"Дънди" продаде злато за 50 млн. долара от бъдещия добив край Крумовград

Купувачи на около 9% от очакваната продукция за 2019 и 2020 г. са чужди банки и българската Уникредит Булбанк

Новата мина трябва да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Рудата ще се преработва до златно-сребърен концентрат
Новата мина трябва да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Рудата ще се преработва до златно-сребърен концентрат    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Новата мина трябва да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Рудата ще се преработва до златно-сребърен концентрат
Новата мина трябва да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Рудата ще се преработва до златно-сребърен концентрат    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Доставките ще започнат през май 2019 г. на средна форуърдна цена от 1367 долара на тройунция.

Канадската Dundee Precious Metals (DPM), която разработва медно-златния рудник в Челопеч и подготвя проект на зелено край Крумовград, е договорила предварителната продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Компанията ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г., съобщиха от DPM. Строителството на съоръженията трябва да започне този месец, като мината е планирана да заработи през четвъртото тримесечие на 2018 г. Крайният продукт, който ще се произвежда в Крумовград, е концентрат.

Финансова гъвкавост

Споразумението за предварителна продажба на бъдеща продукция е сключено в края на септември. Съгласно него DPM ще продаде около 9% от златото, което се прогнозира да бъде добито през първите две години след старта на мината, за сумата 50 млн. долара. По данни на компанията става дума съответно за 18 хил. тройунции и 28 хил. тройунции, като доставките ще започнат през май 2019 г. на средна форуърдна цена от 1367 долара на тройунция. Сделката е сключена с BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада. За сравнение - на световните пазари златото се търгуваше за 1273 долара за тройунция в сряда.

"Сделката е за част от бъдещото производство на злато и е на атрактивна цена, с което заздравяваме финансовите си позиции и си осигуряваме по-добра гъвкавост за реализация на проектите ни за растеж, сред които е и проектът ни за златодобив в Южна България", каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.

Успоредно с това канадската компания е получила съгласието на кредиторите си за промяна на падежа и отпускането на третия транш в размер на 80 млн. долара от револвиращия си кредит в съответствие с графика на строителство и въвеждане в експлоатация на проект "Крумовград". Цялата кредитна линия е на стойност 275 млн. долара.

Започва строителството

Новият проект в България ще се изпълнява от едно от двете местни дъщерни дружества на канадската компания - "Дънди прешъс металс Крумовград". Разрешителното за строеж беше издадено в началото на август, с което на практика стартира работата по проекта. "В момента се извършват подготвителни работи за започване на строителството през октомври в съответствие с графика на проекта, който предвижда въвеждане в експлоатация през последното тримесечие на 2018 г.", каза Хаус.

Проектът на DPM край Крумовград ще бъде първата нова мина в България от промените насам. Инвестицията се оценява на 178 млн. долара (около 300 млн. лв.). Компанията планира да добива и преработва по 775 хил. тона руда годишно в продължение на осем години, като за целия период на проекта ще бъдат произведени 685.5 хил. унции злато и 309.9 хил. унции сребро. В строителството на обекта ще бъдат ангажирани около 300 души, а по време на експлоатацията там ще работят 230 души.

Освен в България DPM има металургичен завод в Намибия, където се преработва концентратът от Челопеч. Компанията е собственик и на работещата в Сърбия Avala Resource, която има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди, но те все още не са на етап добив. До пролетта на миналата година тя оперираше и мината "Капан" в Армения, където се добиват мед, цинк, сребро и злато, но продаде проекта си на Polymetal International.