Volkswagen се споразумя с доставчиците в САЩ

Дилърите ще получат 1.21 млрд. долара компенсация заради дизеловия скандал

Volkswagen продължава да търси начин да изчисти името си, но проблемите пред компанията се увеличават
Volkswagen продължава да търси начин да изчисти името си, но проблемите пред компанията се увеличават    ©  BENOIT TESSIER
Volkswagen продължава да търси начин да изчисти името си, но проблемите пред компанията се увеличават
Volkswagen продължава да търси начин да изчисти името си, но проблемите пред компанията се увеличават    ©  BENOIT TESSIER

Volkswagen обяви, че е постигнала споразумение да плати 1.21 млрд. долара на доставчиците на германския производител в САЩ, съобщава Reuters. Всеки от 652-те дилъри ще получи по 1.85 млн. долара в период от 18 месеца като част от договорката в резултат на дизеловия скандал. Досега всички разходи на компанията в резултат на проблемите след разкритите измами в САЩ с вредните емисии достигат 16.5 млрд. долара. Очаква се те да продължат да се увеличават в близките месеци, след като Министерството на правосъдието в САЩ, Федералната търговска комисия и отделни адвокати на пострадали собственици на автомобили са поискали от федералния съд да одобри последните оферти за изкупуване на колите. Изслушването ще бъде на 18 октомври.

Споразумението с доставчиците все още не е одобрено от федерален съд, но се очаква това да се случи скоро. Според клаузите в него Volkswagen ще продължи да изплаща допълнителни суми на дилърите и да изкупува колите, които не могат да бъдат продадени.

Още проблеми

Германската компания няма право да продава в страната дизеловите си модели още от края на 2015 г., като, изглежда, продажбите ще бъдат спрени още няколко години. Заради заведени дела Volkswagen няма право да продава и дизеловите си автомобили в САЩ, произведени през тази и следващата година. А през септември компанията призна в свое изявление, че не е ясно дали въобще отново ще продава този тип автомобили в САЩ. Компанията също така е изправена и пред нови потенциални разходи за милиарди долари заради граждански дела, както и от държавни глоби за нарушение на ограниченията за вредни емисии в САЩ. Volkswagen вероятно ще има най-големи финансови проблеми, ако трябва да изкупи обратно 85 хил. автомобила с трилитров дизелов двигател, ако компанията не успее да убеди регулаторите, че те могат да бъдат ремонтирани.

По информация на Reuters през изминалите месеци е имало разговори между Министерството на правосъдието и Volkswagen как да бъдат разрешени възможно най-бързо проблемите и разследването срещу компанията да бъде прекратено. От министерството обаче изглежда не са съгласни с подобно развитие. В изявление от петък властите обявиха, че регулаторите все още работят по техническо разрешение на проблемите с колите, както и че САЩ ще продължи да държи Volkswagen отговорна за действията й, след като компанията призна, че е инсталирала софтуер, който да промени резултатите от тестовете за вредни емисии на над 11 млн. автомобила в света.

Без повече дизел

Според друго споразумение с Министерството на правосъдието в САЩ Volkswagen ще вложи над 2 млрд. долара в следващите десет години, за да подпомага програми за създаването на инфраструктура и места за зареждане на електрически автомобили. Друга част от сделката е 2.7 млрд. долара, които германската компания ще изплати в рамките на 3 години, за да бъдат сменени стари автобуси, които са особено вредни за околната среда. От министерството обявиха, че са получили над 1200 коментара за споразумението, но по него ще има само леки и предимно технически промени.

През юни Volkswagen се съгласи да изкупи 475 хил. автомобила с двулитров дизелов двигател, продадени в САЩ. Общата стойност на споразумението възлиза на малко над 10 млрд. долара, но регулаторите още не са одобрили напълно сделката. Към днешна дата над 310 хил. собственици са пожелали автомобилите им да бъдат изкупени обратно.