Bayer купува Monsanto в сделка за 66 млрд. долара

След четири месеца на преговори мениджмънтът на американската компания прие офертата на германския конкурент

Сделката ще трябва да бъде одобрена от регулаторите в Европа и САЩ
Сделката ще трябва да бъде одобрена от регулаторите в Европа и САЩ    ©  INA FASSBENDER
Сделката ще трябва да бъде одобрена от регулаторите в Европа и САЩ
Сделката ще трябва да бъде одобрена от регулаторите в Европа и САЩ    ©  INA FASSBENDER
Придобиването ще се финансира с комбинация от дълг и собствени средства.

Германският конгломерат Bayer придобива американския производител на семена, пестициди и хербициди Monsanto. Световните агенции съобщават, че мениджърите на двете компании са си стиснали ръцете на 128 долара на акция, което оценява Monsanto на 66 млрд. долара. Германската компания обяви сделката малко преди началото на борсовата търговия в САЩ в сряда. Ръководството й е подписало и клауза за неустойка в размер на 3 млрд. долара при евентуално оттегляне, пише Financial Times. След сделката германският концерн ще стане най-големият производител в сектора на аграрната химия.

Стойност за мениджмънта и акционерите

Германската компания се очакваше да плати със собствени средства придобиването, правейки сделката най-голямата от този вид в историята. По последна информация обаче структурата на финансирането ще включва дълг, чийто дял все още е неизвестен. Преговорите бяха оповестени в края на май 2016 г. В следващите четири месеца мениджмънтът на Monsanto успя да извлече възможно най-много за себе си и за акционерите, като последователно отказа оферти за 62 и 64 млрд. долара.

Преговорите бяха на път да пропаднат, след като акционерите на Bayer изразиха недоволство от сделката. Мениджмънтът начело с главния изпълнителен директор Вернер Бауман беше обвинен, че не е информирал достатъчно добре собствениците на компанията. Инвеститорите също така бяха озадачени от факта, че едва 3 месеца след стъпването си в длъжност Бауман и компания правят толкова важна стъпка за бъдещето на Bayer. Оплакванията бяха обявени чрез мащабна информационна кампания, която освен срещи с акционерите се разпространи из интернет под формата на платени съобщения.

Въпреки това акциите на германската компания поевтиняха с 20% спрямо същия период на миналата година. Една от причините е допълнителният дълг. Нетните задължения на Bayer са 17.45 млрд. долара, като са се удвоили през последните пет години, съобщава Wall Street Journal.

Промените за Bayer

Придобиването на Monsanto ще измени значително продуктовото портфолио на Bayer. Традиционният сегмент на здравеопазването ще намали своя дял в приходите. Разработването на продукти за земеделието се очаква да носи половината от постъпленията в близкото бъдеще спрямо 30% през 2015 г. Химикалите за земеделските производители са генерирали близо 12 млрд. долара приходи за миналата година, а при Monsanto общите продажби са 15 млрд.

Значителният мащаб на комбинирания бизнес няма да мине и без регулаторни промени. Антитръст органите на Европейския съюз започнаха разследване на мегасливането между DuPont и Dow Chemical - участ, която най-вероятно няма да подмине и сделката на Bayer. Регулаторни спънки все още не допускат част от химикалите на Monsanto за разпространение в Европа, а антимонополистите в САЩ е вероятно да поискат отстъпки от двете компании, за да разрешат сделката.

"Виждаме, че сделката е към своя край, но въпреки това все още не я харесваме. Според нас Bayer плаща твърде много за компанията", коментират от германскатa DZ Bank пред WSJ. Независимо от цената обаче между двете компании има синергия. Освен това интегрирането на двата бизнеса идва в момент на засилена консолидация в сектора на агрохомикалите и семената, като сделката ще събере лидерите в двете области заедно. Това ще им позволи да имат по-конкурентна позиция срещу другите гиганти, ChemChina - Syngenta и DowChemical - DuPont.

Двете страни в сделката

Bayer е глобална компания в сферата на производството на лекарства, здравеопазването, както и продукти за земеделието и животновъдствoто. Компанията е третата най-голяма сред публичните в Германия и е член на индекса на сините чипове DAX. В края на миналата година продажбите на Bayer нараснаха до 46.324 млрд. евро, а нетната печалба се покачи с една пета до 4.11 млрд. Към средата на настоящата година постъпленията намаляват на годишна база, но нетната печалба се подобрява.

Monsanto е основана през 1901 г. като компания за производство на захарин. В средата на 40-те години обаче се преориентира към земеделските химикали за борба с плевелите. В края на 90-те в бизнеса влиза и селекцията и генната модификация на семена. Това бързо я постави в центъра на конспиративните теории зад ГМО, на които най-често е отправна точка. В последните тримесечия компанията губи присъствие на пазара, което доведе до понижение на приходите с 5.6% през 2015 г., а към средата на тази година изоставането е с 9%. Мениджмънтът не успява да се противопостави на тази тенденция, което доведе и до придобиването.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Това е много лоша новина. Сега Меркел ще ни срита да увеличим ползването на "продуктите" им. Вместо да им забраним отровите и да се върнем към добрата стара агро практика, от която ядяхме вкусни плодове и зеленчуци, които сеехме от собствените им семена, вече ще сме изцяло на яслата на монополистите. Да не говорим какво направиха отровите им с врабчетата и пчелите. Скоро и хората ще станат поредния продукт на Monsanto и Bayer. Разбрах скоро, че Цветелина Бориславова щяла да става представител на Bayer и щяла да взема на концесия закритите складове на най-голямото ни българско дунавско пристанище. Бог да ни е на помощ !!!

 • 2
  knb avatar :-|
  Кнб

  До коментар [#1] от "proizvoditel":

  Бог помага само на който сам си помага. С правителство, което боготвори Меркел ще ни тровят. Ако не приемем защитно законодателство, това е все едно разрешаване на геноцида. При Монсанто не става дума за растения, става дума за хората. И като е европейска фирма не може да се противим. Де факто Меркел ни вкарва най-опасната част на ТТИП. При Монсанто дивите растения и животни се убиват защото нямат специфичен ген и затова като се напръскат с определена субстанция умират. След това остават само нещата с гена на Монсанто. Е и хората нямат този ген. И когато веднъж се приложи тази техника е завинаги, тези препарати са като ДДТ -- не се разлагат. След това щем не щем ще ни сменят с нов генетичен материал, защото няма да има деца, които да имат поколение.

 • 3
  rosko11 avatar :-|
  Rossen Roussanov

  Бившата комсомолка от ГДР, посрещнала обединението на Германия във джакузи, става все по-опасна и вредна за народите в Европам - без съмнение скоро ще бъде мразена повече от Хитлер...

 • 4
  lele266 avatar :-|
  lele266

  Европейски фирми изкупуват американски. Големци сме.

 • 5
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#1] от "proizvoditel":


  До коментар [#2] от "knb":

  Друго си е да се гладува по света или да ядете продукция пръскана с какво ли не ;). ГМО конспирации...

 • 6
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707

  Айде стига глупости. ГМО няма да спасощи света от глад. И без това добивите им падат, че съсипват почвата за няколко години. Едно е да модифицараш разстение срещу болест за да не изчезне (както е папаята) друго е да блъскаш гени където няма нужда! Сделката е ужасна, и всъщност Монсанто влиза в ЕС през задния вход. А там казват боляло... До коментар [#5] от " dj x2805 ":

 • 7
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#6] от "vss77":

  ОФ това последно време е направо модерно да се коментира без факти :). до сега единствения факт против ГМО, който ми се видя смислен, е че домат нападнал човек в Испания ;). Нищо чак толкова няма да стане...

 • 8
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707

  До коментар [#7] от "dj x2805":

  Рупайте си ГМОто, но ако обичате го маркирайте, за да може който не желае, да не го яде. А колкото до "без факти"... Верно? Добивите след няколко години от ГМО наистина спадат - почвата бива тотално измукана и унищожена. Първите години има добри добиви, но след това намаляват. Това едно. Отделно, плевелите срещу които се пръска с глифосфати се адаптират, в крайна сметка след няколко години употреба, имат нужда от по-големи и силни дози/версии, за да се постигне същия ефект. Същите тези глифосфати се освобождават в природата, водата и (о изненанада!) в тялото на хората. Не напразно глифосфатите на Монсанто не могат да получат нов лиценз и надали скоро ще получат, освен ако БАЙЕР не успее да прекара нещо с германски натиск. Дотук избороих САМО химическите последствия, и падащите добиви. Даже не съм казал и дума за самото ГМО модифициране и ефектите от него. Но нямам и намерение. Изброеното е напълно достатъчно за ВСЕКИ нормален човек да се замисли, а не да се хвърля на амбразурата (освен ако не е на хранилка например)....

 • 9
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#8] от "vss77":

  Според мен и хоата с ниско IQ трябва да ги обозначават. ГМО понеже е по-усточйиво трябва да го пръскаш по-малко :). А другите си ги пръскай колкото щеш.

 • 10
  ozd05563707 avatar :-P
  ozd05563707

  До коментар [#9] от "dj x2805":

  Хората с ниско IQ в глупоста си имат навика да заклеймяват другите като глупави. ГМО е устойчиво на глифосфати и изобщо няма нужда бъде пръскано с каквото и да е. Това обаче не се отнася за плевелите, които поначало не са устойчиви, и се пръскат здраво барабар с ГМОто. Но след няколко години употреба на глифосфати, плевелите стават устойчиви и имат нужда от повече пръскане и по-високи концентрации. Всичко това влиза и в ГМО разстението и чрез него в организма на хората. Точно поради тази причина (и съответните научни изследвания) глифосфатите на Монсанто не могат да си подновят лиценза за Европа и в момента са с изтекъл лиценз и имат временно разрешение за пръскане, докато се вземе крайно решение какво да ги правят. Пък ти си обиждай. Ама може и да прочетеш нещо и да ти влезне в дебелата глава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане