Qualcomm може да придобие NXP Semiconductors

Консолидацията в сектора на полупроводниците продължава

Спадът в продажбите на телефони и техника забавя и бизнеса с чипове
Спадът в продажбите на телефони и техника забавя и бизнеса с чипове    ©  В© Albert Gea / Reuters
Спадът в продажбите на телефони и техника забавя и бизнеса с чипове
Спадът в продажбите на телефони и техника забавя и бизнеса с чипове    ©  В© Albert Gea / Reuters

Производителят на чипове Qualcomm се насочва към придобиването на NXP Semiconductors. Подобна сделка може да бъде оценена на над 30 млрд. долара и да засили тенденцията към консолидация в индустрията. Според източници на Wall Street Journal сделката може да се окаже факт през следващите два до три месеца. В същото време обаче Qualcomm се оглежда за други компании. Акциите на NXP скочиха със 17 процента след публикацията на американското издание, като с този скок компанията вече се оценява на 33 млрд. долара. Акциите на Qualcomm също реагираха позитивно със скок от 6.3%, като така компанията достигна пазарна капитализация от над 100 млрд. долара. В чип индустрията тече агресивна консолидация, като сделките в сектора от началото на 2015 г. възлизат на над 200 млрд. долара. Растежът в приходите на компаниите се забавя, след като продажбите на компютри и телефони също бележат спадове.

По-малко разходи, повече ефективност

Двете компании ще търсят начин да намалят разходите си и да повишат ефективността си чрез сделката. Според хора от индустрията обаче по-голям фактор за сделката са нарастващите разходи по отношение на вътрешно развитие на продуктите. Все по-малките чипове стават и все по-рискови и скъпи за създаване. Кийт Джаксън, главен изпълнителен директор в ON Semiconductor, който наскоро завърши сделката на стойност 2.4 млрд. долара, с която закупи компанията за чипове Fairchild, коментира преди седмица, че е много по-лесно компаниите да разширяват портфолиото си чрез придобивания. Разширяването на компаниите също така им позволява да станат все по-ценни доставчици за големите си клиенти, като така намаляват риска от изместване от страна на конкуренти.

Придобиванията на компании с вече установени продукти дава възможност на компаниите да се разширяват, без да имат разходи по създаване на нови продукти, които може да не се окажат успешни на пазара. Главният изпълнителен директор на NXP Ричард Клемър например очаква неговата компания да играе по-голяма роля в еволюцията на превозните средства чрез технологиите на Freescale Semiconductor, която NXP закупи през изминалата година за 12 млрд. долара.

Все повече сделки

Сделките в сектора достигнаха рекордни нива през миналата година, когато компании като Intel, Avago и NXP направиха големи придобивания. За тази година сделките възлизат на общо 75 млрд. долара, което нарежда технологичния сектор на първо място по сливания и придобивания за 2016 г., като сделките във всички сектори общо са на над 463 млрд. долара по данни на Dealogic.

Покупката на NXP би била една от най-големите сделки за годината и би променила радикално Qualcomm - компания, която стана известна като доставчик на безжични чипове. Qualcomm има нетрадиционен бизнес модел, като освен приходи от създаването и продажбата на чипове прави много приходи и от лицензирането на патентите си, които се ползват от почти всички производители на телефони в света. Към момента компанията разполага с 31 млрд. долара в кеш, които държи зад граница. Това би било още една причина да се търси сделка с NXP, която е базирана в Айндховен.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане