Мини "Бобов дол" увеличава дълговете си и остава на загуба

Компанията системно бави заплатите на работниците си и се готви за съкращения

Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Главната инспекция по труда ще глоби дружеството, защото неправомерно с удържало 20% от заплатите на служителите си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Протестите на миньори, работещи за дружества на Христо Ковачки, заради забавени възнаграждения са нещо обичайно.

Поредно дружество от енергийния конгломерат на Христо Ковачки е на път да бъде затворено заради тежкото си финансово състояние. След като през пролетта на тази година част от мина "Черно море" спря работа и от нея бяха съкратени 300 служители, сега това вероятно ще се случи и с рудник "Бабино" на мини "Бобов дол". От ръководството на дружеството вече са депозирали официално уведомление в Агенцията по заетостта за съкращаването на 650 души (от общо 2070 служители към края на 2015 г.). В Министерството на енергетиката във вторник е получено уведомление, в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Плановете на Ковачки може и да се объркат, тъй като във вторник около 120 миньори останаха на 400 метра под земята в знак на протест заради нередовното изплащане на заплати и ваучери за храна и искането да запазят работните си места. Това вероятно е накарало управителите на дружеството още в сряда сутринта да изпратят ново писмо в Министерството на енергетиката, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, съобщава БТА, цитирайки министъра на енергетиката Теменужка Петкова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • nogica
  • + 3

  къде са профсъюзите РИТ какво става мен ме глобихте преди за един лайнян дневник за посещенията,после за график на отпуските КЪДЕ сте какво следите

  Нередност?
 • viara11

  Уважаема Госпожо Министър,
  днес излъгахте безсрамно пред цяла България за две неща!
  Първо уведомлението за закриване на Рудник Бабино е получено в Министерство на Енергетиката не вчера, а преди седмица. Нещо повече- има издадено от Вас разрешение, без което закриването няма как да се случи. Всички в община Бобов дол от седмица не могат да си намерят място, че вече са без работа, съоръженията в рудника се демонтират и експортират от дни, а Вие говорите пред медиите за постъпило вчера искане за закриване! Има разрешение за закриване! Разрешение, дошло от Вас! Рязрешение от преди седмица! Защо лъжете?
  Второ- казвате, че Вие нямате право да се намесите, тъй като това е спор между работодател и работници и Вие нямате никакво участие. Как нямате участие, при положение, че активите на държавата само в рудник Бабино се равняват на 8 000 000 лв?  Защо лъжете?
  Трето- защо при положение, че мините в Бобов дол бяха дадени на концесия на Ковачки от добрия приятел и съпартиец на Мая Мая Манолова, Господин Борисов три дни не предприе нищо и позволи на Галевата адвокотка да се довстаса в Бобов дол и хитро да изиграе ролята на спасител на рудника, при положение, че именно нейните хора през 2007 г. позволиха това да се случи? По- бърза ли е Манолова от Вас в събирането на електорат за БСП в Бобовдолска Ощина, Вие от ГЕРБ ли спите или всички се интересувате  САМО от гласовете на миньорите през Ноемри? Пак питам- защо лъжете? Ако хората не се бяха вдигнали на стачка, щяхте тихомълом да закриете най- големия рудник на Балканите, а до Нова Година и цялата мина в Бобов дол- преританието на цяла община?
  А може би Г-н Ковачки вече изпра милионите през това дружество, даде Ви обещания дял и вече всички нямате интерес от съществуването на предприятието!? Пък хората...кучета ги яли!
  Унищожават мина с огромни залежи от въглища, работещите тук знаем, че мината може да ни препитава още  десетилетия! Но целта е да обявите рудниците във фалит, за да дойдат вашите хора, да ги купят за жълти снотинкир да назначат техни си хора и да започнат да печелят милиони! Както стана с  други „ непечеливши „ „празни„ рудници в града, който странно защо пак отвориха врати, след като минаха в частни ръце.
  Само кажете, защо лъжете и кого лъжете там от микрофона....
  ..... Господ има, никой няма да си тръгне от тази земя преди да си плати борчовете пред него, Вие също!  Народът е по- силен, когато Господ удари виновните, ще се убедят в това!
  Не се отказвай Бобов дол, достигна дъното, сега посокота е само една- нагоре! Обичам ви! Желая здраве от сърце!

  Нередност?
Нов коментар