няма на кого да продава там жълти вестници ,то и тука едвам вървят

 • 8
  marksman avatar :-|
  marksman

  Когато купиш 5 литра мляко и направиш 1 кг. сирене може би си млекопреработвателна фирма.

  Когато купиш млекопреработвателна фирма , и я превъртиш през 20 сделки ,може би си БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Това е описано ясно в предишни статии. Има си и списък с компаниите в неговата орбита - http://www.capital.bg/shimg/oo_2735002.jpg.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Страхотни новини! След месец-два ще говорим за увеличени ПЧИ от Вирджинските острови.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход