С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
13 16 окт 2016, 17:37, 52085 прочитания

В Горни Окол заработи ферма за сребърна тихоокеанска сьомга

Инвестицията е 5.5 млн. лв., почти половината е европейска субсидия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През следващата година компанията планира да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.


В село Горни Окол, което е на 45 км от София, в петък беше открита първата в Европа ферма, базирана на сушата, за отглеждане на кохо сьомга, известна също и като тихоокеанска сребърна сьомга. Хайверът се внася от Канада, където има няколко сертифицирани производителя, и се транспортира до България със самолет. Инвестицията е за 5.5 млн. лв. - евросубсидия, средства на собствениците на компанията "Кохоферм" и заем от банка.


Кои са инвеститорите

Във фирмата инвеститор съдружници са Георги Софиянски (с 80%), Георги Стефанов (с 10%) и Валери Милованов, който е и управител на "Кохоферм". По професия Милованов е строителен инженер. Преди около пет години благодарение на сина си той се свърза с Даниел Стечи, който е "архитектът" на канадската стратегия за развитие на аквакултурите. Консултантската му фирма Canadian Aquaculture Systems създава проекта за фермата, както разказа самият Стечи на откриването, и за оборудването й е обявен конкурс. В него измежду девет чуждестранни компании е избрана американската Water Management Technology (WMT). Фермата е изградена и оборудвана за седем месеца.

Общата инвестиция е 5.5 млн. лева, каза Валери Милованов. Предприятието е изградено и с финансова подкрепа по мярка "Производствени инвестиции в аквакултура" от оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (2007 - 2013). От Министерството на земеделието и храните уточниха, че общата одобрена стойност на инвестицията е 4.4 млн. лв. От тях 2.64 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ. До момента са изплатени 1.3 млн. лв.



От Търговския регистър се вижда, че към края на миналата година компанията е имала заем към държавната ББР за 3.17 млн. лв., като тази година предприятието е изтеглило и още 306 хил. лв. и залогът към банката е подновен. Тримата съдружници са предоставили финансиране от 1.5 млн. лв., като най-голямата част е от Георги Софиянски.

План и за преработка

Валери Милованов обясни, че е избрал Горни Окол, защото е близо до София, намира се над 1000 м надморска височина, което прави условията по-подходящи за рибата, а и там намерил свободни покрити площи - в бившия селскостопански двор. Водата се добива чрез собствени сондажи и минава през пречиствателна станция.
Това е най-екологичният начин за отглеждане на рибата, познат до момента, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който присъстваше на откриването. "Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички, които биха искали да изградят подобна технология", добави Костов.

Тери Маккарти, собственик на WMT, коментира, че аквакултурите са най-бързорастящият сектор в земеделието. "Ако през 80-те години на миналия век едва 4% от цялото производство на риба идваше от аквакултурите, сега приносът им е над 50%, добави той", каза той.

"В момента във фермата работят 11 души. Вече имам запитвания както за българския пазар, така и от чужбина", каза Валери Милованов. И добави, че обмисля през следващата година да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.
През новия програмен период програмата "Морско дело и рибарство" е с увеличен бюджет от 222 млн. лв. От тях 172 млн. лв. са от ЕС и 50 млн. лв. - от националния бюджет.
Как ще се отглеждат рибите

Планът е фермата да се зарежда с хайвер от Канада три пъти годишно. Люпилнята е специално стерилно помещение, в което рибите остават, докато достигнат 60-100 гр. След това минават във втория модул на фермата, в който в рамките на 12-14 месеца трябва да наддадат до тегло от два-три килограма. Отглеждането става в шест басейна. Най-малката рибна кохорта е в първия басейн, с нарастването се прехвърля в следващите два и когато те станат тесни за нея, преминава в последните три. За да е готова за пазара, рибата трябва да остане 10-15 дни в чиста вода, без да се храни, за да се изчисти. Очаква се годишното производство да е 200 т. То ще се запълва на три части по 67 тона. Първата партида вероятно ще е на пазара в средата на следващата година.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 януари 2019г.
София Хотел Балкан

capital.bg/governmentevent

13-ТА ГОДИШНА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С ПРАВИТЕЛСТВОТО


Пътят на България към еврозоната: какви ще са ефектите върху икономиката и как да се подготви бизнесът

Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


  • Важните стъпки към Еврозоната
  • Какво предстои пред България през 2019: приоритетите на правителството
  • Колко голям е рискът за разделение между държавите от Еврозоната и останалите и къде е мястото на България
  • Политики и реформи, които ще доближат България до Еврозоната
  • Ефектът на еврото върху бизнеса
  • Как членството в Еврозоната ще се отрази върху икономиката и как бизнесът да се подготви

Към регистрацията

Прочетете и това

Краят на "Булгартабак" Краят на "Булгартабак"

За седем години контролираният от Делян Пеевски холдинг затвори всички производства, а държавата не вижда проблем

18 яну 2019, 103 прочитания

На първо място добър екип На първо място добър екип

Васил Поповски, старши директор "Развитие на продукти" в Leanplum, пред "Капитал"

18 яну 2019, 269 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пеевски си купи обратно новата печатница. Супер евтино

Без конкуренция депутатът от ДПС взе през синдиците на КТБ терена и сградите. Остава да придобие и машините, удобно отделени в друга процедура

Голямата ТОЛ-измама

Със скандален анекс от края на септември държавата е пренаписала договора за електронната винетка и тол-системата.

За какво ни е армията

България се готви да похарчи ударно поне 4.5 млрд. лв. за оръжия, но без да отчита заплахите и опасността от икономическа криза

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Дунавски маршрути

Пътеводител "От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България"

Стари, но златни - четири важни книги, които излизат за пръв път на български

Заглавията са интересни както заради контекста на времето, в което се появяват, така и заради живота на авторите им

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 12.01.2019 Прочетете
Капитал PRO, Българско-американска IT с финансиране 30 млн. долара, първа местна ферма за скариди, "Кока-Кола" с нов финансов офис във Варна

Емисия

DAILY @7AM // 18.01.2019 Прочетете