General Electric може да слее петролния и газовия си бизнес с Baker Hughes

Стойността на бъдещата сделка може да достигне 30 млрд. долара

Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт не смята компанията да се разделя с бизнеса си с петрол и газ въпреки намаляващите печалби.
Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт не смята компанията да се разделя с бизнеса си с петрол и газ въпреки намаляващите печалби.    ©  Brian Snyder
Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт не смята компанията да се разделя с бизнеса си с петрол и газ въпреки намаляващите печалби.
Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт не смята компанията да се разделя с бизнеса си с петрол и газ въпреки намаляващите печалби.    ©  Brian Snyder

General Electric е в разговори за комбинирането на своя петролен и газов бизнес с компанията за услуги за петролния сектор Baker Hughes, съобщава Wall Street Journal. Стойността на евентуалната сделка ще бъде 30 млрд. долара. Общата компания ще се превърне в гигант в енергийния сектор и ще подобри положението на General Electric в индустрията. Новата компания би се контролирала от General Electric, които ще участват и с допълнителни финансови инвестиции. Според източниците на Wall Street Journal компанията ще бъде публична и сделката се очаква да бъде обявена в съвсем скоро. Конкретни данни все още не са ясни.

От Baker Hughes потвърдиха в края на миналата седмица, че са в разговори с General Electric. Представители на General Electric от своя страна коментираха, че са заинтересовани от евентуално партньорство с Baker Hughes, но това не значи задължително, че ще се стигне до сделка.

Още един гигант

Сливането на двете компании би създало гигант с годишни приходи от над 32 млрд. долара и бизнес в над 120 страни. Тя има потенциал да се конкурира с Shlubmerger, която е сред водещите в сектора с услуги за петролния бизнес. Евентуалната сделка също така би била добра възможност за General Electric да се включи във възстановяващия се петролен пазар. След две години, в които General Electric и другите играчи в петролния сектор се сблъскаха с рекордно ниски цени, сега положението, изглежда, се подобрява. В началото на тази година петролът струваше 30 долара за барел, докато през 2014 г. цената му беше около 100 долара. В момента котировките са около 50 долара за барел.

General Electric изпитва затруднения именно в това звено от бизнеса си, но според резултатите от последното тримесечие има слабо подобрение. Приходите все още са наполовина на тези, които бяха преди година, но има нарастване на тримесечна база. Наскоро от компанията коментираха, че нямат намерение да се отказват от петролния и енергийния си бизнес, макар печалбите да са спаднали с 30% от началото на годината. В следващите две години General Electric ще се насочи към намаление, доколкото е възможно, на разходите на звеното си, като целта е да бъдат отрязани поне 1 млрд. долара от тях.

Натоварен сезон

Сделката може да се окаже поредното голямо сливане от началото на октомври насам. Досега през есенния сезон беше обявена рекордната за годината сделка между AT&T и Time Warner за 85 млрд. долара, която вече поражда спорове дали ще бъде завършена. Миналата седмица беше обявена и най-голямата сделка в индустрията с чипове и процесори, като Qualcomm обяви, че ще купи NXP Semiconductors за 39 млрд. долара. Преди това през годината имаше и други големи сделки, като закупуването на LinkedIn от Microsoft. Банкери коментират, че има огромен глад за сливания и придобивания, особено предвид факта, че повечето от тях се случват, без да бъде ясно кой ще бъде следващият президент на САЩ.

За Baker Hughes няма гаранция, че дори да се договори с General Electric, сделката ще бъде приключена. Компанията опита да се слее с конкурента си Halliburton през тази година, но операцията не беше разрешена от регулаторните органи на САЩ.