С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 16 окт 2016, 17:37, 56352 прочитания

В Горни Окол заработи ферма за сребърна тихоокеанска сьомга

Инвестицията е 5.5 млн. лв., почти половината е европейска субсидия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През следващата година компанията планира да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.


В село Горни Окол, което е на 45 км от София, в петък беше открита първата в Европа ферма, базирана на сушата, за отглеждане на кохо сьомга, известна също и като тихоокеанска сребърна сьомга. Хайверът се внася от Канада, където има няколко сертифицирани производителя, и се транспортира до България със самолет. Инвестицията е за 5.5 млн. лв. - евросубсидия, средства на собствениците на компанията "Кохоферм" и заем от банка.


Кои са инвеститорите

Във фирмата инвеститор съдружници са Георги Софиянски (с 80%), Георги Стефанов (с 10%) и Валери Милованов, който е и управител на "Кохоферм". По професия Милованов е строителен инженер. Преди около пет години благодарение на сина си той се свърза с Даниел Стечи, който е "архитектът" на канадската стратегия за развитие на аквакултурите. Консултантската му фирма Canadian Aquaculture Systems създава проекта за фермата, както разказа самият Стечи на откриването, и за оборудването й е обявен конкурс. В него измежду девет чуждестранни компании е избрана американската Water Management Technology (WMT). Фермата е изградена и оборудвана за седем месеца.

Общата инвестиция е 5.5 млн. лева, каза Валери Милованов. Предприятието е изградено и с финансова подкрепа по мярка "Производствени инвестиции в аквакултура" от оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство" (2007 - 2013). От Министерството на земеделието и храните уточниха, че общата одобрена стойност на инвестицията е 4.4 млн. лв. От тях 2.64 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ. До момента са изплатени 1.3 млн. лв.



От Търговския регистър се вижда, че към края на миналата година компанията е имала заем към държавната ББР за 3.17 млн. лв., като тази година предприятието е изтеглило и още 306 хил. лв. и залогът към банката е подновен. Тримата съдружници са предоставили финансиране от 1.5 млн. лв., като най-голямата част е от Георги Софиянски.

План и за преработка

Валери Милованов обясни, че е избрал Горни Окол, защото е близо до София, намира се над 1000 м надморска височина, което прави условията по-подходящи за рибата, а и там намерил свободни покрити площи - в бившия селскостопански двор. Водата се добива чрез собствени сондажи и минава през пречиствателна станция.
Това е най-екологичният начин за отглеждане на рибата, познат до момента, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, който присъстваше на откриването. "Надявам се, че този обект ще служи като успешен пример и възможност за обмяна на опит с всички, които биха искали да изградят подобна технология", добави Костов.

Тери Маккарти, собственик на WMT, коментира, че аквакултурите са най-бързорастящият сектор в земеделието. "Ако през 80-те години на миналия век едва 4% от цялото производство на риба идваше от аквакултурите, сега приносът им е над 50%, добави той", каза той.

"В момента във фермата работят 11 души. Вече имам запитвания както за българския пазар, така и от чужбина", каза Валери Милованов. И добави, че обмисля през следващата година да развие проект по преработка на сьомгата, за да затворят цикъла и да предложат на пазара краен продукт.
През новия програмен период програмата "Морско дело и рибарство" е с увеличен бюджет от 222 млн. лв. От тях 172 млн. лв. са от ЕС и 50 млн. лв. - от националния бюджет.
Как ще се отглеждат рибите

Планът е фермата да се зарежда с хайвер от Канада три пъти годишно. Люпилнята е специално стерилно помещение, в което рибите остават, докато достигнат 60-100 гр. След това минават във втория модул на фермата, в който в рамките на 12-14 месеца трябва да наддадат до тегло от два-три килограма. Отглеждането става в шест басейна. Най-малката рибна кохорта е в първия басейн, с нарастването се прехвърля в следващите два и когато те станат тесни за нея, преминава в последните три. За да е готова за пазара, рибата трябва да остане 10-15 дни в чиста вода, без да се храни, за да се изчисти. Очаква се годишното производство да е 200 т. То ще се запълва на три части по 67 тона. Първата партида вероятно ще е на пазара в средата на следващата година.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

В милиардната паяжина на Спайдърмен В милиардната паяжина на Спайдърмен

Sony и Disney първо се скараха, а после се разбраха за филмовите права върху комиксовия герой

18 окт 2019, 196 прочитания

Rifiniti отскочи на глобално ниво Rifiniti отскочи на глобално ниво

Българско-американският стартъп е купен от FM:Systems - един от световните лидери в мениджмънта на работното пространство

18 окт 2019, 251 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пеевски си купи обратно новата печатница. Супер евтино

Без конкуренция депутатът от ДПС взе през синдиците на КТБ терена и сградите. Остава да придобие и машините, удобно отделени в друга процедура

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10