Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

ПОДЗЕМНО ГАЗОВО ХРАНИЛИЩЕ ЧИРЕН ГАЗ СОНДАЖ БУЛГАРГАЗ

Седмични новини за енергетика

4747 прочитания

ПОДЗЕМНО ГАЗОВО ХРАНИЛИЩЕ ЧИРЕН ГАЗ СОНДАЖ БУЛГАРГАЗ

© Николай Дойчинов


"Булгаргаз" предлага газът да поскъпне с 10.23% от януари

Цената на природния газ да поскъпне с 10.23% от началото на следващата година. Това е ценовото предложение на "Булгаргаз", внесено в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава колко ще струва. Според прогнозата на "Булгаргаз" цената ще се повиши с 29.31 лв. и ще бъде 315.91 лв. за 1000 куб. метра.

Ако предложението бъде одобрено, това ще е първото сериозно поскъпване на природния газ от началото на 2014 г. насам. То ще се случи в средата на отоплителния сезон, което означава, че КЕВР ще трябва да коригира и цените на топлофикациите. Тепърва обаче компанията има месец, за да внесе окончателното си предложение, а регулаторът рядко удовлетворява ценовите прогнози на компаниите.

Основната причина за исканото повишение са очакваните по-високи доставни цени на природния газ през първото тримесечие на 2017 г. и курсът на лева към щатския долар, обясняват от компанията. Доставната цена на газа е пряко свързана с тази на петрола. Във формулата за ценообразуване, договорена с руската "Газпром", обаче се взима цената за девет месеца назад. Затова не е изненада, че въпреки че през последните дни петролът отново достигна нива под 45 за барел (сорт брент), прогнозата за газа е да поскъпва. Това на практика се дължи на повишението на петрола през пролетта и лятото, когато имаше моменти, в които цената минаваше 50 долара за барел.

За четвъртото тримесечие на тази година регулаторът също не одобри исканото поскъпване на "Булгаргаз" от 3.27%. Вместо това КЕВР реши цената на газа да се увеличи с 1.9%. Основната причина за това беше разминаването в данните за поскъпването на алтернативните горива, както и калоричността на газа, която също влияе на крайната цена.

Руската теза: Реакторите за "Белене" са неизползваеми

Реакторите за "Белене" не могат да бъдат използвани дори и на части в нито един от руските ядрени проекти както в Русия, така и извън нея. Това става ясно от аргументите на руската "Атомстройекспорт" (ACE), която осъди Националната електрическа компания (НЕК) в арбитражния съд в Женева за 620 млн. евро заради поръчаното оборудване от НЕК за спрения ядрен проект. Арбитражното решение беше публикувано в пълния си вид от сайта bivol.bg. Публичен достъп до него нямаше, тъй като то беше засекретено като съдържащо конфиденциална информация.

Единствената възможност за използването на двата реактора, предназначени за АЕЦ "Белене", е да бъдат монтирани в АЕЦ "Козлодуй", се казва в становище на АCE, публикувано в решението. Компанията допълва още, че от българска страна не е направено нищо в тази посока, въпреки желанието си за изграждането на нов седми блок на централата.

Още по време на арбитражното дело българската страна е настоявала пред руската "Атомстройекспорт" да проучи всички възможности за препродажбата на оборудването за "Белене". Множеството други варианти оборудването да бъде използвано в някои от руските проекти за атомни централи обаче се оказали неприложими.Новата газова връзка с Румъния тръгва без клиенти

Близо осем години след газовата криза, която засегна България, страната ни вече има изградена междусистемна газова връзка с Румъния. Проектът, който стартира в средата на 2009 г., беше открит официално в петък (11 ноември) в присъствието на българския и румънския премиер, министрите на енергетиката на двете страни, както и представители на Европейската комисия (ЕК).

Въпреки че технически връзката вече е напълно завършена, за пренос на газ към България ще може да се използва само една трета от пълния капацитет от 1.5 млрд. куб. метра. Причината е в различното налягане между газопреносните системи на двете страни, което налага изграждането на допълнителна компресорна станция на румънска територия. Тя би трябвало да е готова през 2019 г.

Тепърва ще бъдат проведени и търговете за закупуване на капацитети, които потенциалните търговци могат да резервират. Това ще бъде направено до края на тази година, каза министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова. По-големите възможности за пренос на газ обаче ще се отворят, след като бъде изградена българско–гръцката връзка, по която трябва да потече азерски газ.Търговията с петрол е в шах ­ Две събития повлияха силно на цените на петрола през последните дни, като първоначалната тенденция е на понижаване – сортът Brent приключи в петък на ниво под 45 долара за барел. На пазара цари неяснота заради тенденции с предполагаем противоположен ефект.

Първата е прогнозата, че страните от ОПЕК не успяват да се договорят за съкращаване на производството и вероятно в следващите 12 месеца ще продължи трупането на излишъци и натиск цените да се понижават още повече.

Втората е неизвестността какво ще направи новоизбраният президент Доналд Тръмп с политиката на САЩ спрямо ядрената сделка с Иран. Той я обяви по време на кампанията си за едно от най-лошите споразумения, които е виждал някога, и ако се откаже от него, това може да предизвика връщане на санкциите. Така за Техеран ще е трудно да реализира стотици хиляди, а може би и милиони барела петрол на ден. Оттеглянето на такива количества от пазара може да доведе до покачване на цените.

Държавните централи продължават да влошават резултатите си

Държавните производители на електроeнергия AEЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и добивното "Мини Марица-изток" продължават да влошават резултатите си в сравнение с миналата година, показват данните от публикуваните финансови отчети на дружеството за деветмесечието на 2016 г.

Докато АЕЦ "Козлодуй" все пак остава на печалба, която е значително по-висока от тази през второто тримесечие, въглищната централа и доставчикът на суровината продължават да влошават резултатите си. В същото време Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и Българският енергиен холдинг (БЕХ) отчитат повишение на печалбите си.

Една от основните причини АЕЦ "Козлодуй" да отчете печалба от 39 млн. лв. за деветмесечието, която е с 87 млн. лв. по-малка в сравнение със същия период на миналата година, са увеличените разходи на централата.

ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток" продължават да трупат загуба и за деветмесечието на годината. По-тежко е състоянието на централата, при която минусът е 78.2 млн. лв. Това е с 16.4 млн. лв. повече в сравнение със загубата на дружеството за същия период през 2015 г.

Част от обвинените в картел при горивата искат още време за възражения

Четири от петролните компании, уличени преди месец в договаряне на цените на горивата, са поискали удължаване на срока за възражения чрез т. нар. процедура по разкриване на защитена тайна. Това съобщава пред БНР председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Тя обяснява, че тази процедура се ползва, когато някоя от фирмите си признае, че е в картел. Повечето от фирмите вече са направили искането, в момента искат да се възползват "Лукойл", "Петрол", "НИС Петрол" и "Еко". Следва 30-дневен срок, в който комисията трябва да се произнесе дали ще разкрие тази информация или не. "По принцип винаги разкриваме такава информация, защото това им дава право на защита", обясни Ненкова.

Френската компанията EDF Energies Nouvelles продава водноелектрическите си централи в България, които са за общо 58 мегавата. Компанията притежава ВЕЦ "Кокаляне" и ВЕЦ "Пасарел", както и дял от две по-малки водни дружества. Първоначално EDF е поканила шест фирми за преговори. Малко по-късно сред потенциалните купувачи се появява и френската Akuo energy.

Иран ще подпише сделка с френската компания Total за развитие на производството на газ в находище в Персийския залив, предаде "Франс прес", позовавайки се на иранското Министерство на петрола. Oт ведомството допълват, че споразумението за развитието на Фаза 11 от важното находище "Южен Парс" е на стойност 6 млрд. долара, съобщи БНР.

Шведската компания Vattenfall обяви, че е спечелила конкурса за строителството на ветроенергийния парк "Кригерс Флак" в Дания. Проектът предвижда 600 мегавата офшорни мощности в Балтийско море, съобщи Publics.bg. Vattenfall е подала печелившата оферта от 49.9 евро на мегаватчас. Според прессъобщението на Vattenfall това е една от най-ниските цени за офшорни вятърни мощности в света.

"Булгаргаз" предлага газът да поскъпне с 10.23% от януари

Цената на природния газ да поскъпне с 10.23% от началото на следващата година. Това е ценовото предложение на "Булгаргаз", внесено в четвъртък в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава колко ще струва. Според прогнозата на "Булгаргаз" цената ще се повиши с 29.31 лв. и ще бъде 315.91 лв. за 1000 куб. метра.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.