Американски гигант купува проект на "Асарел" край Пазарджик
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Американски гигант купува проект на "Асарел" край Пазарджик

Самата "Асарел-Медет", която разработва медната мина край Панагюрище, през последните години придоби няколко проекта в България на различен етап на развитие

Американски гигант купува проект на "Асарел" край Пазарджик

Freeport-McMoRan ще стане едноличен собственик на дружество с разрешение да проучва за медни руди

29371 прочитания

Самата "Асарел-Медет", която разработва медната мина край Панагюрище, през последните години придоби няколко проекта в България на различен етап на развитие

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ


16

млрд. долара са продажбите на Freeport-McMoRan за 2015 г., като намаляват с 25% спрямо предходната година.
Договорът на "Асарел-експлорейшън" за проучване в площта "Боримечково" е от края на миналата година.

Една от най-големите компании за добив на мед в света – американската Freeport-McMoRan, купува българската "Асарел-експлорейшън", която държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Боримечково" в района между Пазарджик и Панагюрище. Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация, постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Прекият купувач е холандската Freeport-McMoRan Bulgaria B.V., която е част от американската група, а българското дружество е еднолична собственост на медодобивната "Асарел-Медет". За момента цената не се съобщава.

Сделката е интересна по няколко причини. Първо, чрез нея американската компания, чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, навлиза на българския пазар, и то в момент, когато преструктурира дейността си в световен мащаб, за да намали дълговете си. Това може да означава, че вижда потенциал в находището.

Освен това според официалната презентация на сайта й Freeport-McMoRan оперира основно големи мини с дълъг живот. В същото време "Асарел-експлорейшън" е получила разрешение за проучване в площта едва преди около година, което означава, че проектът е на сравнително ранен етап и запасите едва ли са ясни. До редакционното приключване на броя от компанията не коментираха защо са решили да продават сега.

Млада компания

От уведомлението до КЗК става ясно, че холандската компания ще придобие едноличен контрол върху "Асарел-експлорейшън". Сделката потенциално би могла да окаже въздействие върху пазара на търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в България и затова е обявена пред антимонополното ведомство.

"Асарел-експлорейшън" е сравнително млада компания. Създадена е в началото на 2013 г. и е с предмет на дейност геоложка и миннопреработвателна дейност, търсене, проучване, добив и търговия с полезни изкопаеми. Капиталът й е 178.4 хил. лв., а едноличен собственик е "Асарел-Медет". През последните години самата "Асарел-Медет", която оперира медната мина край Панагюрище, придоби няколко проекта в България на различен етап на развитие. Най-напреднал е този в Брезник, където компанията ще добива златно-сребърни руди. Концесионният договор беше подписан в началото на тази година.

"Асарел-експлорейшън" притежава разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми (медни руди) в площта "Боримечково", която попада на териториите на общините Панагюрище, Пазарджик и Лесичово и е с обща площ 103 кв. км. То е издадено през септември 2014 г. по време на служебното правителство на Георги Близнашки, но влиза в сила в края на миналата година, когато е подписан договорът с ресорното Министерство на енергетиката. Проектът в "Боримечково" на практика е в начален етап. Разрешението за проучване е със стандартния срок от три години, а от отчета на компанията за 2015 г. става ясно, че започването на проучвателни дейности там е една от приоритетните задачи за тази година. В случай че резултатите от първата фаза са положителни, "Асарел-експлорейшън" планира да поиска удължаване, за да регистрира геоложко откритие.

От отчета се разбира още, че дружеството очаква да получи разрешение за търсене и проучване в още една площ - "Свобода", за което е подала заявление. Справка в регистъра на енергийното министерство показва, че такова разрешение все още не е издадено.

Световен играч

Въпреки че проектът е на твърде ранен етап, за да може да се каже дали и какви запаси има в "Боримечково", "Асарел-експлорейшън" е привлякла вниманието на една от най-големите компании в сектора в световен мащаб, с приходи от близо 16 млрд. долара за миналата година. Базираната във Финикс, щата Аризона, Freeport-McMoRan се занимава с проучване и добив на руди, нефт и природен газ, а портфейлът й с метални активи включва седем медни мини в Северна Америка, две в Южна Америка и една медно-златна мина в Индонезия. Освен това компанията има металургични заводи за производство на мед в САЩ, Европа, Южна Америка и Африка. Според информация на сайта й тя е на второ място в света по производство на мед, като държи около 8% от пазара. Freeport-McMoRan е също най-големият производител на молибден и значителен производител на злато, нефт и газ. В световен мащаб за компанията работят 75 хил. служители и подизпълнители.

Поевтиняването на медта и петрола се е отразило на финансовите резултати на компанията, като през миналата година приходите са се свили с една четвърт, става ясно от отчета й. Към края на 2015 г. общите дългове на дружеството са били в размер на 20.4 млрд. долара. За да намали задълженията си, през тази година Freeport-McMoRan реши да продаде част от активите си и да оптимизира портфейла си. Най-голямата сделка досега е за проекта Tenke в Конго, където се добиват мед и кобалт. Freeport-McMoRan продаде своите 56% на китайската China Molybdenum Co. за 2.65 млрд. долара плюс ангажимент за допълнителни плащания в зависимост от цената на металите през следващите две години. Наскоро дружеството се раздели и със свои активи за добив на нефт и газ в Мексиканския залив, които бяха придобити от Anadarko Petroleum за 2 млрд. долара и допълнителни 150 млн. долара, които ще се изплащат от бъдещия добив. След сделката президентът и главен изпълнителен директор Ричард Адкерсън коментира, че с това продадените през 2016 г. активи са достигнали 6 млрд. долара.

Като цяло чуждестранните инвеститори в рудодобива в България се броят на пръсти. Най-големи са проектите на канадската Dundee Precious Metals, която оперира медно-златния рудник в Челопеч и започва разработването на нова мина край Крумовград.

16

млрд. долара са продажбите на Freeport-McMoRan за 2015 г., като намаляват с 25% спрямо предходната година.
Договорът на "Асарел-експлорейшън" за проучване в площта "Боримечково" е от края на миналата година.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Сделката означава, че просто нашето си правителство е дало концесия на едно обещаващо находище на "добра цена" на една наша компания, която за по-малко от година го препродава на сериозен инвеститор.

 • 2
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Колеги, само припомням, че в 1един тон Меден флотационен концентрат, се съдържат в доста прилични количества Злато-40г/т, Сребро-5, Платина, Никел, Молибден и ного други редки метали... Тоест, при производството на Чиста електролитна мед като отпаден продукт се отделят Огромно количество (Тонове) Редки и Ценни Металли (най-много Злато.............=) Справка-официалният сайт на Асарел Медет-http://www.asarel.com/Products.aspx

 • 3
  lyubomir2011 avatar :-|
  Любомир Байрактаров

  Нека да не виждаме само големи печалби за новия инвеститор, т.к в 1 тон скална маса има някъде около 4-5 грама злато, а не 40, както казва велик бълг. патриот от телевизионен екран на антибългарска телевизия. Пък и продажбата на активи показва трудности в сектора.

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#2] от "pavel_p":

  Така е прав сте.
  Въпроса е в технолигията и нейното спазване, за да може тези грамове да донесат печалба, защото и скъпите и ценни метали, в т.ч. и основния метал, какъвто е медта си имат цена, при това варираща, а не закована и ако сметката не излиза, няма шанс за това предприятие/фирма.
  Иначе, случая е доста ясен - общо взето, по тези места не от днес се върши тази дейност и ако преди сме били на кяр, не виждам защо не са си останали като някои други, от т.н. стратегически в забранителния списък за приватизация.
  Но не съм убеден че тогава нещата са стояли така, а и да не забравяме, как се "спазваха' екологичните норми тогава и как се гледа на тези неща днес.
  Та всичко е въпрос на бизнес план, който излиза или не и една мощна многонационална фирма може да понесе някакви разходи и някакви загуби, докато се настрои работата, а някои други, по-малки, слаби и неопитни не издържат. Общо взето логично, и ако нещата бяха толкова прости, както ги представя Сидеров например, който дето стане и седне говори за тоновете национално богатство което изтича, вместо да говори по митинги и телевизии, да направи една фирма и да вади злато и сребро, та да има и за него и за нас:).

 • 5
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  Прав си, разменил съм съдържанието на Сребро(Ag)=40гр, и Злато(Au)-5гр.., но това си остават осреднени приблизителни стойности =).... Реално какво искарват, само те си знаят... Ако погледнеш какви метали се съсдържат в обогатените Медни катоди, произведени от Асарел-Медет - Златото Липсва.... Извлечено е =) Същото положение е и с КЦМ Пловдив, произвеждат се тонове Злато..............
  http://www.asarel.com/Libraries/PDF_Files/%d0%9c%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8_%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b8_%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8_%d0%be%d1%82_%d0%90%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bb-%d0%9c%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d1%82.pdf http://www.kcm2000.bg/companies/kcm_ad/products/gold/

 • 6
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  За екологията никой и не пита. Като отидете на Оборище ще видите за какво става въпрос. Оранжева река минава точно през историческата местност. А за Елаците да не говорим - сринаха планината.

  Няма лошо в добива и големите фирми ако поне малко обръщаме внимание на екологията. А и стига сме изнасяли евтини суровини - трябва производство с висока добавена стойност.

 • 7
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  Ех Цоцорков..... си е играч...

 • 8
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  До коментар [#6] от "Един Българин":
  Ако отидеш на Оборище (пресечката с ул. Шипка) има паркирани само Бентли, Мазерати и Бугати.... =)

 • 9
  marksman avatar :-|
  marksman

  До коментар [#3] от "Любомир Байрактаров":

  даже услуга ни правят като роват тук.

 • 10
  brassway avatar :-|
  brassway

  До коментар [#8] от "pavel_p":

  Оборище и Шипка са успоредни, и по детските ми спомени от едно филмче, се пресичат в безкрайността:-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK