"Роснефт" иска да придобие "Башнефт"

Разногласия в руския политически елит забавят програмата за приватизация

Още не е ясно дали планът на Игор Сечин (вдясно) ще бъде одобрен от президента Владимир Путин
Още не е ясно дали планът на Игор Сечин (вдясно) ще бъде одобрен от президента Владимир Путин    ©  RIA Novosti
Още не е ясно дали планът на Игор Сечин (вдясно) ще бъде одобрен от президента Владимир Путин
Още не е ясно дали планът на Игор Сечин (вдясно) ще бъде одобрен от президента Владимир Путин    ©  RIA Novosti

Ръководителят на руския петролен гигант "Роснефт" Игор Сечин е поискал от правителството да разреши компанията да придобие контролен пакет от акциите на по-малкия конкурент "Башнефт", съобщава Bloomberg. Предложението за обединение между двете контролирани от държавата енергийни компании е част от план за ускоряване на продажбата на част от акциите на самата "Роснефт", която трябва да спомогне за свиване на най-големия бюджетен дефицит от шест години.

Приходи за бюджета

Предложението на Сечин предвижда компанията да изкупи мажоритарния дял от акциите на "Башнефт" срещу 5 млрд. долара, което представлява премия спрямо текущата цена на акциите. Впоследствие руската държава може да спечели още 11 млрд. долара от продажбата на 19.5% от акциите на "Роснефт". Набраните така 16 млрд. долара ще помогнат предвиденият за тази година бюджетен дефицит да бъде намален наполовина.

Това е поредният опит на Сечин да преодолее възраженията на министър-председателя Дмитрий Медведев срещу обединението между "Роснефт" и "Башнефт", което ще е в противоречие с целта за намаляване на ролята на държавата в икономиката. По-рано този месец търгът за приватизация на "Башнефт" беше отложен за неопределено време, като според информация в медиите това се дължи на вътрешни борби в правителството.

"Хората около президента Путин се борят за парче от свиващата се баница от национални активи", коментира Вадим Бит-Аврагим, мениджър в Kapital Asset Management. "Подобен ход ще дискредитира самата дефиниция за приватизация", добавя той. Бит-Аврагим също така изтъква, че придобиването на "Башнефт" от "Роснефт" ще увеличи системния риск, тъй като сделката вероятно ще трябва да бъде финансирана с кредит от държавните банки.

Предложението на Сечин се основава на анализ, направен по поръчка от "Роснефт" от италианската банка Intesa Sanpaolo. Според доклада Русия може да спечели поне 11 млрд. долара, като продава акциите на "Роснефт" на фондове и търговски компании в отделни пакети, не по-големи от 5%. Това трябва да облекчи притесненията на някои представители на властите относно продажбата на тези активи на компании от страни като Китай и Индия.

Русия продава активи, за да покрие бюджетния дефицит, създаден от срива в цените на петрола през последните две години. През миналия месец държавата набра 52.2 млрд. рубли (802 млн. долара) чрез продажба на 10.9% от акциите на производителя на диаманти "Алроса".

Програма за приватизация

Държавата пое контрола над "Башнефт" през 2014 г., когато собственикът й Владимир Евтушенков беше арестуван по обвинения в пране на пари. Правителството първоначално планираше да продаде до 50.8% от акциите на компанията през следващия месец, като се очакваше сделката да донесе приходи от 313 млрд. рубли. Приватизацията на "Башнефт" привлече интерес и от най-голямата независима петролна компания в Русия "Лукойл". "Отложеният търг за акциите на "Башнефт" поставя под въпрос ангажимента на Москва с програмата за приватизация, която включва и продажба на 19.5% от акциите на "Роснефт" до края на годината", отбелязва Павел Лаберко, мениджър в Union Bancaire Privee.

Президентът Владимир Путин по принцип подкрепя позицията на Медведев за изключване на "Роснефт" от продажбата, но все още не е отхвърлил предложението на Сечин. Според източници на Bloomberg правителството иска да направи оценка на тези планове, преди да вземе решение дали да ги подкрепи. Говорителите на президентството, правителството и "Роснефт" са отказали официален коментар.

"Башнефт" произвежда по около 425 хил. барела петрол дневно, което представлява 4% от общия добив в Русия. "Роснефт", която е най-голямата публично търгувана компания по обем на добива в света, произвежда по 5.2 млн. барела петрол и природен газ дневно.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане