Екоинспекцията в Русе пак се прицели в "Монтюпе" (допълнена)

Според председателя на ФБТИК Стефан Делае България е на път да загуби основен свой индустриален инвеститор

Екоинспекцията в Русе пак се прицели в "Монтюпе" (допълнена)

РИОСВ наложи максималната санкция от 500 хил. лв. за замърсяване, без да представи данни от измервания

14946 прочитания

Според председателя на ФБТИК Стефан Делае България е на път да загуби основен свой индустриален инвеститор

© Юлия Лазарова


Това е втората мярка, която РИОСВ предприема срещу завода в рамките на последната година.
Френско-българската търговска и индустриална камара определи решението на ековластите като "насилие срещу най-големия френски инвеститор в България".

Максималната имуществена санкция от 500 хил. лв. и принудителна административна мярка ще бъдат наложени спрямо "Монтюпе" в Русе за констатирани нарушения на комплексното разрешително. Това обяви на специална пресконференция директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в града Лилия Атанасова, след като в съобщение от неделя компанията за авточасти беше определена като причинител на усетените неприятни миризми в града. Самото дружество, което е част от френската Montupet, не успя да коментира информацията, тъй като не са му предоставени никакви данни от замервания. Поредната атака срещу компанията обаче предизвика реакцията на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), която определи решението на ековластите като "насилие срещу най-големия френски инвеститор в България". Това е втората мярка, която РИОСВ предприема срещу завода в рамките на последната година. От компанията категорично отхвърлиха предишните заключения на инспекцията.

Без информация

Както и миналата година, казусът започна след сигнали на граждани за усетени неприятни миризми в града в началото на месеца. Заключението на РИОСВ – Русе, беше обявено в неделя, когато на сайта й беше публикувано съобщение, че източникът на тези миризми е локализиран и това е "Монтюпе". От съобщението на ФБТИК обаче става ясно, че екоинспекцията не е информирала "Монтюпе" и не е представила данни от проверките, въпреки че компанията се е ангажирала с постоянен диалог с РИОСВ. "Използвайки медиите за комуникация с френския инвеститор, тази неделя РИОСВ – Русе, обяви пресконференция и очаквани санкции срещу "Монтюпе", без да е осведомила оператора за причината", пише председателят на ФБТИК Стефан Делае в съобщение до медиите. Миналата седмица служители на екоинспекцията са посетили завода на "Монтюпе", без да извършат замервания и без да предоставят протокол от посещението. "Монтюпе" не разполага с никакво доказателство, подкрепено с данни и официална кореспонденция", посочва Делае. По думите му, вместо да търси решение на предполагаемия проблем, РИОСВ за пореден път преследва компанията. "България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор", коментира той. В завода работят около 1000 души.

През миналата година компанията инвестира близо 20 млн. лв. в завода, почти два пъти повече са планирани за 2016 г. Приходите от продажбите на компанията достигнаха 222 млн. лв. през 2015 г., като се увеличиха с близо 17%.

Проверката

За да потвърди думите на Делае, РИОСВ реши да изнесе наличните данни първо пред медиите. Според информацията, представена на пресконференцията и разпространена в прессъобщение от екоминистерството в понеделник, инспекцията е установила изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез вентилационната система на завода след 20.00 часа на 10 септември. Проверките са били направени съвместно с представители на общината в районите, откъдето е имало оплаквания, а неприятните миризми са локализирани в Индустриалния парк на Русе. "Над производствените халета на "Монтюпе" е наблюдаван продължително сивкав облак. В североизточна посока от площадката на дружеството, на разстояние от около 100-150 метра, е установено, че от покрива на хале 3 се отделя облак от сивкав дим, който се издига приблизително на височина от 20-30 метра, а вятърът го отнася към града. В същото време от организираните източници, посочени в комплексното разрешително, не са отделяни емисии", се казва в прессъобщението. Същото нарушение е констатирано и на 11 септември вечерта, когато отново през вентилационните съоръжения са изпускани отпадъчни газове от производството. Нарушението е удостоверено с термоанализатор на Гранична полиция, пише още там. Преписка с констатациите от извънредните проверки ще бъде изпратена до прокуратурата.

Санкция

Принудителната административна мярка, наложена от РИОСВ, предвижда до 26 септември "Монтюпе" да осигури възможност за трайно запечатване на 108 вентилационни клапи. Компанията трябва да започне и процедура по преразглеждане на действащото в момента комплексно разрешително. От екоинспекцията уточниха за "Капитал", че през въпросните клапи минават т.нар. неорганизирани емисии, а не пречистените емисии, които се отделят през комините и са включени в комплексното разрешително. Самото решение засяга единствено хале 3.

Преди около година РИОСВ затвори временно една от линиите на предприятието, след като по сигнал на граждани бяха направени замервания в района, където работят и много други заводи. От "Монтюпе" тогава категорично отрекоха те да са замърсители. Два месеца по-късно Върховният административен съд отмени наложеното предварително изпълнение и линията беше пусната отново. Самото дело по същество ще се гледа през февруари догодина.

Това е втората мярка, която РИОСВ предприема срещу завода в рамките на последната година.
Френско-българската търговска и индустриална камара определи решението на ековластите като "насилие срещу най-големия френски инвеститор в България".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Fun fact: РИОСВ Русе няма техниката да върши подобни замервания, затова санкциите падат в съда.

 • 2
  desolater avatar :-|
  Desolater

  Тоест проблема не е, че Монтюпе замърсяват въздуха на Русе, а че РИОСВ не са ги предупредили?!?

 • 3
  dmx1443200736475135 avatar :-?
  Владислав Димитров

  До коментар [#1] от "Grimalkin":

  И кои са тези санкции, които са паднали от съда?

 • Вяра Димитрова

  Този "инвеститор"-Монтюпе преди години най-позорно е изгонен от Испания ,точно заради същите проблеми-замърсяване на въздуха.Но испанците не са като българите -да ги тровят ,а те да търпят.Не случайно има голямо текучество сред работниците на Монтюпе-неблагоприятни условия на труд,отрови,заболявания.Но докато за работниците това е избор -къде да работят, то за жителите на Русе изборът е да имат ли чист град,или да се оставят да ги тровят, а децата им да боледуват.

 • Вяра Димитрова

  Възниква следният въпрос -за какво съществува Екоинспекцията ,след като няма нужните уреди за замервания.Само за да получават заплати ли?За да се предприемат необходимите мерки са нужни доказателства-цял един град е тровен- но това трябва да се докаже.Нека да го докажат и да натрият носа на французите.

 • 6
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Това че Монтюпе ги били изгонили от Испания е поредната партенка за балъци, които се връзват на всичко без дори да направят елементарна проверка.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Спрели линията - спряло и замърсяването. Пуснали линията - пак почнало да мирише. Дали тази Френско-българска камера не си слага прибързано главата в торбата?

 • 8
  marksman avatar :-|
  marksman

  В България Полититиците прибират изгонени от всякъде фирми и им дават клас А инвеститор И РЕКЛАМИРАТ КОЛКО щЕ ВИ ТРОВЯТ

 • 9
  ericsilver avatar :-|
  Eric Silver

  До коментар [#1] от "Grimalkin":

  Замерването е с техника на Гранична полиция.Пише си го.

 • 10
  ericsilver avatar :-|
  Eric Silver

  Обикновенно западните фирми си изкарват вредните производства извън техните държави защото не отговарят на изискванията.Няма начин щом се правят отливки да няма замърсяване.Но защо да плащат за скъпи пречиствателни съоръжения като могат да ни тровят нас. Ако ги изгонят от България ще отидат в някоя бивша френска колония и ще продължат да работят.А тук ще продадът халета и пак ще са на печалба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход