"Петрол" стартира процедура по рекапитализация

"Петрол" стартира процедура по рекапитализация

Компанията планира да слее по четири акции в една и след това да намали номинала им, за да отговаря на законовите изисквания

Иво Коларов, Николай Стоянов
7867 прочитания

© Надежда Чипева


Акционерът "Перфето консултинг" ще компенсира инвеститорите, губещи от сплита.

Търговецът на горива "Петрол" стартира двуходова операция, чрез която да приведе капитала си в съответствие със законовите изисквания. Причината е, че след масивните отписвания на инвестицията в дъщерното "Нафтекс петрол" собственият капитал на компанията падна под основния, при което според Търговския закон трябва да се предприемат мерки. Освен това "Петрол" е и публична компания, така че действието вероятно е предписано от регулатора - Комисията за финансов надзор.

За първия ход става ясно от публикуваната покана за общо събрание на акционерите. На него ще се иска тяхното одобрение за увеличаване на номинала на акциите от 1 на 4 лв. чрез превръщането на всеки четири от сегашните 109.25 млн. акции в една нова, като така бройката им ще намалее до малко над 27.3 млн. След реализирането на т.нар. обратен сплит се планира номиналът да бъде намален отново на 1 лв., като така ще бъде покрито законовото изискване, тъй като собственият капитал по последен отчет е 33.5 млн. лв.

Планира се цялата процедура да приключи до края на годината, като е предвиден и механизъм да се компенсират инвеститорите, губещи от сплита. Въпреки че това ще се отрази на цифровото изражение на котировките на борсата, фундаментално показателите на компанията и акционерната структура по този начин не се променят, а основният ефект е, че след края на процедурата цената на акция може да е над номинала. Това е важно ниво, тъй като по закон в България публичните компании не могат да издават нови акции по емисионна стойност под номиналната им.

Операция с нулев ефект

По принцип подобни процедури не са новост. През февруари към подобна стъпка прибегна и "Фонд за недвижими имоти България", като сви броя на акциите си трикратно, от 60.45 млн. на 20.15 млн. Както и преди операцията (на нива около 56 ст.), така и сега (1.96 лв.) акциите на фонда се търгуват под номиналната стойност, която след операцията е 3 лв. По принцип позитивният ефект от подобно действие е основно психологически, че цената не се измерва в стотинки. А теоретично ефектът за инвеститорите дори е негативен, тъй като по-малкият брой акции намалява обемите на търговия.

Затова и вероятно при "Петрол" след аналогичната операция цената ще се вдигне около четири пъти от настоящите нива (42 ст. за акция), но ще остане далеч под новата им номинална стойност. Ако се реализира и вторият етап по намаляване на номинала обаче, това не би трябвало да има ефект върху цената на акциите, тъй като те ще продължат да представляват същият дял в същата компания. По този начин борсовите котировки ще са над номиналната стойност и собственият капитал ще е над основния.

Обезкръвен "Петрол"

Фундаменталната причина компанията да стигне до тази фаза на декапитализация е отписването още през 2015 г. на голяма част от балансовата стойността на дъщерния й търговец на едро "Нафтекс петрол", което от тази пролет е в процедура по несъстоятелност. Към средата на годината "Петрол" отчете загуба от 12.6 млн. лв. на индивидуална и 10.5 млн. лв. на консолидирана основа, което допълнително влошава капиталовите й показатели.

Общите приходи са се свили наполовина до 226.5 млн. лв., а свиването при постъпленията от основна дейност е с близо 42%. Всичко това, както и несигурността около контрола на компанията дoпринесоха за спада на цената на акциите й с над 37% за последната година. Дружеството беше част от бизнес империята около КТБ, но след затварянето й контролът беше овладян от председателя на съвета на директорите й Гриша Ганчев. Все още обаче синдиците на фалиралата банка имат претенции към различни компании, свързани с групата, а и в самата нея през последните две години тече сложна реорганизация, включваща прехвърляния на активи в нови дружества.

Според източник на "Капитал" планът е операциите да бъдат приключени до края на годината, като забавяне би могло да дойде основно, ако има проблеми с вписването на решенията. При оплетения контрол на компанията в момента едно от последните решения за приемане на годишния финансов отчет не е вписано с аргумент, че представители на акционерите не са били синдиците. Най-големите от тях - "Алфа кепитъл" (28.85%) и "Корект фарм" (18.85%), са в несъстоятелност по искане на КТБ за неизплатени задължения. Теоретично, ако дружество не приведе капитала към законовите изисквания, може да се пристъпи към ликвидация, макар че въпреки изискването на Търговския закон има множество дружества, които с години не отговарят на разпоредбите му.

За да няма недоволни

Управителният съвет на "Петрол" е постигнал съгласие и как да обезщети акционерите, които ще бъдат ощетени от сплита. Това са практически всички, чийто брой акции не е кратен на четири и съответно биха останали с по една, две или три стари акции, които не могат да се конвертират. В такъв случай един от четирите големи инвеститори в "Петрол" - "Перфето консултинг" (което също е свързано с Ганчев), ще компенсира ощетените безвъзмездно с по една от своите нови акции, така че бройката да се закръгли нагоре. Решението предстои да бъде гласувано на извънредно общо събрание на акционерите, което е насрочено за 1 ноември.

Акционерът "Перфето консултинг" ще компенсира инвеститорите, губещи от сплита.

Търговецът на горива "Петрол" стартира двуходова операция, чрез която да приведе капитала си в съответствие със законовите изисквания. Причината е, че след масивните отписвания на инвестицията в дъщерното "Нафтекс петрол" собственият капитал на компанията падна под основния, при което според Търговския закон трябва да се предприемат мерки. Освен това "Петрол" е и публична компания, така че действието вероятно е предписано от регулатора - Комисията за финансов надзор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  daniboy avatar :-|
  Daniboy

  Мдааааа, Петрол отдавна вече копае дъното...

 • 2
  vale avatar :-|
  vale

  "През февруари към подобна стъпка прибегна и "Фонд за недвижими имоти България", като сви броя на акциите си трикратно, от 60.45 млн. на 20.15 млн. Както и преди операцията (на нива около 56 ст.), така и сега (1.96 лв.) акциите на фонда се търгуват под номиналната стойност, която след операцията е 3 лв. "
  За сведение на автора - преди 2 месеца номинала на акциите на "Фонд за недвижими имоти България беше намален на 1 лв.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал