Пловдив привлича инвестиции, защото институциите помагат, а не пречат на процеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пловдив привлича инвестиции, защото институциите помагат, а не пречат на процеса

Капитал

Пловдив привлича инвестиции, защото институциите помагат, а не пречат на процеса

Прозрачният бизнес климат е основен фактор, който привлича чужди комании в града и региона

20410 прочитания

Капитал

© Капитал


"Частният интерес и инициатива са в основата на развитието на една индустриална зона, но без разбиране и подкрепата на институциите тя няма как да продължи да съществува и развива в дългосрочен план. Затова и основната ни гордост е, че успяхме да институционализираме процеса при който привличаме нов бизнес в района на Пловдив". Това заяви инж. Пламен Панчев, съосновател на "Тракия икономическа зона" по време на първото събитие "Doing business in Bulgaria", посветено на региона на Пловдив, организирано от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch. Другият ключов фактор е време и търпение.

Фактори на успеха

Зоната в и около Пловдив се развива повече от 20 години, което се случва благодарение на обединението на различни структури. "Според мен няма универсална формула за успех, но със сигурност това, което е уникално като предимство е да има частна предприемаческа инициатива", посочи Томислав Дончев, вицепремиер еврофондове и икономически политики. Според него ролята на държавата е да подпомага реиндустриализацията, а не пряко да се намесва в индустриалното производство.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев ролята на общината не се изчерпва с това да изгради пътя до дадено предприятие, по-важното е да подкрепя процеса. "Фокусираме се много върху темата за образованието и кадрите и смятаме, че това е много важно за бъдещото развитие", обясни Тотев. Той посочи, че общината инвестира в студенти, които да изучават определени профили, за да могат да подпомогнат конкретни индустрии.

По думите на Томи Вер Елст, генерален мениджър на Sensata, откритият инвестиционен климат в Пловдив е бил един от ключовите моменти, които са натежали компанията да вземе решение да се установи в града. "Това, което ще ни накара да останем тук в бъдеще ще бъде възможността да можем да се развиваме - от 300 души, които работят в града към момента, да можем да увеличим персона до 2200 – 2500 души. Като лидери трябва да мислим поне пет или десет години напред. Трябва държавата, образованието и частният бизнес да работят заедно, за да успееем да постигнем нещо подобно", заключи Вер Елст.

Пречките на икономическата среда

Невинаги успехът и растежът са единствените, които водят до големи възможности, стабилността също е важен фактор, коментира Лариса Манастърли, директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Тя припомни, че по ниво на БВП на глава от населението България е една от най-бедните в Европейския съюз, но все пак се справя по-добре от държавите, които не са членки на съюза. Сърбия обаче е сериозен конкурент по този показател. Лариса Манастрирли открои и факта, че България има най-ниската продуктивност за един зает в региона. "Това е област, в която трябва да изисквате подобрения. Но от друга страна това е възможност да привлечете индустрии с добавена стойност", коментира директорът на ЕБВР за страната.

България не трябва да пропуска да се учи от положителните примери на съседите си, заяви Маркус Пиук, партньор в Schoenherr. Ролята на компанията като международно правно дружество е да прави оценка за инвеститорите на определени локации – първо на национално, а след това и на регионално ниво. Маркус Пиук даде за пример добрите практики в Румъния, където има одобрен стандартен пакет, разрешен от Европейската комисия, който предоставя на инвеститорите финансови предимства, ако вложат средства в определени неразвити райони.

"Местните бизнесмени нямат достъп до тези средства, за да не злоупотребяват с тях", посочи Пиук. Но добави, че трябва да се мисли и за това как да се стимулира местния бизнес да не инвестира единствено в столицата.

Според Владимир Гюрджиев, мениджър индустриални и логистични площи във Forton обаче, ако България бъде сравнена с държавите от региона, тя е напълно конкурентна. Той заяви, че е изключително трудно, когато трябва да бъде привлечен първия инвеститор в дадена локация, но когато има изградена зона със съществуващи положителни примери, развитието би трябвало да бъде по-лесно постижимо. Според експерта чуждестранните клиенти държат на срокове на изпълнение и цената и понякога лошият имидж на страната ги кара да мислят, че не биха могли да постигнат нещо подобно тук.

"Нивата на корупция, бюрокрация, бързина на административните процедури, са равни, дори по-добри от тези в определени страни, но медиите и ние като общност даваме приоритет на лошите новини", заяви Гюрджиев. Експертът посочи, че добрият имидж на Пловдив е постигнат с общи усилия и е един от факторите за успешното му развитие. Това трябва да се случи и на национално ниво.

Финансирането не е проблем

Дияна Димитрова-Каменова, директор дирекция "Корпоративно банкиране" в СИБанк коментира, че достъпът до кретидиране не е пречка за инвеститорите. Това, което ги интересува са партньорства, проекти, печалба. "Ние се опитваме да съдействаме с първите две. Община Пловдив изгради център за подпомагане на инвеститорите, получаваме обратна връзка, че това е много полезно за тях. Този подход се повтаря вече и в други общини", коментира Каменова. Тя посочи, че банката помага и при развитието на проектите, тъй като взима под внимание местните условия, за които инвеститорите не са информирани.

В търсене на новите индустрии

Инвестициите и иновациите винаги са възприемани като взаимно свързани и затова стратегията на Българската агенция за инвестиции (БАИ) е насочена в привличане на такива компании. Изпълнителният й директор Стамен Янев посочи, че един от приоритетите в "Стратегията за интелигентна специализация" са секторите мехатроника и машиностроене и информационни технологии, които следват посоката, в която се разви и развива Пловдив. Според Янев регионалните политики трябва да бъдат във фокуса на за привличане на инвеститори в следващите няколко години.

"Частният интерес и инициатива са в основата на развитието на една индустриална зона, но без разбиране и подкрепата на институциите тя няма как да продължи да съществува и развива в дългосрочен план. Затова и основната ни гордост е, че успяхме да институционализираме процеса при който привличаме нов бизнес в района на Пловдив". Това заяви инж. Пламен Панчев, съосновател на "Тракия икономическа зона" по време на първото събитие "Doing business in Bulgaria", посветено на региона на Пловдив, организирано от "Капитал", община Пловдив, "Тракия икономическа зона" и Industry Watch. Другият ключов фактор е време и търпение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Дръжки инвестициите са в община РОДОПИ. Идват заради ниското ЗАПЛАЩАНЕ което дават на работниците и смешното трудово закондателство ..

  Община Пловдив не привлича НИЩО ,ако не броим че дон Тотев (наместника на главния мафиот) си построи и напълни една офис сграда и си обнови хотелчето с откраднатите пари от обществените поръчки ...

  Другото са платени статии с общински пари .

 • 2
  svd avatar :-P
  не на безразличието

  да .като изгаря излишните сгради (тютюневите складове)..помага сериозно на някои хора...

 • 3
  tri avatar :-|
  tri

  До коментар [#1] от "BgMafia":

  Дръжки ама грънци! Ще кажеш, че в Пловдив са най-ниските заплати та го предпочитат по тази причина или със странното си административно делени, извън границите на Пловдив изведнъж заплатите рухват.
  Инвеститорите избират Пловдив - факт, намират персонал - факт и този персонал е от Пловдив, не от някакви измислени общини.

 • 5
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Факт е, че Пловдив привлича много фирми. Хубавото е, че не е заради ниски заплати (ако беше само това всички щаха да са във Видин и Монтана), а заради изградена инфраструктура от потенциални фирми поддоставици. за съжаление държавата и община Пловдив нямат нищо общо. Нещата се развиха от само себе си и сега правят срещи да отчетат дейност. Хубавото е че системата се завъртя и ще продължава да се развива независимо от местното и държавно управление

 • 7
  mainstream avatar :-|
  blackbird

  Защо общината в лицето на кмета Иван Тотев хариза на червената мутра Георги Гергов целият Пловдивски панаир и на мутрите от ТИМ? Търговските изложения са западащи като бизнес дейност, но за сметка на това всички подобни места се превръщат в хай-тек паркове. Защо общината не си размърда мозъка да направи мащабен инвестиционен проект за нов Бизнес Парк? Именно заради това, частни лица в лицето на управляващите и червената мафия да станат милиардери с подареният терен и сгради на топ място, с изградена инфраструктура. Ало, Цацаратурата - и тук ли не виждате длъжностно присвояване в чудовищни размери?

 • 8
  realguru avatar :-|
  realguru

  До коментар [#7] от "blackbird":

  Щото това не е работа на общината.

  Ако това, което предлагате се провали, общината ще загуби едни пари (пари на данъкоплатците). И тогава вие ще си първия дето ще реве как общината е инвестирала в такива тъпи проекти и как е загубила там едни пари и как не трябвало да се прави така.

  Държавата/общината не трябва да се прави на инвеститор - щото винаги има риск инвестицията да се провали. Държавата/общината трябва да помагат с инфраструктура, с по-малко бюрокрация, етц.

 • 9
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  До коментар [#7] от "blackbird":

  Вие не осъзнавате ли, че който каквото и да направи в България, ще бъде сочен с пръст, оплюван, ще му се вадят кирливи ризи и ще бъде обвиняван за престъпник, защото има пари? Замислете и ще видите, че няма подходящ за каквото и да се сетите. Това е в главата ви. Дори и някой обикновен човечец някъде да сложат, пак ще мислите, че е кукла на конци на някого. Така сте устроени.

 • 10
  mainstream avatar :-|
  blackbird

  До коментар [#9] от "Алфонсо":

  Когато ти подарят огромен терен и сгради на топ локация, и държавата е ощетена със стотици милиони това се нарича по един начин КОРУПЦИЯ и ЗЛОУПОТРЕБА с власт и положение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.