Бизнес със забавление на едро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнес със забавление на едро

Mentalist не е първото предприемаческо начинание на Калин Костов. Преди това стартира компания за медицински услиги MedicHome

Бизнес със забавление на едро

Калин Костов инвестира в първия комплекс от пъзел стаи и иска да продава коцепцията на франчайз

Александра Козбунарова
17050 прочитания

Mentalist не е първото предприемаческо начинание на Калин Костов. Преди това стартира компания за медицински услиги MedicHome

© Георги Кожухаров


"Хиийлт, хииийлт." Ако този нечленоразделен вик звучи в ушите ви, намирате се в тъмна малка стаичка с няколко врати около себе си и в ключалката зад гърба ви току-що се е завъртял ключът, оставяйки ви насаме с обострените ви сетива, вероятно тъкмо сте платили около 30 лв. и ви предстои точно един час лов на загадки. Целта е да следвате уликите, които ще ви изведат от стаята.

Съвсем в началото пъзел стаите (Real life escape rooms) бяха хоби, което се издържаше от отбори ентусиасти, а после бързо се превърнаха в дребен бизнес. Предприемачът Калин Костов е убеден, че стаите за бягство могат да носят големи приходи и да бъдат пълнокръвен бизнес. През август той откри първия в страната мултиплекс за бягства - Mentalist, и планира да продава концепции за пъзелите стаите си като франчайз.

Този тип забавление е сравнително нова концепция както за България, така и в световен мащаб. В Европа най-разпознатият и богато снабден с пъзел стаи център е Будапеща, откъдето са изкопирани и много от местните стаи, а наскоро дори Walt Disney припозна идеята като печеливша. За малко над две години в България от хоби на (основно) програмисти, които строят такъв тип съоръжения за себе си и приятели, моделът се превърна в поле за развитие и на някои стартиращи компании и дори привлече инвеститори. Още преди година тук имаше около 60 стартъпи с пъзел стаи. В страната в момента стаите са около 130, показва справка в своеобразния регистър vsichkistai.bg. Повече от половината от тях - 68, са в София, следвана от Варна със своите 22 и Бургас с десетте си escape стаи. Към момента регистрираните официално отбори (понеже се играе в екипно) са 980, разказва основателят на Mentalist. По негови данни реалният брой обаче е над 1200, а участниците обикновено играят два пъти месечно.

Бизнес от бягство

В мултиплекса в ЦУМ, идеята за който се ражда преди около две години, Костов е инвестирал до момента 300 хил. лв. Mentalist се разпростира на 300 кв. м. Там в завършения вид, което би трябвало да е в края на октомври, ще има шест пъзел стаи. Засега достъпни са загадките на психиатричната клиника "Проклятието на древните траки", терористи и спецчасти. Последните две могат да се играят и в мултиплеър режим - два отбора един срещу друг и едновременно срещу стаята. Освен това в своеобразния развлекателен център има зала за настолни игри. Комплексът Mentalist ще бъде и мястото за обучение на потенциални франчайз партньори.

"Бизнесът се разраства. Дори Walt Disney влезе в него и до края на годината всичките му паркове ще имат пъзел стаи, което според мен валидира потенциала", казва Костов.

Калин Костов, чиято предприемаческа кариера минава и през други стартиращи проекти като компанията MedicHome за услуги в областта на здравеопазването и междувременно управлението на ЗД "Евроинс живот" и "Евроинс - здравно осигуряване", попада случайно на идеята за пъзел стаи. Една игра му е достатъчна, за да отключи желанието да инвестира тъкмо в това.

Отначало търси да откупи права от международен франчайзър от чужбина и да го оперира в България. Оказва се обаче, че големите франчайзъри не са готови за тази стъпка, разказва той. "Бях много изненадан от факта, че на най-големия франчайзър му отнемаше между седем и десет дни да отговаря на запитванията ни." За такъв бизнес това е твърде много, а човек, който влага пари във франчайзинг, очаква подкрепа на дневна база, обяснява Костов. Тогава решава, че парите, които може да инвестира във франчайз, могат спокойно да бъдат вложени в собствен такъв.

Това, което прави случая на "Менталист" и Калин Костов особен, е не толкова идеята за правене на бизнес с пъзел стаи. Тази вече е известна. Тук-там достатъчно стартъпи с пъзел стаи с различно ниво на технологична сложност. Но Костов иска да изведе всичко това на следващото ниво - малко по-професионално и малко по-печелившо. "За нас забавлението никога не е било цел, ние виждаме само бизнеса", казва Костов.

Пъзел стаи 2.0

Професионалността според него идва основно от мястото. Типичната пъзел стая, както се е зародила идеята и както е традиционно в Меката на това забавление Будапеща, се намира в апартамент в жилищна сграда, във вила, нечия къща. Съответно с нея идват и проблеми - трудно откриване, липсва на паркинг, сърдити съседки по стълбището във входа. Затова Костов решава да го направи в сърцето на София, в сграда, подходяща за такъв тип развлекателен център. Освен за отбори и ентусиасти Костов и екипът му продават забавления и под формата на тематични тиймбилдинги.

И самата локация никак не е случайна. Още докато търсят франчайзингодател, Костов и екипът му научават много за бизнеса, подсказват им колко е важно мястото на пъзел стаята. "Всяка туристическа дестинация е място за такива стаи. При нас 30% от игралите в Mentalist са чужденци", разказва Костов. А мултиплексът е позициониран на ключово място - в ЦУМ, на метри от метростанцията, и богато снабдено с туристи, а и всякакъв човекопоток.

Откакто Mentalist работи през стаите му са минали над 250 души, което е и причината Костов да смята, че до края на годината ще успее да възвърне наполовина инвестицията си. Според бизнес плана му в края на 2016 г. "Дигитал нетлорк" - дружеството, стоящо зад проекта Mentalist, ще има оборот от 150 хил. лв., а през 2017 г. 330 хил. лв. "За по-малко от година ще сме си възвърнали инвестицията", убеден е Костов. Едва 40% от приходите обаче се генерират от отборите, играещи в пъзел стаите - останалото идва от клуба за настолни игри в Mentalist, различните събития, които се организират в стаите, реклами и продуктово позициониране в комплекса, както и от продажбата на концепции за стаи.

Освен към крайния потребител моделът на Mentalist е насочен и към други желаещи да започнат бизнес в тази област. "Идеята е да продаваме концепции", обяснява Костов. А конкретното проявление на това е франчайзинг, който да бъде продаван както в България, така и в чужбина. Първоначалната инвестиция за желаещите да развиват бизнес с пъзел стаи е с долна граница 10 хил. лв., а после 10% от оборота. "Дигитал нетлорк" продава концепциите за стаи с пълното им оборудване и монтаж. Компанията има цял каталог с разработени модели на пъзел стаи, създаден благодарение на специално подбран екип дизайнери на такива от цялата страна, казва Костов.

Освен че ще продават готови стаи, Костов и екипът му възнамеряват и да предложат нещо като отдалечена поддръжка. С други думи, т.нар. гейм мастър, който направлява играта на участниците в пъзел стаята, ще го прави от централата на Mentalist в ЦУМ. Така "Дигитал нетлорк" ще може да предложи цялостен пакет услуга за желаещите да започнат свой бизнес.

"Целта ни е да продаваме навън, да излезем като франчайзър извън границите на България", коментира Костов по-дългосрочните си планове. Костов вече има предварителен договор с българи в САЩ, които искат да пренесат една от стаите на Mentalist там.

Бягства от 1001 стаи

Пазарът за пъзел стаи започва да се пренасища - около 130 в страната и 60 стартъпа, занимаващи се с това. Количеството на стаите обаче никак не е притеснително за Костов, а бързо растящият брой на отборите е повече от положителен знак. Всъщност в този бизнес отделните стопани на стаи за бягство често не са си конкуренция - по-скоро си помагат, пренасочват клиентите си един към друг. Повече от ясно е, че стаите имат лимитиран брой клиенти - най-малкото защото за никого не е интересно повтарянето на игра.

"По наши изчисления на база броя отбори и честотата на игра в София има място за още два мултиплекса, или общо още 12 стаи", категоричен е Костов. И смята и двата да са под бранда Mentalist, като откриването на единия се очаква да е факт до средата на следващата година.

"В това има много пари", смята Костов, именно това прави толкова трудно да избягаш от този бизнес.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK