ПИБ финансира "Техномаркет" с 24 млн. лв.

116 млн. лв. са задълженията на "Техномаркет" към края на 2015 г. Предприятието вече е заложено пред БАКБ, от която веригата има кредит за 11 млн. евро и Д банк - 10 млн. евро.

ПИБ финансира "Техномаркет" с 24 млн. лв.

Връзките между банката и собственика на веригата Делян Пеевски отново се засилват

Николай Стоянов
50420 прочитания

116 млн. лв. са задълженията на "Техномаркет" към края на 2015 г. Предприятието вече е заложено пред БАКБ, от която веригата има кредит за 11 млн. евро и Д банк - 10 млн. евро.

© Цветелина Белутова


ПИБ отпуска кредита при висока лихва от 7% и срещу няколко обезпечения.

Контролираната от депутата Делян Пеевски верига "Техномаркет България" е договорила 24 млн. лв. кредитна линия от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от вписан в Търговския регистър залог върху предприятието на компанията, като освен това са предоставени и други обезпечения от мажоритарния й акционер - дружеството "НСН инвестмънт", което до март беше директно собственост на политика, а след това беше прехвърлено на дубайското Intrust Limited, за което той е декларирал, че притежава 100%.

Така връзките между ПИБ и Пеевски, изглежда, отново се задълбочават, след като покрай промените от пролетта в мениджмънта и контрола над строителната "ПСТ груп" (считана в сектора дотогава за тяхно общо владение) имаше индикации за разделяне. Още през 2015 г. покрай увеличение на капитала на НСН стана ясно, че и депутатът и дружеството са обслужвани от ПИБ, като той е превел от личната си сметка 900 хил. лв. - сума каквато до този момент не фигурираше в имуществените му декларации. Освен това още през 2014 г. банката сключи и редица цесии с компании, свързани с Пеевски, като им прехвърли свои вземания от фалиралата КТБ и така им позволи да занулят задълженията си. Към момента тези прихващания се обжалват от синдиците на КТБ, а ПИБ е привлечена като трето лице помагач.

Другата банка, през която Делян Пеевски регулярно финансира дружества от групата си, е държавната ББР. Оттам той рефинансира заемите към КТБ на "Водстрой 98", млечните предприятия и неотдавна и новата строителна фирма под протекцията му - хасковската АБ.

Условията на кредита

Според решенията на съвета на директорите на "Техномаркет" от 11 октомври кредитната линия е разделена на две равни части. Първият транш е определен за банкови гаранции и акредитиви, като изрично за него е посочено, че е "извън отношенията на дружеството с "Глориент инвестмънт БГ". Това е компания, в която основателите на "Техномаркет" през 2006 г. изнасят част от магазините и привличат финансиране от чужди инвеститори. От началото на 2016 г. паралелно с влизането на Пеевски взаимоотношенията между двете дружества се изострят, веригата спира да плаща наеми и претендира, че е собственик на обектите, като в момента и двете страни са завели десетки искове.

За първия транш е посочено, че е рамков договор със срок до октомври 2021 г., като в него се фиксират конкретни тарифи за откриване на гаранции и акредитиви. Втората част от заема е овърдрафт за оборотни средства с лимит до 12 млн. лв. Той е със срок до април 2018 г., като погасяването трябва да става на части - половината на три пъти в края на 2017 г. и останалото на падеж.

Цената е базовият лихвен процент на ПИБ, коригиран с коефициент за пазарна среда плюс надбавка 0.81 пункта, което към момента се равнява на 7%. През пролетта "Техномаркет" изтегли 10 млн. евро кредит от Д банк при 6%, което показва леко влошаване на условията въпреки падащите лихви в страната. Усвояването на първите 9 млн. лв. може да започне веднага след вписването на договорените обезпечения.

Поръчител, къща и още нещо

Обезпеченията също показват, че ПИБ се застрахова, тъй като е поискала високи залози. Собственикът на 72.5% от компанията "НСН инвестмънт" става поръчител на до 8 млн. лв., или ⅓ от общата сума на кредитната линия. Освен това компанията на Пеевски предоставя и първа поред ипотека на притежавана от нея триетажна жилищна сграда на столичния бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №161, която е оценена също на 8 млн. лв. Буквално дни преди сделката сградата е била ипотекирана в полза на друго свързано с Пеевски дружество - "Дореко комерс" като обезпечение по задължения около прехвърлянето на дела на депутата в пловдивската фабрика "Юрий Гагарин" на 1 април 2016 г. На 2 октомври обаче със съгласие на "Дореко" ипотеката е заличена. По подобна схема през пролетта беше осигурено и финансирането от Д банк, като тогава в нейна полза като съдлъжник беше вписана "Балканска медийна компания", която ипотекира и придобитата от нея сграда на bTV срещу 2.8 млн. евро.

На следващо място е вписан и трети поред залог върху търговското предприятие на "Техномаркет". Предишните два са в полза на БАКБ, от която веригата има кредит за 11 млн. евро и Д банк - 10 млн. евро. До август такъв имаше и в полза на ДСК, но той е заличен след пълното погасяване на кредита, договорен от предишния мениджмънт, като по информация на "Капитал" това е станало по инициатива на банката, която не е желаела да носи репутационен риск. Така "Техномаркет" остава да се обслужва само от банки с местна собственост, което би затруднявало взаимоотношенията с чужди доставчици, които често не признават такива акредитиви и гаранции, като искат по-реномирано име.

ПИБ е поискала още и залог на стоки в оборот за 47 млн. лв., от които поне 22 млн. лв. да не са заложени в полза на други кредитори. Като обезпечение са вписани и търговските марки на "Техномаркет", а като допълнително условие е заложено поставяне на ПОС терминали на банката във всички магазини на веригата.

Според данните за 2015 г. приходите спадат с 13% до 465 млн. лв., а печалбата е символичните 17 хил. лв. Капиталът на "Техномаркет" е 88 млн. лв., а задълженията 116 млн. лв., като с новите заеми съотношението се влошава, макар и да е далеч от застрашителни нива. През 2016 г. обаче компанията вече носи и задбалансов риск - ако делата с "Глориент" не се развият според очакванията, това може да значи не само съдебни разноски, а и загуба на ключови обекти.

Новите мениджъри

Заемът от ПИБ е и първото по-съществено решение на новите директори на компанията, които бяха избрани на общо събрание на акционерите на 20 септември. Тогава са освободени от борда Цветан Фидански и изпълнителния директор Евгений Гълъбов, който допреди идването Пеевски беше и акционер, но му прехвърли дела си. На тяхно място са избрани двама нови членове, които са назначени и за изпълнителни директори. Единият от тях беше очакван - това е Борис Захариев, който доскоро управляваше друго дружество от групата на Пеевски - "Табак маркет" (веригата Lafka), и седмици преди общото събрание беше освободен оттам и назначен за прокурист на "Техномаркет". Другият по-изненадващ е избор е Владимир Данев, който е директор "Продажби" и един от управителите на българското дружество на Metro и поне досега според Търговския регистър продължава да заема и този пост. Той работи за компанията от 2000 г., като там би трябвало да се е засякъл с бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се счита за едно от най-доверените лица на Пеевски и преди е успявал да привлича мениджъри от предишните си екипи в компании на депутата. От "Метро кеш енд кери България" обясниха, че Данев не работи в компанията от началото на октомври и че забавянето в отписването му от ръководството е техническо.

За всяко решение ще са нужни подписите на двамата изпълнителни директори заедно или на всеки от тях заедно с този на председателя на съвета на директорите Рангел Генчев, който, преди да дойде в "Техномаркет", е финансов директор на "Юрий Гагарин".

ПИБ отпуска кредита при висока лихва от 7% и срещу няколко обезпечения.

Контролираната от депутата Делян Пеевски верига "Техномаркет България" е договорила 24 млн. лв. кредитна линия от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от вписан в Търговския регистър залог върху предприятието на компанията, като освен това са предоставени и други обезпечения от мажоритарния й акционер - дружеството "НСН инвестмънт", което до март беше директно собственост на политика, а след това беше прехвърлено на дубайското Intrust Limited, за което той е декларирал, че притежава 100%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  Цеко Минев да се обади на Цветан Василев и да се консултира за хотелите и адвокатите в Белград.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не купувам от Пеевски.

 • 3
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Леко натрапчиво става - ПИБ спасява с пари на вложителите си фирми на Пееф от фалита на КТБ, Пееф купува Техномаркет, ПИБ финансира Техномаркет след като собственик е Пееф, обезпеченията са почти същите като тези дадени на Д Банк и БАКБ, които също малко по-рано финансират Техномаркет.
  Същевременно предпочитаните купувачи на Банка Виктория, която дължи пари на КТБ и се продава от синдиците на КТБ са...(изненада)
  БАКБ и Д банк!
  Както се казва - честито, парите остават в семейството!
  (големият шлем на Първанов направо бледнее)

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Мдаа, ББР вече е празна, отново ще точим ПИБ!

 • 5
  mammita avatar :-|
  mammita

  Аз малко не виждам смисъла от тази новина. Една банка кредитира една фирма. Защо примерно няма публикации за всички банки, кои точно фирми кредитират? За мен това е малко опит за насаждане на хейт срещу ПИБ. В самия текст се казва ясно, какви обезпечения получава за това банката. Едната фирма е гарант за 8 млн. лв., а от ПИБ са поискали още и залог на стоки в оборот за 47 млн. лв. Това си е тройно над 24-те млн. отпуснати за кредита. Така че тази сделка на мен ми се струва супер изгодна за банката и която и да е било друга банка.

 • 6
  bvm1433088109432231 avatar :-|
  VINS VINSOV

  До коментар [#5] от "mammita":

  То и КТБ правеше много изгодни сделчици с разни фирмички...
  А тая БАКБ...чия беше...?!

 • 7
  mammita avatar :-|
  mammita

  До коментар [#6] от "VINS VINSOV":

  Кои изгодни сделчици на КТБ визираш, че там нещата се сринаха, че се раздаваха масово необезпечени кредити. Тук имаме обратното - кредитът е преобезпечен даже 3 пъти обезпечен.
  За БАКБ ето какво пише на сайта им
  "2011 година
  Алайд Айриш Банкс п.л.с. (Allied Irish Banks, p.l.c., Ireland) продава собствените си 6 311 100 акции, представляващи 49.99% от капитала на БАКБ, на „СИЕСАЙЕФ” АД (www.csif.bg).
  „СИЕСАЙЕФ” АД е частно инвестиционно дружество, чиито акционери са г-жа Цветелина Бориславова и основаната от нея фондация „Кредо бонум”." https://www.bacb.bg/bg/za-bakb/istorija

 • 8
  todorus avatar :-|
  todorus

  Абе има нещо странно тук. Днес Бойко Борисов каза, че собственикът на Капитал е в договорка с Цветан Василев и сега защитава неговите интереси. После същия този собственик започна да се оправдава, че няма нищо общо с Василев, а сега излиза тази публикация, в която се атакува Пеевски (основният враг на Василев) и се вкарват интриги с ПИБ. Само на мен ли ми се струва, че тази статия е нещо като отклоняване на вниманието? Все пак наистина няма новина в това фирма да вземе кредит. В съвременния свят почти няма фирма, която да не използва кредити. Само си разсъждавам конспиративно :)

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Следващия път може и да няма кой да ги спасява.

 • 10
  pdstudiobg avatar :-|
  BlueBoss

  Не е отклонение, а аларма за наивници, дето си държат парите при Цеко Минев.
  Следващата банка дето ще фалира е тя - просто ББР и Д Банк са твърде малки за да са интересни.
  Техномаркет преди месец имаше всичко на склад към 1600 телевизора в цялата си мрежа, не плащаше на доставчици, стоките седяха на митница чакайки да се намерят пари да се плати ДДС за да се направи някакъв внос... Това е една пробита фирма и само перченето на КОЙ няма да я спаси, защото когато работиш със световни брандове и не си коректен с тях - те просто не ти продават стоки...
  Да не кажете после, че не сте били предупредени...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал