Подбор в името на Пеевски

Ангел Донов

Подбор в името на Пеевски

Въпреки уверенията на синдиците на КТБ, действията им показват селективност и тенденциозност

Николай Стоянов
18720 прочитания

Ангел Донов

© ФГВБ


Темата накратко:

В активността на Кристи Маринова и Ангел Донов има селективност и близките до депутата от ДПС компании не са атакувани.

Синдиците на КТБ имат малък шанс да върнат нещо от активите, като повечето от директните кредитополучатели са кухи дружества.

Мнозинството от кредитополучателите в несъстоятелност са поверени на един синдик - Росен Милошев, който е поел 20 дружества.

"Категорично не може да се говори за приоритетни или неприоритетни вземания. За нас всяко вземане е важно, защото може да попълни масата на несъстоятелността на КТБ независимо от размера си."

Това заявиха синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов в първото си интервю, публикувано в "24 часа" на 22 октомври. Само три дни по-късно те публикуваха последния вменен им по закон списък на необслужваните кредити към момента, който явно поради липсата на специално прессъобщение така и не бе отразен медийно. А документът след малка обработка на данните и съпоставката им със съдебните регистри явно оборва горното твърдение.

Неприоритетният Пеевски

Първият едър пример е "Родина пропъртис". Това е петият по размер необслужван кедитополучател на КТБ, като банката търси от него почти 134 млн. лв. - сумата, както и при повечето други, е набъбнала спрямо размера при затварянето на банката заради начисляваните лихви за просрочие. Въпреки това срещу дружеството има единствено заведен иск за несъстоятелност от 2015 г., по който повече от година няма никакво движение. Длъжникът се ръководи от Роман Венев, чието единствено друго корпоративно начинание е управител на "Виафот инвестмънт България" - компания, собственост на офшорка, придобила вземането на Едоардо Миролио от "Дунарит" и бореща се против вписването на увеличението на капитала му.

"Родина пропъртис" е собственост на най-големия длъжник на КТБ - ТЦ-ИМЕ, някога ключова фирма в структурите на Цветан Василев, която сега се управлява от един от свидетелите срещу него Теодора Танева. Последният отчет е подписан от нея като изпълнителен директор и от Бисер Лазов като съставител. Това е някогашната дясна ръка на банкера, който при трусовете около КТБ премина в лагера на Делян Пеевски и също е ключов свидетел на прокуратурата. Случайно или не процедурата по несъстоятелност на ТЦ-ИМЕ също е тромава и досега банката не е успяла да назначи свой синдик или да прокара други мерки.

Разходка надолу по списъка показва, че тази тенденция е доста устойчива. Срещу "Кооп инвестмънт", дружество контролирано от близки до Лазов лица, не се виждат никакви искове, макар дълговете да са за 96.8 млн. лв. Това важи и за "Дивал 59" (60.7 млн. лв.) и "Консулт АВ". А пък при основните, свързвани с Лазов компании, които все пак са в несъстоятелност, като "Евробилд 2003" и "Интегрирани пътни системи", се вижда, че това е станало по искане на други кредитори и КТБ не проявява особена активност. Също така управляваното от Танева "Издателско-полиграфически комплекс Родина" (68.2 млн. лв.), както и дъщерното му "Родина тауър" (53.8 млн. лв.) са сред дружествата, непредизвикали интереса на синдиците. Други компании, по-пряко или косвено свървани с Пеевски, като "Сиболе сървивсис инкорпорейтид Бългрия", "Техноекспортстрой" и "Принт трейдинг" (инвеститорът в печатницата ИПК Родина 1) и "Табак маркет" (веригата Lafka), също са в списъка на необслужваните вземания, макар и с по-малки суми. Срещу "Партнер лизинг" няма иск за несъстоятелност, но чрез частен съдебен изпълнител основният му актив (сградата на въпросната печатница) беше продадена евтино на свързана с Пеевски компания. Все пак в системата на СГС се вижда, че банката води дела срещу прихващанията на някои от тях и дори на първа инстанция съдът се е произнесъл в нейна ползва срещу "Сиболе", което изплати голяма част от кредита си с купено от ПИБ вземане. Аналогична операция на "Табак маркет" е обявена за решаване, но още няма решение.

Селективно зле

Тук трябва да се уточни, че компаниите на Пеевски/Лазов далеч не са единствените, където няма действия на синдиците. Това не е и непременно лошо и нелогично. При някои от дружествата без активи и с минимлни шансове да се възстанови нещо, обективно може да не си заслужава разходите по сложни процедури и част от работата на синдиците би трябвало да е да преценят къде е нужно да се положат усилия. Има дружества, които съдът е обявил в несъстоятелност, но производството е спряно, тъй като нямат средства, а покриване на разходите по него и кредиторите (най-често основно КТБ) не виждат смисъл да внесат минималната за целта сума. При занижената прозрачност и липсата на каквато и да било обосновка обаче трудно може да се разбере къде решението за бездействие е водено от такива съображения и къде може да има и други. В схематичните месечни отчети със заличени имена на фирми не се виждат нито мотиви за действия, нито защо например мнозинството от кредитополучателите в несъстоятелност са поверени на един синдик - Росен Милошев, който е поел 20 дружества, а е имало опит да бъде назначен в поне още две.

Прост преглед на развитието при топ 10 на най-едрите активи от някогашната бизнес империя на Цветан Василев показва, че КТБ почти не е страна при мащабното им преразпределяне между различни кръгове. На фона на хиперактивността на синдиците на банката в отделни казуси като овладения от Гриша Ганчев "Петрол", при други като "Техномаркет" и БТК или няма никакви действия, или те са напълно апатични. При стъкларския завод "Рубин" цесиите на свързани с Александър Сталийски компании са атакувани, но при множеството трансформации и прехвърляния това едва ли ще доведе до смислен резултат. Ако по някои от всичките големи сделки КТБ получи нещо, то ще е по-скоро стечение на обстоятелствата и това вече като че ли се усеща и в примиренческата оценка на финансовия министър Владислав Горанов, който понижи очакванията за възстановяване до около 10%.

Темата накратко:

В активността на Кристи Маринова и Ангел Донов има селективност и близките до депутата от ДПС компании не са атакувани.

Синдиците на КТБ имат малък шанс да върнат нещо от активите, като повечето от директните кредитополучатели са кухи дружества.

Мнозинството от кредитополучателите в несъстоятелност са поверени на един синдик - Росен Милошев, който е поел 20 дружества.

"Категорично не може да се говори за приоритетни или неприоритетни вземания. За нас всяко вземане е важно, защото може да попълни масата на несъстоятелността на КТБ независимо от размера си."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  rcs20503603 avatar :-|
  Kamen Iliev

  Ето днес и финансовият министър каза, че голяма част от реалните активи, свързани или придобити със средства на банката, ще бъдат отдалечени от нея, и ще съберат 10% от активите, а с другите Цветан Василев ще си гледа живота някъде по света.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Следлондонският "катарзис" на г-н Борисов се оказа моментен.
  Компании на Пеевски продължават да печелят стотици милиони от обществени поръчки, които реално се прехвърлят от подизпълнители.
  С КТБ се случи нещо чудовищно: с държавен ресурс бяха обезщетени вложители, а с цесии, прехвърляне на вземания и разпродажба на активи на конкретно посочени лица и компании бяха обрани активите.
  Всички платихме забогатяването на един кръг.
  Правителството не реагира.

 • 3
  contra_banda avatar :-(
  contra_banda

  Някой контролира ли синдиците? С Александър Ангелов - човека на Пеевски, се договарят по-дребните кражби. За големите хапки инструкциите идват от Бояна и х-л Берлин. Разпарчосаха като хиени и завлякоха всичко, нищо няма да оставят в банката. Останалото са приказки за пред електората.

 • 4
  brastinkov avatar :-|
  Daniel Brastinkov

  Кражбата и преразпределението на остатъците от ценни активи на банката продължава.Така и ще бъде след ,като управляващите от ГЕРБ са част от схемата .Не може да се очаква от престъпници ,да действат в интерес на българското население.По този повод- след резултата от президенските избори се видя,че Борисов не е разбрал защо ги загуби а предпочита да се държи като сърдито хлапе, вместо да си даде сметка за това, че излъга очакванията на хората.

 • 5
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Като си знаехме, че ще стане така и ги оставихме ненаказано да си крадат ... така ще е. Когато няма действаща справедлива прокуратура трябва народа да ги линчува тези гадове крадливи. За наказание за наглите кражби и назидание на следващите властимащи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал