Изригването на търговците на ток

За две години бизнесът на 20-те най-големи компании се е удвоил. Но 2016 г. няма да е толкова силна

Вероятно разместването на фигурите на пазара с електроенергия ще продължи.
Вероятно разместването на фигурите на пазара с електроенергия ще продължи.
Вероятно разместването на фигурите на пазара с електроенергия ще продължи.
Вероятно разместването на фигурите на пазара с електроенергия ще продължи.

Когато 20 компании с еднаква дейност правят над 2 млрд. лв. приходи, това вече си е сектор. Постижението на търговците с ток - те от години правят сделки по износ, но от 2013 г. клиентите им в страната нараснаха рязко, след като и средните компании бяха задължени да купуват от свободния пазар. И така ако дотогава продажбите на търговците бяха малко на 1 млрд. лв. - за съседни държави и големи индустриални клиенти, две години по-късно приходите им са удвоени до 2.34 млрд. лв.

Младият сектор е изцяло частен, като на него преобладават местните играчи - 11 в топ 20. Чуждите са или познатите три собственика на ЕРП-та, или европейски дружества, или компании от Турция. Другият общ знаменател е, че почти всички растат, като над половината имат двуцифрен скок на приходите за последната година. Естествено и в групата има амплитуди - едни растат рязко, други все пак се смаляват. А нарасналата конкуренция сред посредниците е добра новина за всички компании. И след години - за физическите лица, които също ще трябва да търсят доставчик на свободния пазар.

Възходът на търговците

От първите 20 компании по приходи за 2015 г. най-голям ръст от 181% има "Аркадия сървис", която се управлява от Николай Вузев, Александър Вузев и Стилиян Христов. Те са мениджъри и на енергийния търговец "Енергийна финансова група" (ЕФГ). И двете компании не са нови на пазара, но едва през миналата година "Аркадия сървис" направи силна заявка да се превърне в един от големите играчи на пазара.

И двете фирми се свързват с Богомил Манчев - собственик на "Риск инженеринг", който беше един от основните консултанти по проекта "Белене".

Това, което прави впечатление от резултатите на ЕФГ за 2015 г., е, че въпреки растящите приходи компанията отчита загуба от 7.3 млн. лв. Пред "Капитал" Вузев коментира, че това се дължи на КТБ. Компанията беше един от най-големите клиенти на банката с кредити за над 40 млн. лв. по данни за 2013 г. След като лицензът на банката беше отнет, кредитните линии на търговеца бяха замразени, а парите е трябвало да бъдат върнати, обясни Вузев. По думите му тази загуба вече е намалена с 4 млн. лв., а до края на годината се очаква да бъде стопена напълно.

Въпреки финансовите си затруднения компанията поддържа нивото на износ, като разчита на твърдите си договори основно към Гърция, Турция и Сърбия. По думите на Вузев дружеството, което, изглежда, се отнася с по-голяма сила за "Аркадия сървис", увеличава и клиентите си на ниско и средно напрежение.

Други компании, които традиционно отчитат едни от най-големите приходи от продажба на електроенергия, са "ЧЕЗ трейд" с ръст от 47% и "Енерго-про енергийни услуги" с 41.8% (виж мненията в каретата). Имената и на двете са добре познати, тъй като чрез други свои дружества те притежават електроразпределителната мрежа в Севена и Североизточна България и доставят електроенергия на потребителите на регулирания пазар. Другата компанията на "Енерго-про" - "Енерго-про трейдинг", също има значителен ръст от 73% въпреки загубата, която отчита за 2015 г.

След големия ръст на приходите, който прави през 2014 г., търговецът на ЕВН, която притежава разпределителната мрежа в Югоизточна България, запазва позициите си, макар и с ръст от 11%.

"Енерджи маркет", която е една от първите компании на пазара, има внушителен ръст на приходите от 57% през 2015 г. Собствениците на дружеството са свързани с тези на ТЕЦ "Свилоза" и ТЕЦ "Видахим", които загубиха много бизнес заради ограниченията за изкупуване на високоефективна енергия, компанията усилено работи по привличането на нови клиенти на свободния пазар, като за момента е фокусирана основно на вътрешния пазар. Изпълнителният директор Христо Януцев коментира, че пазарно тя е насочена към средния и малкия бизнес, но не и битови клиенти. По отношение на сделките за износ той допълни, че те са по-скоро спорадични.

"Енерджи МТ" също е един от дългогодишните играчи на пазара, който през 2015 г. отчита голям ръст не само на приходите, но и на печалбата си. Собственикът Румяна Георгиева коментира, че компанията се е насочила към по-малките клиенти. Тя допълни, че през 2016 г. оборотите са паднали заради по-ниските цени, а маржовете са не повече от 1-1.5%. Георгиева се оплака и от нелоялната конкуренция от страна на компаниите, които са част от големите доставчици на регулирания пазар.

Новите играчи

На пазара на енергия се появяват и нови играчи, които бързо заемат позиции. Една от тях е "Гранд енерджи дистрибюшън", чийто собственик е Владимир Владимиров. Фирмата е регистрирана на адреса, на който са и повечето от компаниите, които се свързват с Христо Ковачки. Дружеството има лиценз за търговия от 2011 г., но реално започва да развива дейността си през 2014 г., се вижда от данните за приходите й, които за 2015 г. се увеличават с 35.9%. Пред "Капитал" Владимиров посочи, че през 2015 г. компанията се е пренасочила към доставка на енергия на битови клиенти. Това звучи странно, защото всички сметки и анализи показват, че засега за домакинствата е по-изгодно да купуват от регулирания пазар. "Гранд енерджи дистрибюшън" участва в обществени поръчки за доставка на енергия на ВиК, които са едни от най-големите консуматори. Владимиров обясни, че компанията работи изцяло на вътрешния пазар.

Другото дружество със силен ръст на приходите през 2015 г. от 144% е "Мост енерджи". От данните се вижда, че компанията започва сериозно да развива дейността си през 2014 г., въпреки че има лиценз за търговия от 2011 г. От фирмата не дадоха коментар на какво се дължи бурното развитие, но според конкуренти това е една от най-агресивните фирми на пазара. Дружеството успя да вземе и някои от големите обществени поръчки за доставка на електроенергия като тази на НДК за 2.145 млн. лв. и на БНТ за 1.1 млн. лв.

"Фючър енерджи" и "Фреа акспо" също започват да заемат пазарни позиции през последните две години. Бойко Димитрачков, който е единият от управителите на "Фреа акспо" коментира, че това се дължи на увеличението на портфолиото основно с клиенти от среден и едър бизнес, макар да има растеж и при най-малките потребители.

Кой губи позиции

Лидерът по приходи на пазара за 2013 г. - "Обединени енергийни търговци" със собственик Ангел Божилов, отстъпва силно в подреждането с намаление от 64% през 2015 г. Божилов не беше открит за коментар, но година по-рано той коментира за "Капитал", че компанията му подготвя излизането си от българския пазар от две години, тъй като системата има дълбоки проблеми и изкривявания. Тогава дружеството работеше в седем страни в Европа, както и в Турция чрез свое дъщерно дружество.

Koлкото и да е пазарна играта при търговците, при някои фирми има и странични фактори. "Данс енерджи" например, в чието създаване е участвал Алексей Истатков, съпруг на бившия директор на НЕК Екатерина Истаткова (която е на поста през 2014 г.), има съществено намаление на приходите от 51% за миналата година, когато тя беше свалена от поста. Предишните две години, макар и плавно, компанията увеличава приходите си. По време на управлението на Истаткова НЕК сключи договори за продажба на енергия за над 200 млн. лв., без да обявява търг. От компанията сега не дадоха коментар на какво се дължи рязкото намаление на приходите.

Вероятно разместването на фигурите на пазара с електроенергия ще продължи. Пълната либерализация на пазара, която трябва да се случи най-късно до пет години, ще направи битовите клиенти също атрактивни за търговците и ще открие цял нов сегмент за завладяване.

Ниските цени могат леко да свалят приходите тази година

Соня Кадиева, собственик на "Енерджи съплай"

Един търговец не може да зависи само от един източник на енергия. За да има по-голяма сигурност, трябва да има доставки и извън страната. Регулаторната рамка в България се мени доста често, взимат се непопулярни решения и някои от държавните производители си позволяват да диктуват условията предвид монополното си положение на пазара.

Тенденцията към намаление на цените на електроенергията, която започна през април-май тази година, се затвърждава. Това се дължи и на очакваното участие на все повече производители на възобновяема енергия на свободния пазар и относително слабата консумация на вътрешните потребители.

Очакванията за 2016 г. все пак са приходите да се запазят, защото въпреки по-ниската цена обемите се увеличават, тъй като потребителите на ниско напрежение започнаха да излизат на свободния пазар. Все пак може да има и лек спад заради по-ниските цени на регионално ниво.
Яна Димитрова, изпълнителен директор на "Енерго-про трейдинг"

Увеличението на приходите на Енерго-Про Енергийни Услуги се дължи на по-големия брой клиенти и в същото време на оптимизирането на покупките на енергия. Нашето портфолио е много добре балансирано и обхваща различни индустрии, което снижава секторния риск до минимум.

"Енерго-про трейдинг" е насочена изцяло към сделки на външните пазари, като основните са Гърция и Турция, същевременно имаме обороти и в Унгария и Румъния, а отскоро изнасяме електроенергия и в Сърбия.

Ниската цена на електроенергията е сериозен проблем за производителите (Енерго-Про притежава 166 МВт инсталирана мощност в България от ВЕЦ), но прогнозираме да завършим 2016 г. с положителен резултат. Действително маржовете за търговците са много малки. Пазарите са страшно променливи и се влияят от краткосрочни фактори, което много често се отразява и на цената на дългосрочните продукти. Това създава паника, което води до сериозни разлики в цените в рамките само на няколко дни, което не е логично. Това, което ние правим към момента, е да намалим оборотите на търгуваната енергия, с цел арбитраж между пазарите.
Владимир Дичев, изпълнителен директор на "ЧЕЗ трейд"

"ЧЕЗ трейд" вече втора година е лидер, като през 2015 г. направи рекордни доставки на 3.3 млн. мВтч енергия на стойност 325 млн. лв. Ръстът е основно заради увеличени

продажби към индустрията и бизнеса. Пазарът на електрическа енергия е отворен към външни фактори и пряко се влияе от промяната в основни фундаменти като цените на горивата – въглища и петрол, сезонност на търсеното, разполагаемост на централите, климатични явления, цени на СО2 емисии, производство от ВЕИ, геополитика, икономическа сигурност и други. Честата промяна на цената на едро в България през годината доказва пряката зависимост от външните фактори, които все по-трудно могат да бъдат предвидени. Виждате как едно изказване на ОПЕК от сряда повлия на горивата, оттам на пазарите на едро, оттам на съседните пазари и директно в търговете на производителите. Информацията се движи изключително бързо и реакцията на играчите е мигновена. Търговията с енергия все повече излиза от традиционния си физически контекст и заприличва на финансов пазар.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще