Облачните продукти изстреляха акциите на Microsoft до рекорд

Книжата на компанията удвоиха стойността си от август 2013 г., след като главният изпълнителен директор Сатя Надела възстанови доверието на инвеститорите

През тази година Сатя Надела ръководи най-голямата сделка на Microsoft, която през юни постигна споразумение да купи социалната мрежа LinkedIn за 26.2 млрд. долара.
През тази година Сатя Надела ръководи най-голямата сделка на Microsoft, която през юни постигна споразумение да купи социалната мрежа LinkedIn за 26.2 млрд. долара.    ©  Reuters
През тази година Сатя Надела ръководи най-голямата сделка на Microsoft, която през юни постигна споразумение да купи социалната мрежа LinkedIn за 26.2 млрд. долара.
През тази година Сатя Надела ръководи най-голямата сделка на Microsoft, която през юни постигна споразумение да купи социалната мрежа LinkedIn за 26.2 млрд. долара.    ©  Reuters

Как се представя компанията

Приходи през първото тримесечие на фискалната 2017 г. – 22.33 млрд. долара при очаквания за 21.71 млрд.

Приходи на бизнеса в подразделението Intelligent Cloud – 6.38 млрд. долара, което е ръст о 8.3%.

Оперативна печалба – 7.1 млрд. долара при 7.07 млрд. година по-рано.

Продажбите на водещите облачни продукти на Microsoft са се удвоили през изминалото тримесечие, което е осигурило по-високи от очакваните резултати на компанията. Добрите новини изстреляха акциите на технологичния концерн до най-високото им ниво в края на миналата седмица, надхвърлило дори това от времето на технологичния балон през 1999 г., съобщава Reuters.

Книжата на компанията удвоиха стойността си от август 2013 г., след като главният изпълнителен директор Сатя Надела възстанови доверието на инвеститорите в Microsoft, в резултат на промяната на фокуса й от персоналните компютри към мобилните и облачните технологии.

Всичко в името на облака

Отдавна известна с операционната система Windows, Microsoft се насочи към облака, където се конкурира с по-големия играч Amazon. Скокът на приходите на Microsoft подчертава как компаниите по света се насочват към нови приложения в облака и оставят софтуера и хардуера на заден план. Акциите на Microsoft поскъпнаха с 6.2% до 60.79 долара по време на следборсовата търговия, след което леко отстъпиха до 60.43 долара, като компанията добави 25 млрд. долара към пазарната си капитализация.

Основният продукт на Microsoft Azure, който компаниите могат да ползват за хостинг на уебсайтове, приложения или данни, е увеличил продажбите си със 116%. Приходите на бизнеса в по-широкия Intelligent Cloud са нараснали с 8.3% до 6.38 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 6.27 млрд. долара според FactSet StreetAccount. Компанията прогнозира, че през това тримесечие продажбите на Intelligent Cloud бизнеса й ще продължат да се повишават и ще са между 6.55 млрд. и 6.75 млрд. долара.

Според управляващия директор на Global Equities Research пред компанията има огромна писта, за да покаже растеж.

Къде са слабостите

Фокусът върху мобилните приложения и бързият растеж на облачните услуги успяха да скрият проблемните продажби на другите подразделения. Приходите поделението, което включва Windows и мобилния бизнес, са се понижили с 1.8%. Microsoft прогнозира, че неговите приходи през текущото тримесечие ще бъдат 11.6 млрд. долара, което е с малко над 1 млрд. по-малко в сравнение с година по-рано. Трябва да се има предвид, че глобалните доставки на персонални компютри са се понижили с 3.9% през последното тримесечие по данни на IDC, макар че това е под предвижданото намаление от 7.1%.

Спадът в продажбите на смартфона Lumia е недостатък, смята Патрик Морхед от Moor Insights & Strategy. Той очаква продажбите на Windows в един момент да започнат да се увеличават, но е трудно да се каже кога.

Като се включат отложените приходи от Windows 10, печалбата на Microsoft е била 76 цента на акция в приключилото първо фискално тримесечие на 2017 г. Резултатът е над средната прогноза на анализаторите за 68 цента на акция. На коригирана основа приходите на компанията са били 22.33 млрд. долара при очаквания за 21.71 млрд.