Българска компания пренася застрахователния бизнес онлайн

Съоснователите Ивайло Йосифов, Искра Николова и Александър Джоганов (от ляво надясно) идват от застрахователния бизнес и това им помага да открият какво му липсва

Българска компания пренася застрахователния бизнес онлайн

"Виртуал брокер груп" е инвестирала 500 хил. евро в продукта си и смята да излезе на румънския пазар до края на 2016 г.

Александра Козбунарова
21825 прочитания

Съоснователите Ивайло Йосифов, Искра Николова и Александър Джоганов (от ляво надясно) идват от застрахователния бизнес и това им помага да открият какво му липсва

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Компанията търси 1 млн. евро за доразвиване на продукта си и излизане на първи голям чужд пазар.
Дружеството си е поставило за цел да стъпи на застрахователния пазар в Полша през юни 2017 г.

Ето няколко факта за застрахователния бизнес: в момента договорите за полици се сключват основно офлайн - дали чрез брокер, агент или в офис; застрахователните компании използват софтуер; брокерите често нямат сайтове; българинът средно сключва по една застраховка (докато в развитите пазари средният брой е 11), а продадените в България онлайн полици за миналата година са едва 6 хил.

Това са аргументите, с които Александър Джоганов, един от съоснователите на "Виртуал брокер груп", обяснява нуждата от продукта, който софтуерната компания развива. Разработчиците смятат, че тяхната платформа ще позволи на застрахователите вътрешно да организират оптимално бизнеса си и да го свържат с крайните клиенти чрез уебсайт или мобилно приложение.

От брокери до софтуеристи

Първоначалната идея на Ивайло Йосифов, Александър Джоганов и Искра Николова всъщност е да влязат в застрахователния бизнес и основават собствената си компания "В Брокер" след дълги години опит в сектора като служители на големи компании. Водени от желанието да създадат за себе си подходящ софтуер - както за управление на бизнеса, така и такъв, който да ги свърже с крайния клиент, откриват колко необходим и дефицитен в сектора е точно такъв тип продукт. "В случаен разговор с познати инвестиционни банкери от Швейцария споменахме каква идея имаме, а те ни се обадиха месец по-късно, бяха проучили пазара и открили, че точно това го няма, и искаха да участват", разказва Джоганов.

Така в началото на тази година първо се появява дружеството "Виртуал брокер", а по-късно за целта на външна инвестиция и акционерното "Виртуал брокер груп", сочи справка в Търговския регистър. И двете са плод на желанието да се отдели бизнесът със софтуерна разработка. До момента акционерите са инвестирали в бизнеса общо 500 хил. евро, твърди Джоганов, като от тях 100 хил. евро идват от американски пенсионен фонд.

Всъщност продуктът, идеята за който се заражда едва преди година, а днес е на път да заработи и на външни пазари, представлява облачно базирана платформа с три модула. "На пазара в Европа никъде няма това, което искаме да предложим, а от големите бизнеси в света само застрахователният сектор остана офлайн", казва Джоганов. "Виртуал брокер груп" искат да предложат възможност всичко да се случва онлайн - от купуването на застраховка от краен клиент, през отчитане и фактуриране до изпращане на документация до регулаторните органи. Платформата им vitualbroker.bg на този етап се доработва, а с нея работи единствено основаната от същите "В Брокер" и се опитва да наложи многоканалния модел за продажби.

Потенциал и амбиции

Компанията няма амбиции да предлага продукта си на българския пазар - от една страна, за да не се налага да влиза в спорове дали има конфликт на интереси, ако има и застрахователна компания в групата, от друга - защото пазарът е малък. По техни изчисления този в България е за 1 млрд. евро. Българските разработчици обаче вече преговарят с играчи от няколко други по-големи страни. Като начало vurtualbroker ще влезе на румънския пазар до края на 2016 г. със собствения си бранд, а в началото на следващата година се очаква и влизането в още една страна. За момента погледите на акционерите са насочени към Полша, Чехия и Словакия, където ще се опитат да влязат с друга голяма застрахователна компания и не под собствен бранд.

Основателите планират да се позиционират основно в Централна и Източна Европа и са на мнение, че ако добавят допълнителни канали за продажба, ще се увеличи средният брой застраховки на човек, а така и застрахователният пазар ще нарасне със 75 млрд. евро, твърди Джоганов. За това разрастване компанията търси финансиране от 1 млн. евро от чужд инвеститор, а целта е конкретизирана - стъпване в Полша през юни 2017 г.

Въпреки че не проявяват интерес към местния пазар от компанията са категорични, че нямат намерение да местят развойното си звено навън. До момента по viartualbroker работят около 20 души, като Йосифов очаква екипът да се разрасне с излизането извън рамките на България. "Големият ни страх е, че може и да не успеем да поемем всичката работа с наличния ресурс", коментира Джоганов липсата на достатъчно подготвени IT кадри на местния пазар.

Компанията търси 1 млн. евро за доразвиване на продукта си и излизане на първи голям чужд пазар.
Дружеството си е поставило за цел да стъпи на застрахователния пазар в Полша през юни 2017 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  malakai avatar :-|
  Malakai

  Как успяхте да напишете virtual broker три пъти с три различни правописни грешки...!?

 • 2
  divinesweet avatar :-P
  divinesweet

  от мащабната инвестиция явно не съм им останали много пари за правни услуги, защото общите условия на сайта драматично приличат на други, с 5-6 години повече история...
  и понеже съм автор на оригинала, направих забележка на Джоганов! но за разлика от други копирки, тези проявиха наглостта да ми обяснят че механичното разместване на думи, за да не го разпознае софтуер като копие, не е преписване!
  хубава работа, ама българска...

  оригинала http://www.broko.bg/potrebitelsko-sporazumenie
  поразместения словоред https://virtualbroker.bg/doc/ОБЩИ%20УСЛОВИЯ%20v1.1.pdf

 • 3
  hipukritus avatar :-?
  Иван Белчев

  Струва ми се интересно и с голям потенциал. Мисля да им взема интервю за списанието, в което работя. Успех на екипа!

 • 4
  hdv46433400 avatar :-P
  hdv46433400

  До коментар [#1] от "Malakai":

  да, брутални са. като си помисли човек, че и пари са взели за това.
  vitualbroker.bg
  vurtualbroker
  viartualbroker


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал