Европейската комисия обяви конкурс за жени иноватори за 2017 г.

В новото издание ще бъдат предоставени четири награди на обща стойност 200 хил. евро

Предишните победителки в конкурса са били отличени за постижения в области от имунология до телекомуникации и разработване на софтуер
Предишните победителки в конкурса са били отличени за постижения в области от имунология до телекомуникации и разработване на софтуер    ©  RICARDO MORAES
Предишните победителки в конкурса са били отличени за постижения в области от имунология до телекомуникации и разработване на софтуер
Предишните победителки в конкурса са били отличени за постижения в области от имунология до телекомуникации и разработване на софтуер    ©  RICARDO MORAES

Четири награди на обща стойност 200 хил. евро ще бъдат предоставени от Европейската комисия (ЕК) на жени иноватори през 2017 г. Това е поредното издание на конкурса, който се организира от 2011 г. насам. В него могат да участват жени предприемачи от всички държави - членки на Европейския съюз, и от асоциираните по "Хоризонт 2020" страни, като документи се подават до 3 ноември тази година. Новото в това издание е наградата за изгряващ иноватор до 30-годишна възраст.

Условия за участие

Кандидатите за наградите трябва успешно да са внедрили на пазара своя иновация. Те трябва да са основали или съосновали компания с оборот от най-малко 100 хил. евро. Конкурсът ще се проведе на един етап, като крайният срок за подаване на документи е 3 ноември 2016 г. Журито ще оцени кандидатурите и ще определи четирите победителки, които ще бъдат обявени около Деня на жената 8 март догодина.

През 2017 г. ще бъдат раздадени общо четири награди. Победителката в конкурса ще получи 100 хил. евро. Наградата за второто място е 50 хил. евро, а за третото – 30 хил. евро. Специалната нова награда за изгряващ иноватор е на стойност 20 хил. евро.

"Наградата на ЕС за жени иноватори отличава само някои от многото забележителни жени, които допринасят за европейската икономика на знанието", посочва европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш в официалното съобщение. По думите му предишните победителки са имали значителни постижения в най-различни области - от имунология до телекомуникации и разработване на софтуер. "Надяваме се, че тези награди ще помогнат на победителките да продължат по пътя на иновациите и да насърчат и други да ги последват", казва той.

Постижения

По данни на Европейската комисия едва 30% от всички предприемачи в Европа са жени. С наградата, която се финансира по програмата за иновации "Хоризонт 2020", Европейският съюз цели да отличи постиженията на жените, които преодоляват бариерите към предприемачеството като достъп до финансиране и мрежи, както и да привлече вниманието към нуждата да се увеличи женското участие в тази област.

Над 260 жени са участвали в конкурса от началото му през 2011 г. Победителите, спечелили наградите за 2016 г., са Сузана Саргенто (Португалия), която превръща превозни средства в горещи точки за безжичен достъп до интернет, Сирпа Ялканен (Финландия), чиито иновации водят до създаването на нови лекарствени съставки за лечение на рак на гърдата и простатата, и Сара Бърк (Ирландия), която беше отличена за новаторската й космическа технология, която се използва от НАСА на Международната космическа станция.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане