Две поръчки, моля

Велико Желев, собственик на "Хидрострой"

Две поръчки, моля

"Хидрострой" и свързана с нея фирма печелят поръчките за пречиствателни станции в Златни пясъци и Добрич в странно състезание

32352 прочитания

Велико Желев, собственик на "Хидрострой"

© Надежда Чипева


52

млн. лв. е стойността на предлаганите договори за двата проекта.

Във всеки от двата търга участват по дузина кандидати.

От тях само още една компания стига до отваряне на ценовите оферти - и губи.

Дори и в най-оспорваните състезания пръв до финала достига само един. Когато обаче всички други отпаднат далеч назад по трасето, вероятността победителят да е взел допинг изглежда съвсем реална.

Надпреварата в случая е за изграждането на пречиствателните станции в Златни пясъци и Добрич, а залогът са договори за над 52 млн. лв. - и двата финансирани с европейски средства. Във всеки от двата търга участват около дузина кандидати, които включват както големи местни строители, така и чуждестранни компании. Победителите обаче се оказват практически без конкуренция, тъй като другите състезатели са елиминирани преди финала. Така за изпълнител на проекта в Златни пясъци е избрана варненската "Хидрострой", а в Добрич до крайния етап остава само обединението "ГИС аква БГ", в което влиза свързаната с "Хидрострой" "Инфра експерт".

За варненския строител, който е и новият собственик на прословутата "Водстрой 98", тази сладка победа все още не е окончателна, тъй като резултатите могат да бъдат оспорени. За договора за Златни пясъци това вече се случва, след като в Комисията за защита на конкуренцията бяха подадени три жалби срещу решението.

Поръчка след катарзис

Търгът за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в Златни пясъци е всъщност втори опит на община Варна да възложи договора. Първата процедура беше прекратена през февруари тази година, когато след "катарзис" премиерът Бойко Борисов спря няколко големи поръчки в строителството заради съмнения, че са нагласени. Две седмици по-късно процедурата отново беше открита – при същата цена от 24.5 млн. лв. без ДДС и с няколко технически уточнения в документите. Интересът беше очаквано силен, като оферти подадоха общо 12 кандидата (виж пълния списък). Освен "Хидрострой" за проекта се състезаваха добре познати играчи и големи строителни компании като "Главболгарстрой", "Кристална вода" на Румен Гайтански-Вълка, "Трейс груп холд" в обединение с румънски партньор, обединение, включващо близка до Валентин Златев фирма, чуждестранни участници и др.

Още при разглеждането на общите документи комисията на община Варна отхвърли половината от кандидатите. Другите успяха да стигнат до отваряне на техническите оферти, но от протокола става ясно, че единствено предложението на "Хидрострой" е било достатъчно ясно и добре написано, тъй като от всички останали кандидати са били поискани разяснения. Въпреки допълнителните уточнения обаче в края на месеца комисията е решила да отстрани всички без "Хидрострой" и "Главболгарстрой".

Предизвестен финал

Още на този етап обаче става ясно, че шансовете на "Главболгарстрой" не са големи. Причината е, че компанията е получила малко повече от половината от максималния брой точки за техническата си оферта, която от своя страна има 60% тежест в крайната оценка. Самата техническа оценка се определя като сбор от три показателя: консумация на енергия за технологични нужди на оборудването, консумацията на реагенти за обезводняване на утайките и дефосфатизация. Другият кандидат е получил максималния брой точки по тези показатели.

Така ценовите оферти, които са отворени в началото на октомври, практически не променят нищо, въпреки че "Главболгарстрой" предлага по-ниска цена. Офертата на компанията е да изгради съоръжението за 27.6 млн. лв. с ДДС, докато "Хидрострой" иска 27.9 млн. лв. с ДДС за него. В крайна сметка за победител е обявена "Хидрострой".

По на запад, но пак така

Подобен сценарий се разиграва и за аналогичен проект в Добрич. Реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води там е един от т.нар. ранни проекти по новата оперативна програма "Околна среда" (които са подготвени по старата програма). Стойността на проекта е 27.8 млн. лв. без ДДС и подобно на Златни пясъци кандидати не липсват – подадени са общо 11 оферти (виж списъка), като част от кандидатите в морския търг дори се повтарят.

Това обаче не са единствените прилики между двете процедури. Както и за пречиствателната станция в Златни пясъци, в Добрич също се оказва, че всички кандидати без един – обединението "ГИС аква БГ" на "Инфра експерт", не са представили всички документи или са пропуснали нещо в техническата част и не продължават напред в състезанието. Единствено австрийско-българското обединение е получило оценка на техническата оферта и е стигнало до отваряне на ценовите предложения. И тъй като цената му е в границите на предвидената сума (оферта е 26.6 млн. лв. без ДДС), кандидатът печели търга. Решението за това случайно или не е публикувано в деня след изборите - на 7 ноември.

Близки връзки

Доколкото може да се говори за разлики между двете поръчки, те са по-скоро във формата, под която победителят е избрал да участва. Във Варна кандидатства самата "Хидрострой", докато в Добрич се явява "Инфра експерт" чрез обединение, но връзките между двете компании са ясни. Като начало адресът за кореспонденция на "Инфра експерт" е същият като регистрационния адрес на "Хидрострой" - бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 117 в София. Самата "Инфра експерт" държи 100% от "БГ естейт 2014", която преди се казваше "Хидрострой холдинг", а като собственик на "Инфра експерт" се води бившият управител на холдинга Иво Михайлов, показва справка в ДАКСИ. В борда на "Хидрострой холдинг" е била и Гергана Атанасова, която до април тази година беше управител на "Инфра експерт" (тогава компанията се казваше "АБ инвест НН", а още по-рано - "Агро инвест ПП"). Най-ярката връзка между всички дружества вероятно е бившият общински съветник от ГЕРБ Николай Пашов, който е участвал в управлението на "Хидрострой холдинг", преди да промени името си, а в момента е в директорския борд на "Хидрострой".

Любопитна подробност е, че под предишното си име "Агро инвест ПП" "Инфра експерт" участваше в обединение с хасковската АБ (смятана за новата строителна фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски), в ремонт на бул. "Владислав Варненчик" във Варна през пролетта на 2013 г. Както техниката, така и работниците, които извършваха ремонта, обаче носеха фирмения знак на компанията "Хидрострой".

Под името "АБ инвест НН" пък компанията беше един от изпълнителите на поръчките за изграждане на оградата по турската граница тази година.

Червен флаг след червен флаг

И двата договора обаче все още не са сигурни, тъй като решенията за избор на победител могат да бъдат обжалвани. За проекта в Златни пясъци вече са заведени три жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Те са подадени от консорциумите ККМ и "Златна вода 99", които бяха отхвърлени още по документи, както и от "Главболгарстрой", която достигна до финалния етап, но получи по-слаба оценка от победителя. От компанията отказаха коментар, като казаха, че ще изчакат решението на КЗК.

Победителят в Добрич пък беше обявен едва в началото на тази седмица. Срокът за подаване на жалби е 10 дни след уведомяване на участниците, така че на практика тепърва ще стане ясно дали всички са съгласни с решението.

Обикновено, когато става дума за поръчка с такива параметри, които са в полето на дейност на много компании, е изключително подозрително отстраняване на всичките или повечето участници още на предварителен етап. Това беше начинът, по който досега в строителните поръчки работеше възлагането на предварително избрани компании. Ако "катарзисът" на Борисов е трябвало да промени това, очевидно сигналът не е стигнал до морето.

Коя е "Хидрострой"

"Хидрострой" е третата по големина компания в строителния сектор в класацията К100 на "Капитал". През 2015 г. приходите й нарастват с близо 76% до 214 млн. лв., а печалбата й се утроява до 18 млн. лв. Дружеството на практика е собственост на Велико Желев, като други акционери с много малки дялове са брат му Иван Желев и габровската "Ив строй". Във Варна компанията и свързани с нея фирми са сред редовните победители в търговете за пътни и инфраструктурни ремонти, озеленяване, проекти по оперативните програми, зимна поддръжка на улиците и т.н.

През лятото на 2016 г. "Хидрострой" купи лидера по обороти в строителния бранш "Водстрой 98". Макар и формално притежавана от Иван Мирински, "Водстрой 98" беше известна като компанията на Делян Пеевски. Самият Желев твърди, че сделката не е формална.

Кандидати за Златни пясъци

1. "КИ-Златни пясъци" ДЗЗД, София ("Каро трейдинг" ООД, "ВиК-Златни пясъци" ООД, "Инвестиционно проектиране" ЕООД)

2. "Кристална вода" АД, София

3. Партньори ПСОВ Златни пясъци 2016, София ("Нова чистота" ООД, "Келет-УТ" – Унгария, "Евроасфалт Епито Еш Шолгато Корлатолф Фелелоссегю Тарсасаг" – Унгария, "Стройкомерс" ЕООД, "Елеват естейтс" ЕООД, "Водоканалпроект-металпроект инженеринг" АД)

4. "Хидрострой" АД, София

5. Консорциум "Златна вода 99", София ("Интерпром" ЕООД, "Виа конструкт груп" ЕООД, "Аква екопроект системс" ООД)

6.ДЗЗД ККМ, София ("Кордеел България" ЕАД, "Кордеел зетел хуселт" АД – Белгия, "Мелбуд" АД – Полша)

7. "Строително-предприемачески холдинг" ЕООД, София

8. Консорциум "Корал-комфорт", Варна ("Комфорт" ООД, "Корал" ООД – Румъния)

9. "Главболгарстрой" АД, София

10. ДЗЗД "ППС проект", София ("Понсстрой инженеринг" АД, "Прострийм груп" ЕООД, "Уотър енвайро проджект" ЕООД, "Спедстрой" ЕООД)

11. "ПСОВ Златни пясъци", София ("САД Компани Женерал дьо Траво д'Идрополик" - Франция, "Веолия уотър сълюшънс енд технолоджис Румъния" С.Р.Л.)

12. Обединение "ПСОВ Златни пясъци 2016", София ("Трейс груп холд" АД, UTI Group S.A. - Румъния)

Кандидати за Добрич

1. "Добрич – ПСОВ 2016", София ("БГ Ленд ко" ООД, Варна; "Копекс и ко" ЕООД, София; "Каро трейдинг" ООД, София; "Аква партньор" ЕООД, София)

2. ДЗЗД "Консорциум Соларфотоника груп", София ("Соларфотоника" ООД, Италия; "П.Е.С." ООД, Италия; "НБТ България" ЕООД, София)

3. "Строително-предприемачески холдинг" ЕООД, София

4. Обединение "Добрич 2016", София ("Нова чистота" ООД, София; "Келет УТ" ООД, Унгария; Евроасфалт" ООД, Унгария; "Стройкомерс" ЕООД, София; "Елеват естейтс" ЕООД, София; "Водоканалпроект – Металпроект инженеринг" АД, София)

5. Обединение "Интер аква ПСОВ 99" ДЗЗД, Добрич ("Интепром" ЕООД, София; "Интегрирани строителни системи" ЕООД, с. Мрамор; "Аква еко проект системс" ООД, София)

6. ДЗЗД "ПСОВ Добрич", Добрич ("Пътно строителство" АД, Добрич; "Монинимекс" ЕООД, София; "Аква конструкшън" ЕООД, София; "Агуа ресидуос и Мидио Амбиенте А.Д.(АРЕМА)" АД, Испания)

7. ДЗЗД "ПСОВ – гр. Добрич", София ("Главболгарстрой" АД, София и "Кристална вода" АД, София)

8. Обединение "ГИС аква БГ", София ("ГИС аква Австрия" ГмбХ, Австрия; "Битумина" ГмбХ, Австрия; "Инфра експерт" ЕООД, София)

9. ДЗЗД "ПСОВ Добротица", София ("Понсстройинженеринг" АД, София; "Уотър енвайро проджект" ЕООД, София)

10. Консорциум "Корал – Комфорт", Варна ("Корал" ООД, Румъния; "Комфорт" ООД, Варна)

11. "Водохосподарски Ставби Братослава", Братислава, Словакия
52

млн. лв. е стойността на предлаганите договори за двата проекта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Преоблякъл се Илия, погледнал се, пак в тия. Пеевски се прави на по-хитър, отколкото е. Въпросът е, кой и защо му го позволява.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "contra_banda":

  Пеевски изобщо няма общо със ситуацията. Канала се сменя, а големите шефове са го взели на ръчно управление. Преди Водстрой се ползваше за гара разпределителна за послушни строители (House always takes its cut). Сега явно са измислили по-невидима схема, като внимателен преглед на разходите в Хидрострой ще разкрие по какъв начин отката излиза от фирмата. Не е нужно Пеевски да участва. Той никога не е бил достатъчно умен за да ги движи тези процеси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал