Производителите на палмово масло се обединяват

Инвеститорите в сектора продължават натиска си заради изсичането на гори

В момента модерните земеделски стопанства прилагат високотехнологични методи като сензори за по-икономично използване на вода, дронове, сигнализиращи за пожари, и др.
В момента модерните земеделски стопанства прилагат високотехнологични методи като сензори за по-икономично използване на вода, дронове, сигнализиращи за пожари, и др.    ©  В© Samsul Said / Reuters
В момента модерните земеделски стопанства прилагат високотехнологични методи като сензори за по-икономично използване на вода, дронове, сигнализиращи за пожари, и др.
В момента модерните земеделски стопанства прилагат високотехнологични методи като сензори за по-икономично използване на вода, дронове, сигнализиращи за пожари, и др.    ©  В© Samsul Said / Reuters

Някои от най-големите производители в селското стопанство се обединяват в съюз, който да издигне статута на отрасъла и особено този на компаниите за палмово масло, съобщава Financial Times. В момента той не се радва на добро отношение от страна на политиците, като обвиненията към сектора са, че вреди прекалено много на околната среда. В частност сериозни са обвиненията към производителите на палмово масло, което намира голямо приложение в козметичната индустрия и обработени храни. Инвеститорите в сектора продължават да усилват натиска си наред със зелените движения и корпоративните гиганти заради изсичането на гори и изгарянето на торфища в Югоизточна Азия.

Организацията също така ще търси начини да подобри сигурността на храните и да съдейства за спиране на климатичните промени. В алианса влизат компании като Olam, Sime Darby и Wilmar, всяка от които има намерение да работи за подобряване състоянието на околната среда. Съни Вергесе, главен изпълнителен директор на Olam, коментира пред Financial Times, че компаниите вече са водили битки за палмовото масло, докато храната и водата са по-чувствителни теми. "Трябва да действаме заедно като индустрия, да поговорим за промените и предизвикателствата пред нас", добави той.

Визията на съюза

В съюза ще се включат общо 36 компании, покриващи широк спектър от продукти – от стоки за широко потребление до зърнопроизводители и представители на захарната индустрия. Сред тях са саудитската компания Sabic и японската Mitsubishi. Представителите на организацията се събират идния четвъртък в Сингапур.

Част от сътрудничеството ще се изразява в използването на технологии, приложими в различни сектори. В момента модерните земеделски стопанства прилагат високотехнологични методи като сензори за по-икономично използване на вода, дронове, сигнализиращи за пожари, и др.

Големите корпоративни клиенти се обърнаха срещу индустрията с палмово масло тази година заради неустойчивостта на бизнеса. Много от тези корпорации, сред които Nestle, Unilever, Mars и Kellogg, спряха да работят с малайзиската IOI Group, един от лидерите в производството на палмово масло. Решението за това дойде след среща на организацията за устойчиво производство на палмово масло Roundtable on Sustainable Palm Oil, която реши да бъде отнет сертификатът на малайзийската компания. Причината за решението, изглежда, се крие в това, че IOI не е успяла да предотврати изсичането на гори в Индонезия. Вергесе предупреди участниците в съюза, че "няколко развалени ябълки в индустрията" могат да се отразят негативно на целия сектор.

По-добри условия за храната

Компаниите от алианса обявиха, че чрез по-отговорното използване на природните ресурси ще се подобри качеството на храната и водата, което пък от своя страна ще намали риска от конфронтации между правителствата и нови политически кризи. През 2011 г. проучване на Международния валутен фонд свърза високите цени на храната с политическата нестабилност в по-бедните страни. Вергесе коментира ситуацията по следния начин: "Представете си ситуацията след 10 години – огромна инфлация в цените на храните. Политиците и потребителите ще погледнат към нашата индустрия и ще ни обвинят, че ние се изхранваме от чуждата мизерия. Това не е позицията, в която искаме да бъдем."

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще