Alibaba ще инвестира във филмовата компания на Стивън Спилбърг

Все повече китайски компании се насочват към Холивуд

Стивън Спилбърг и Джак Ма обявиха заедно бъдещото си сътрудничество.
Стивън Спилбърг и Джак Ма обявиха заедно бъдещото си сътрудничество.    ©  Reuters
Стивън Спилбърг и Джак Ма обявиха заедно бъдещото си сътрудничество.
Стивън Спилбърг и Джак Ма обявиха заедно бъдещото си сътрудничество.    ©  Reuters

Сделката

Alibaba Pictures ще вземе миноритарен дял в Amblin Partners.

Китайската компания ще получи място в борда на директорите.

Цената на сделката не е обявена.

Собственикът на Alibaba Джак Ма ще инвестира във филмовата компания на Стивън Спилбърг Amblin Partners, съобщава Financial Times. Сделката ще стане чрез звеното на платформата за електронна търговия Alibaba Pictures и е поредна китайска инвестиция в развлекателната индустрия на САЩ. Alibaba Pictures ще получи миноритарен акционерен дял в компанията на Спилбърг, като допълнителни условия по сделката не са обявени. Джак Ма е вторият най-богат човек в Китай със състояние от 22.7 млрд. долара. Alibaba Pictures е инвестирала и преди в определени холивудски филми, като "Мисията невъзможна", "Стар Трек" и "Костенурките нинджа".

Заедно ще продуцират филми

Amblin Partners беше създадена миналата година чрез инвестиции от страна на Reliance Group и Entertainment One. Целта на сделката е Alibaba и Amblin да съпродуцират филми, както и да бъде увеличено разпространението им в Китай. "Сред китайските потребители има усилващо се търсене за качествено забавление и съдържание", коментира Ма в изявлението си по повод сделката. Той добави, че се надява партньорството между двете компании да служи за "културен мост" между САЩ и Китай. Стивън Спилбърг от своя страна заяви, че "Amblin Partners и Alibaba Pictures ще могат да доставят повече истории от Китай до американската публика. Можем да донесем още Китай в Америка и още Америка в Китай".

Китайска инвазия

Китайските компании правят безпрецедентна серия от инвестиции в Холивуд, които са част от общите огромни вложения извън Китай. Тази година инвеститорите във втората най-голяма икономика в света най-вероятно ще бъдат първи в класацията по придобивания и сливания. Активността им обаче не се посреща добре навсякъде. Миналата седмица Джон Кълберсон от американския Конгрес коментира, че инвестициите в Холивуд на Уанг Джианлин, най-богатия китаец, трябва да бъдат преразгледани.

Традиционно инвестициите от Китай към САЩ минават безпроблемно, като освен тези във филмовата индустрия китайската компания Wanda вече е в разговори за закупуването на Dick Clark Productions, която организира наградите "Златен глобус" и конкурса "Мис Америка". Подобни инвестиции в обратната страна – от други страни към Китай, не са позволени, което доведе до поредни упреци към Пекин от страна на САЩ и Европейския съюз.