С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 11 ное 2016, 16:21, 23821 прочитания

Гигантът EDF си тръгва

Френската компания продава водните си активи в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Вероятният купувач на ВЕЦ-овете е младата френска компания Akuo energy
Цената на пакета централи се очаква да е от порядъка на 15-20 млн. лв.
Какво се продава
Най-големите мощности, които EDF притежава в България, са ВЕЦ Кокаляне (22.4 мегавата) и ВЕЦ Пасарел (30.6 мегавата), които от 2014 г. продават енергията си изцяло на свободния пазар. Преди да станат собственост на EDF през 2004 г., централите са притежавани от Христо Ковачки чрез дружеството му "Ел Ем импекс". Останалите две централи в сделката са ВЕЦ "Яхиново" (6.9 мегавата), в който ЕDF държи 80%, и ВЕЦ "Джерман" (3 мегавата), в който притежава 51% чрез дружеството "Германеа". До 2013 г. френската компания е притежавала заедно с Гриша Ганчев ВЕЦ "Пирин", ВЕЦ "Спанчево" и ВЕЦ "Огоста", които бяха купени от "Енерго-про" България. След сделката EDF няма да има собственост в България.

Държавният ВЕЦ, който се оказа най-неатрактивен по време на приватизацията, сега се продава за трети път. Изградената преди 60 години каскада "Искър" събра едва три оферти през 2000 г., когато за другите водноелектрически "златни кокошки" състезателите бяха дузини. Първият собственик на централите "Пасарел" и "Кокаляне" беше Христо Ковачки, който ги закупи от държавата за малко под 2 млн. долара. После ги продаде на френския гигант EDF, а сега на финала е трета сделка. Купувачът отново е френски - по-младата и малка Akuo energy.

Сделката няма да е гигантска - от порядъка на 10-15 млн. лв., въпреки голямата мощност на двете централи и влизащите още две малки в пакета. Причината е, че те почти не работят, защото водата се отклонява за питейните нужди на София. Но около дружеството има и друга несигурност - дали ще продължат да получават субсидии за стоенето си в запас. Иначе отчетите на компанията в определени години са с феноменална норма на печалба (виж графиката).


Потокът на продажбата

Със сделката поредният голям чужд инвеститор в сектора на възобновяемата енергия - в случая френската EDF, е пред излизане от България. "Сентрал хидроелектрик дьо Булгари", която е с краен собственик EDF Energies Nouvelles, продава 58 мегавата водноелектрически централи.

Компанията подготвя продажбата на активите си от есента на миналата година и сделката би трябвало да приключи най-късно до края на януари 2017 г., казаха няколко независими източници на "Капитал". Първоначално EDF е поканила шест фирми за преговори. Малко по-късно сред потенциалните купувачи се появява и френската Akuo energy.Познати поканени

От EDF Energies Nouvelles не отговориха защо са решили да продадат мощностите си в България. Управителят на българския офис на компанията Пепи Трайчев коментира лаконично, че вероятно това е резултат от политиката на EDF.

За преговори са били поканени основно енергийни дружества с бизнес в страната. Проучване на "Капитал" показа, че сред тях са били американската AES, която притежава вятърния парк "Св. Никола" и ТЕЦ "АES Гълъбово", разпределителните ЧЕЗ и "Енерго-про", търговецът на електроенергия "Мост енерджи", собственикът на ВЕЦ "Своге" (Каскада "Среден Искър"), както и "Хелиос пауер" (фотоволтаична централа за общо 17.8 мегавата).

В началния етап в списъка се опитва да влезе още един кандидат. Според източниците на "Капитал" той е представляван от Васил Хаджов. Потенциалният купувач е бил отхвърлен от EDF Energies Nouvelles. Пред "Капитал" Хаджов отрече да е представлявал друга компания.

Ключово в подбора на френския продавач е било новият собственик на ВЕЦ-овете й в България да има освен опит в експлоатацията на подобни съоръжения и безупречна репутация, обясниха няколко източници.

Разводнена субсидия

За разлика от останалите водни централи приоритет в работата на ВЕЦ "Кокаляне" и ВЕЦ "Пасарел" е не производствотo на енергия, а контролираното изпускане на вода от язовир Искър. Затова работят средно около един месец годишно, т.е. активът се ползва малко. През 2014 г. те са били изключени и от регулирания пазар, на който са получавали сравнително високата цена от 133 лв. за мегаватчас.

Силен заряд за дружеството идва от субсидия, която двете централи получават като обекти на критичната инфраструктура. Това става, след като през юни 2014 г. Министерството на енергетиката (тогава ръководено от Драгомир Стойнев в правителството "Орешарски") изпраща писмо до енергийния регулатор, с което гo уведомява, че двата ВЕЦ са включени в списъка с подобни обекти, което е съгласувано и с ДАНС. В резултат две години поред (2014 и 2015) КЕВР определя субсидия в размер на общо 7.1 млн. лв. за двете дружества, която се плаща от всички потребители чрез цена задължение към обществото. Малко преди решението на регулатора за цената на тока от средата на 2016 г. обаче комисията получава писмо от Министерството на енергетиката, че двете централи не са включени във въпросния списък. Тогава субсидията е спряна.

От Министерството на енергетиката заявиха пред "Капитал", че централите никога не са били в списъка на критичната инфраструктура. Но не отговориха дали ще бъде направена проверка и ще бъде наложена санкция за неправомерно получените средства. Основният проблем тук е, че те вече са платени чрез цената на тока. От своя страна Пепи Трайчев коментира, че за него също е било изненада, че ВЕЦ-овете не са били включени в списъка, като по думите му не е имало как компанията да знае какво се случва в администрацията.

Френски сюрприз

Спирането на субсидията и евентуалното връщане на вече отпуснатите 7 млн. лв. силно намалява привлекателността на сделката. В хода на преговорите EDF поставя и допълнителни условия, които водят до зацикляне на преговорите. Причината: продавачът е поискал гаранции от кандидатите, че при евентуална нужда от връщане на субсидията те ще я платят. Това на практика води до блокаж в преговорите.

Точно тогава на сцената се появява Akuo energy, която е френска фирма от сектора на възобновяемата енергия, представлявана от "Сага комодитис".

Akuo energy е миньон на фона на EDF. Тя е създадена през 2007 г. и е специализирана в проекти за възобновяема енергия във Франция, САЩ, Уругвай, Хърватия, Полша, Дубай, Индонезия, Турция, Мароко и Австралия според сайта й. Компанията има консолидирани приходи от 149 млн. евро за 2015 г. и изградени или в процес на строителство ВЕИ инсталации от 610 мегавата.

В сделката има и друг сюжет на недоволство. То идва от съакционерите на EDF в "Германеа", която е собственик на новоизградения малък ВЕЦ "Джерман". Според управителя на централата Спас Станкев, който има 15% дял в дружеството, намеренията за продажбата са станали ясни, когато в централата са започнали да идват оценители. Той коментира пред "Капитал", че EDF e трябвало да предложи дяловете първо на останалите акционери. И посочи, че би изкупил дела на EDF.

За EDF, естествено, е по-резонно да търси цялостна сделка за всичките си активи в страната. Засега изглежда, че подбира и вида купувач. До развръзката остават вероятно броени седмици, така че тогава ще е възможен анализът дали репутацията и опитът са важни и дали основно местни играчи завземат сектора. 
Местните консултанти

Преговорите от името на купувача се водят от Стефан Колин, който е изпълнителен директор на "Сага комодитис", която се занимава с продажбата на квоти за вредни емисии и се свързва със собствениците на ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" (доскоро "Свилоза"), коментираха няколко източници в сектора. Според един от тях - Колин участва там в лично качество.

След редакционното приключване на броя търговския директор на "Сага комодитис" Невена Петрова изпрати писмо, в което посочва, че компанията няма нищо общо с продажбата на водните централи на EDF.

Адвокат по сделката от страна на купувача е Васил Хаджов, който двукратно беше потвърдил пред "Капитал", че представлява "Сага комодитис". От дружеството казват, че не е така. Консултант е и Ангел Митев, който в телефонен въпрос за участието му като представитела на "Сага комодитис" не каза, че не е такъв. Самата Петрова посочи, че Хаджов и Митев не са служители на фирмата, а малко по-късно Хаджов уточни, че Митев работи по сделката в качеството си на енергиен експерт и е консултант на Аquo energy.

Самата "Сага комидитис" е свързана и с търговеца на електроенергия "Енерджи маркет", чийто изпълнителен директор Христо Януцев участва и в нейното управление. Януцев е управител на регистрираната в Македония "БГМК инженеринг", която има най-голям дял в "Амбрих" (преди "Стимерг"). Последното дружество е акционер както в ТЕЦ "Видахим", така и в търговеца на електричество. Друг акционер и мендиджър в "Енерджи маркет" е Илко Аков, който представлява единия от акционерите в ТЕЦ "Свищов" - регистрираната в САЩ "Ай Ти констракшън".

Собствеността на видинския и свищовския ТЕЦ се свързва с Борислав Лоринков и Георги Христозов. Последният е заемал множество ръководни длъжности в държавната енергетика, като накрая беше председател на борда на директорите на Българския енергиен холдинг по време на правителството на Орешарски. Лоринков пък е бивш прокурист на "Видахим". Двамата не фигурират документално като собственици на изброените дружества, но представители на енергийния сектор ги сочат за действителните собственици на двете топлоцентрали.


* Текстът е променен след редакционното приключване на броя
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Трилентовата търговска марка на Adidas беше обявена за невалидна от Съда на ЕС Трилентовата търговска марка на Adidas беше обявена за невалидна от Съда на ЕС

Причината е, че не е могла да придобие отличителен характер на територията на Европейския съюз

19 юни 2019, 4569 прочитания

Частният сектор започва да налага достъпни смартфони в Африка Частният сектор започва да налага достъпни смартфони в Африка

Операционната система KaiOS ще свали цените на устройствата за хора от слабо развитите страни

19 юни 2019, 731 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Подбор в името на Пеевски

Въпреки уверенията на синдиците на КТБ, действията им показват селективност и тенденциозност

Garitage Park и казахските милиони

Големият имотен проект в София е собственост семейството на Аслан Мусин, който до 2012 г. е считан за дясна ръка на Назарбаев

Ами ако утре и Amazon пусне пари?

Моделите на разплащане и средствата за това ще се променят и то благодарение на компании извън банковия сектор

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."