Заводът за плочки в Нови пазар започна да работи

Турската Akgun Seramik пусна предприятието само осем месеца след като го купи

Фабриката беше изградена и оборудвана през 2008 г., но предишният собственик замрази проекта малко преди старта
Фабриката беше изградена и оборудвана през 2008 г., но предишният собственик замрази проекта малко преди старта    ©  Капитал
Фабриката беше изградена и оборудвана през 2008 г., но предишният собственик замрази проекта малко преди старта
Фабриката беше изградена и оборудвана през 2008 г., но предишният собственик замрази проекта малко преди старта    ©  Капитал
150 души ще работят засега във фабриката, а плановете са броят им многократно да нарасне.

Заводът за плочки в Нови пазар, който беше построен преди осем години, но така и не беше пуснат, вече работи. Това стана, след като през февруари турската компания Akgun Seramik купи предприятието от кредитора на бившия собственик. Засега в него ще работят 150 души, а плановете са броят им многократно да нарасне след допълнителни инвестиции през следващите пет години. Стартът на производството и бъдещото разширение означават и нови поръчки за доставчиците от региона, откъдето компанията се очаква да се снабдява.

Производство

Новата фабрика се нарича "Дюра-тайлс" по името на бранда за керамични плочки на турската група. Има годишен капацитет за производство на 8 млн. кв.м теракота и фаянс в различен формат. Разположена е на парцел от 40 хил. кв.м, а самите производствени сгради са с площ от близо 20 хил. кв.м. Оборудвана е с линии на италианската компания Siti – B&T Group S.p.A. С откриването й сега в нея ще работят 150 души, а още 50 ще бъдат наети през пролетта. "Намеренията на собствениците са до пет години да направят още инвестиции, така че броят работници да нарасне до 1000", каза кметът на общината Ивайло Камаджиев, цитиран от БНР. По думите му компанията ще ползва местна суровина от Каолиново. Там фабрика има дружеството "Каолин", което оперира също три кариери в региона, така че новото предприятие ще му осигури допълнителни поръчки.

Сделката

Турската Akgun Seramik купи завода чрез новорегистрираното си българското дъщерно "Дюра-тайллс БГ" преди осем месеца в конкуренция с близо десет кандидата. Продавач беше "Хета асет резолюшън" (наследник на лизинговата компания "Хипо Алпе Адриа"), която предложи активите на длъжника си "Керамика Плиска И.П.". Цената не беше съобщена, но по информация на "Капитал" продавачът очакваше да получи около 10 млн. лв.

"Керамика Плиска И.П." е мажоритарна собственост на регистрираното на Сейшелите Galer Corp. Компанията инвестира около 11 млн. евро в завода в Нови пазар, който беше изграден и оборудван през 2008 г. Малко преди старта обаче проектът беше замразен, което според източници от сектора се е дължало на лоша преценка за необходимите инвестиции и усилия за пускането му. След неуспеха на предишния инвеститор "Хета" продължи да поддържа активите, което на практика позволи заводът да започне работа само осем месеца след сделката с турската компания.

Инвеститорът

Akgun Seramik е част от холдинга Akgun Group, в който влизат производители на керамични плочки, душ кабини за баня, санитарен фаянс, керемиди и тухли и др. Компанията има 11 завода в Турция и изнася продукция в 45 страни. Освен производствената дейност групата има също застрахователен бизнес и оперира бензиностанции под марката Opet. Тя е и един от водещите дилъри на Ford в Турция.