В опит да спре Apple Spotify се насочва към SoundCloud

SoundCloud се оценява на 700 млн. долара

Неотдавна от Spotify обявиха 40 млн. платени потребители.
Неотдавна от Spotify обявиха 40 млн. платени потребители.    ©  DADO RUVIC
Неотдавна от Spotify обявиха 40 млн. платени потребители.
Неотдавна от Spotify обявиха 40 млн. платени потребители.    ©  DADO RUVIC

Компанията за музикален стримийнг Spotify е в напреднали разговори за закупуването на SoundCloud, съобщава Financial Times. Двете европейски фирми може да обединят сили, след като Apple настъпва все по-агресивно на пазара за стрийминг услуги. За последно SoundCloud, която никога не е излизала на печалба, набра 100 млн. долара от група инвеститори, сред които и Twitter, и бе оценена на 700 млн. долара. Източниците на Financial Times предупреждават, че все още няма яснота как може да бъде заплатена сделката от страна на Spotify. Финална договорка между компаниите все още няма и не е сигурна.

Проблеми и от двете страни

И двете компании са в неудобно положение към момента. Макар и оценявана като една от най-обещаващите технологични фирми в Европа, SoundCloud неотдавна имаше проблеми с музикалните звукозаписни компании, които свалиха голяма част от съдържанието в сайта. Богатството на услугата е предимно в огромния набор от диджеи и на над 200 млн. души потребители, както и 135 млн. достъпни песни и ремикси. За последно SoundCloud обяви резултатите си за 2014 г. - приходи от 17.4 млн. евро и загуба от почти 40. Оттогава компанията не е давала информация за финансовото си състояние.

Spotify също не е в най-добри позиции. Подобно на SoundCloud, шведската компания все още не е излизала не печалба въпреки нарастващите приходи. Преди време услугата обяви, че има 40 млн. платени потребители, което е огромен скок спрямо 30-те милиона абонамента, за които се знаеше през юни, когато компанията обяви, че е преминала границата от 100 млн. активни потребители, но и че има годишна загуба от 173 млн. долара.

Всички заедно срещу Apple

Сделка между двете компании ще даде възможност на Spotify да ограничи агресивното настъпване на Apple в стрийминг бизнеса чрез своята услуга Apple Music. В момента от компанията на Тим Кук имат над 17 млн. платени потребители за малко над година време от съществуването си. Apple Music не предлага безплатно слушане на песни чрез реклами, както го прави Spotify. Вместо това Apple Music предлага 3-месечен безплатен период, заради който си навлякоха множество критики от страна на индустрията, която се оплака, че за тези 3 месеца никой няма да получава хонорари. От Apple все пак решиха да изплащат хонорари, което накара изпълнители като Тейлър Суифт да пуснат музиката си в Apple Music, след като преди това албумите й бяха изтеглени от всички други стрийминг услуги.

На пазара има още услуги, за които не е ясно колко потребители имат. Неотдавна Amazon също обяви плановете си да се фокусира върху стрийминга на музика. Други подобни услуги са Google Play Music, Deezer и Tidal, собственост на Джей Зи. За последно Tidal обяви през юни, че има 4.2 млн. платени потребители.

Бивша конкуренция

Хора, близки до ръководството на Spotify, твърдят, че на SoundCloud е било гледано като на конкуренция, докато берлинската компания не е решила да опита своята платена услуга SoundCloud Go, която се оказа провал и донякъде отне шансовете на SoundCloud за успех. Spotify е била в разговори за придобиването на компанията и по-рано, но те са пропаднали заради цената на сделката. От Spotify се опитват и да подредят възможно най-добре бизнеса си предвид плановете на компанията да излезе на борсата през идната година.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще