Siemens купува американската Mentor Graphics за 4.5 млрд. долара

Германската група се стреми да се превърне във водеща индустриална компания

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер е особено активен на пазара през последните седмици.
Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер е особено активен на пазара през последните седмици.    ©  Michaela Rehle
Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер е особено активен на пазара през последните седмици.
Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер е особено активен на пазара през последните седмици.    ©  Michaela Rehle

Mentor Graphics е основно специализирана в разработването на софтуер за автоматизация.
Германският индустриален конгломерат Siemens ще добави към портфолиото си американската група за индустриален софтуер Mentor Graphics, съобщава Financial Times. Сделката е на стойност 4.5 млрд. долара, като това ще е поредно разширение в бизнеса на Siemens, който в момента разполага с дивизии от електроенергия до газ и финансови услуги. Преди дни от Siemens обявиха, че смятат да пуснат на борсата най-печелившото си звено - здравното. Въпреки това от компанията обясниха, че го правят, за да наберат достатъчно капитал за бъдещи инвестиции, но смятат да запазят контрола си върху него.

Разширението

Mentor Graphics е базирана в щата Орегон и Siemens ще плати с 21% по-висока цена за акциите й от пазарната. Американската компани е основно специализирана в разработването на софтуер за автоматизация. От Siemens коментираха, че придобиването е свързано с плана "Визия 2020" на германската компания, който предвижда да бъдат разширени производствените възможности на групата. Придобиването вече е одобрено от борда на директорите на Mentor Graphics и ще бъде осъществено с подкрепата на един от най-големите акционери в американската фирма, Elliot Management.

Новата индустриална епоха

Президентът и главен изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер заяви, че придобиването е част от плана "Визия 2020". И според него компанията трябва да бъде водеща в новата индустриална епоха. "Mentor Graphics се връзва перфектно към нашето портфолио и целите, които сме си поставили: да бъдем дигитални лидери и да задаваме темпото в индустрията", коментира той.

Джо Кезер вече е подготвил плана си за радикална промяна на Siemens. Главната цел е да бъдат увеличени печалбите и поради това компанията се разделя с някои от звената си. Софтуерният бизнес е важен за Siemens и тя насочва голяма част от инвестициите си към него. По-рано през годината Siemens купи и софтуерната компания CD-adapco 1 млрд. долара.

През миналата седмица акциите на Siemens достигнаха 16-годишен връх, след като компанията обяви отделянето на бизнеса си в сферата на здравеопазването. Ръстът на акциите е впечатляващ предвид предупрежденията от страна на Siemens за по-слабо нарастване на приходите през следващата година и несигурността на компанията заради Brexit и предстоящата смяна на властта в САЩ.

Още от Капитал