Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

ВиК дружества поискаха поскъпване на водата от 3 до над 30%

Цените ще продължат да растат и в следващите пет години

Инвестициите в сектора са необходими за намаляване на загубите, подмяна на остарялата водопроводна мрежа и поддръжка на пречиствателни станции
Инвестициите в сектора са необходими за намаляване на загубите, подмяна на остарялата водопроводна мрежа и поддръжка на пречиствателни станции
Инвестициите в сектора са необходими за намаляване на загубите, подмяна на остарялата водопроводна мрежа и поддръжка на пречиствателни станции    ©  Мария Съботинова
Инвестициите в сектора са необходими за намаляване на загубите, подмяна на остарялата водопроводна мрежа и поддръжка на пречиствателни станции    ©  Мария Съботинова
Исканото увеличение се дължи на промяна в начина на ценообразуване, одобрен от регулатора.

Цената на водата за битовите потребители може да поскъпне между 3.5 и 32% в големите градове на страната от началото на следващата година. Това става ясно от ценовите заявления на ВиК дружествата, публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-голямо е повишението, поискано от "Софийска вода". Предложението на дружеството е за поскъпване с 32% през следващата година и с 29.5% до 2021 г. За 2017 г. близо 30% увеличение е поискало и ВиК Пловдив, а ВиК Варна - 15% (виж таблицата). Най-скромна в исканията си е ВиК Стара Загора, като дружеството предвижда поскъпване от 3.5% от следващата година и едва 1.7% до 2021 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rat avatar :-|
  rat
  • - 3
  • + 4

  А моята логика е следната. Прави се инвестиция, загубите на вода от 75 % намаляват до 5 % и готово. Намалените загуби компенсират нуждата от увеличение на цената и няма нужда да се вдига цената. Същото важи за вода, ток, парно, градски транспорт и др.

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 4
  • + 3

  Не е правилно обществените услуги - електричеството и ВиК да се плащат само върху консумацията. Трябва да са на абонаментен принцип. Защото в момента имаме много клиенти и малко консумиращи. А фирмите са задължени да поддържат до всеки абонат инфраструктурата и да поддържат мощности - а това струва пари. Може даже да има няколко абонаментни планове - за малко консумиращи, и за повече консумиращи. Например абонамент 10 лева в които да са включени 2 кубика вода, и консумираш не консумираш си плащаш абонамента, за горницата се плаща по някаква цена. За повече консумиращите - например 15 лева с включени 5 кубика, и а горницата да се плаща по-ниска единична цена отколкото предишния план/цените са за пример и не отговарят на действителните/. Даже за още повече консумиращите може да има още по-добър план.

  Услугата ВиК не се измерва само в това да се получават едни литри вода, услугата е във всеки един момент когато човек поиска да получи тия литри у дома, там където иска. А не да се реди на опашка в магазина за да ги получи и да си ги носи в "торбичка". И при канализацията е същото. Даже там има и дъждове, т.е. без да си поръчваш.. пак канализацията се използва.

  Сегашната ситуация е все едно да си поръчаш такси цял ден да стои пред къщата ти, за да те закара където поискаш, да не го ползваш и накрая да кажеш - няма да платя, щото не съм се качвал в него.

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 1

  Според мен не е правилно, обществени услуги, за които се правят големи постоянни разходи да се плащат само на база консумация. Щото така цените на консумираната услуга стават ужасно високи, а и реално това не е цялата услуга - услугата е - във всеки един момента да може да си консумираш у дома вода, ток, канализация. Това не се измерва само с литри, киловатчасове.. удобството си има също цена. Та според мен който иска да плаща само за консумация трябва да отива с водоноската и да си зарежда колкото си иска вода, после вместо канализация да си вика съответната кола за източване на септичната яма. А не да я получава вкъщи.

  Нередност?
 • 4
  lz22 avatar :-|
  lz2
  • - 1
  • + 2

  [quote#2:"mickmick"]Например абонамент 10 лева в които да са включени 2 кубика вода, и консумираш не консумираш си плащаш абонамента, за горницата се плаща по някаква цена. За повече консумиращите - например 15 лева с включени 5 кубика, [/quote]
  А не искате ли направо да въведат данък "вода" и да ви събират парите а вие да си стоите из кръчмите? А всеки да си пълни вода от където намери?!Като не можете да правите една работа, не се хващайте!
  По-голям идиотизъм от "няма консумация" не бях чел скоро! Ами това важи и за хляба и за салама и за бирата! Не стига, че ползвате инфраструктура без пари, ами и не можете да я поддържане! Хващайте си дърмите и където ви видят очите!

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1

  До коментар [#4] от "lz2":

  Ами явно мислите, че водата сама стига до вашият апартамент.. че после водата и другите неща от канализацията сами отиват в депото за отпадъци..

  Мдааа инфраструктурата сама се поддържа, без никой да я пипа. Сама расте от самосебе си - тръби, канали.. после за ел. ток - жиците сами си растат по стълбовете и е достатъчно да протегнеш ръка и да си откъснеш - я 10 литра вода, я 10квч ел. енергия. Течовете сами се запълват/или пък зависят от консумираната вода/, скъсаните жици .. пък явно според вас зависят от консумирания ток.

  Масово има заключени апартаменти, къщи, вили .. без консумация, но ВиК трябва да им поддържа до тях трасетата, Ел.дружествата - да им поддържа жиците, трансформаторите да са готови да поемат във всеки един момент консумираната от заключените апартаменти...

  Ако в един квартал от 100 къщи, само две се обитават и консумират - ВиК трябва да поддържа тръбите в целия квартал, канализацията в целия квартал.. Ел. дружествата също. Е как ще излезе сметката в тоя случай? Сега какво правят ВиК? ами надуват цената на водата така - че да покрие и разходите на тия 98 заключени къщи. Т.е. 2ма образно казано плащат разходите на всички. И така се върви по спирала, щото цените се вдигат постоянно, постоянно има намаляване на консумацията.. което води до нови искания за увеличаване на цените, щото постоянните разходи трябва да се покриват от все по-малко консумирани литри/кв.ч.  Нередност?
 • 6
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  и те ли?

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Амортизация - както казваше един популярен актьор в един популярен филм - "fairy dust". Значи ще си покриваме необлагаемата печалба с още приходи - добра логика.

  Нередност?
 • 8
  everlast666 avatar :-|
  everlast666
  • + 1

  [quote#1:"rat"]Прави се инвестиция, загубите на вода от 75 % намаляват до 5 % и готово. Намалените загуби компенсират нуждата от увеличение на цената и няма нужда да се вдига цената.[/quote]

  Не отчиташ факта, че водата която ще бъде спестена е прекалено евтина за да ти покрие инвестициите. Не само няма да ти излезе сметката, а ще хвърлиш МИЛИАРДИ за да подмениш мрежата на един град, а от спестена вода ще спестиш само десетки ХИЛЯДИ лева на година. НЕ ИЗЛИЗА СМЕТКАТА!

  Има един показател който се казва Икономическо Ниво на Течовете (Economic Leakage Level), отчита при каква инвестиция в мрежата какво понижение на загубите (съответно спестяване на вода) ще се получи и целта е да се минимизира сумата.

  За което и ВиК в България да го изчислиш ще получиш, че настоящето ниво на течовете е оптимално, дори и случаите когато е 60-70% !

  Може би изключение е Добрич, където се помпи вода от много далече и загубите са 90%, но те пък са фалирали и едва ли могат да инвестират нещо, ако не им дадат безвъзмездно пари от ЕС.

  Нередност?
Нов коментар