Мини "Бобов дол" увеличава дълговете си и остава на загуба

Компанията системно бави заплатите на работниците си и се готви за съкращения

Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Протестите на миньори, работещи за дружества на Христо Ковачки, заради забавени възнаграждения са нещо обичайно.

Поредно дружество от енергийния конгломерат на Христо Ковачки е на път да бъде затворено заради тежкото си финансово състояние. След като през пролетта на тази година част от мина "Черно море" спря работа и от нея бяха съкратени 300 служители, сега това вероятно ще се случи и с рудник "Бабино" на мини "Бобов дол". От ръководството на дружеството вече са депозирали официално уведомление в Агенцията по заетостта за съкращаването на 650 души (от общо 2070 служители към края на 2015 г.). В Министерството на енергетиката във вторник е получено уведомление, в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Плановете на Ковачки може и да се объркат, тъй като във вторник около 120 миньори останаха на 400 метра под земята в знак на протест заради нередовното изплащане на заплати и ваучери за храна и искането да запазят работните си места. Това вероятно е накарало управителите на дружеството още в сряда сутринта да изпратят ново писмо в Министерството на енергетиката, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, съобщава БТА, цитирайки министъра на енергетиката Теменужка Петкова.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • nogica
  • + 3

  къде са профсъюзите РИТ какво става мен ме глобихте преди за един лайнян дневник за посещенията,после за график на отпуските КЪДЕ сте какво следите

  Нередност?
 • viara11

  Уважаема Госпожо Министър,
  днес излъгахте безсрамно пред цяла България за две неща!
  Първо уведомлението за закриване на Рудник Бабино е получено в Министерство на Енергетиката не вчера, а преди седмица. Нещо повече- има издадено от Вас разрешение, без което закриването няма как да се случи. Всички в община Бобов дол от седмица не могат да си намерят място, че вече са без работа, съоръженията в рудника се демонтират и експортират от дни, а Вие говорите пред медиите за постъпило вчера искане за закриване! Има разрешение за закриване! Разрешение, дошло от Вас! Рязрешение от преди седмица! Защо лъжете?
  Второ- казвате, че Вие нямате право да се намесите, тъй като това е спор между работодател и работници и Вие нямате никакво участие. Как нямате участие, при положение, че активите на държавата само в рудник Бабино се равняват на 8 000 000 лв?  Защо лъжете?
  Трето- защо при положение, че мините в Бобов дол бяха дадени на концесия на Ковачки от добрия приятел и съпартиец на Мая Мая Манолова, Господин Борисов три дни не предприе нищо и позволи на Галевата адвокотка да се довстаса в Бобов дол и хитро да изиграе ролята на спасител на рудника, при положение, че именно нейните хора през 2007 г. позволиха това да се случи? По- бърза ли е Манолова от Вас в събирането на електорат за БСП в Бобовдолска Ощина, Вие от ГЕРБ ли спите или всички се интересувате  САМО от гласовете на миньорите през Ноемри? Пак питам- защо лъжете? Ако хората не се бяха вдигнали на стачка, щяхте тихомълом да закриете най- големия рудник на Балканите, а до Нова Година и цялата мина в Бобов дол- преританието на цяла община?
  А може би Г-н Ковачки вече изпра милионите през това дружество, даде Ви обещания дял и вече всички нямате интерес от съществуването на предприятието!? Пък хората...кучета ги яли!
  Унищожават мина с огромни залежи от въглища, работещите тук знаем, че мината може да ни препитава още  десетилетия! Но целта е да обявите рудниците във фалит, за да дойдат вашите хора, да ги купят за жълти снотинкир да назначат техни си хора и да започнат да печелят милиони! Както стана с  други „ непечеливши „ „празни„ рудници в града, който странно защо пак отвориха врати, след като минаха в частни ръце.
  Само кажете, защо лъжете и кого лъжете там от микрофона....
  ..... Господ има, никой няма да си тръгне от тази земя преди да си плати борчовете пред него, Вие също!  Народът е по- силен, когато Господ удари виновните, ще се убедят в това!
  Не се отказвай Бобов дол, достигна дъното, сега посокота е само една- нагоре! Обичам ви! Желая здраве от сърце!

  Нередност?
Нов коментар

Вход