Уорън Бъфет купи акции в четири американски авиокомпании

Инвестициите са на обща стойност над 1.2 млрд. долара

Уорън Бъфет изглежда е променил мнението си за авиоиндустрията, което беше крайно негативно
Уорън Бъфет изглежда е променил мнението си за авиоиндустрията, което беше крайно негативно    ©  Kevin Lamarque
Уорън Бъфет изглежда е променил мнението си за авиоиндустрията, което беше крайно негативно
Уорън Бъфет изглежда е променил мнението си за авиоиндустрията, което беше крайно негативно    ©  Kevin Lamarque

Уорън Бъфет е инвестирал над 1.2 млрд. долара в четири американски авиолинии, съобщи самият той пред Financial Times. Бъфет, който през кариерата си е наричал много пъти авиоиндустрията "смъртоносен капан за инвеститорите", изглежда, е променил мнението си. Инвестиционната му компания Berkshire Hathaway е купила акции от United Continental, American Airlines, Delta и Southwest. Новините изненадаха много анализатори и доведоха до сериозен ръст в цената на акциите на компаниите.

В предишни години Бъфет не само отбягваше инвестициите в авиокомпаниите, но и активно критикуваше всички, които инвестират в сектора. Резервите му бяха свързани предимно с високата конкуренция, високите цени на труда и нестабилните цени на горивата, които са довели до множество фалити.

Колко и къде

Според доклада за третото тримесечие на Berkshire Hathaway компанията е купила акции за 797 млн. долара в American Airlies в края на септември. В другите две компании, за които има информация, дяловете са значително по-малки - инвестиции от по 238 и 249 млн. долара съответно в United Continental и Delta. Четвъртата инвестиция - в Southwest Airlines, е била направена след края на третото тримесечие и детайли за нея все още няма. Бъфет коментира пред CNBC, че е обявил инвестицията си в Southwest, защото е смятал, че няма да е честно да се знае само за тези в другите три компании. "Бих се почувствал зле, ако на другия ден се говори само за това, защо Southwest не е в списъка", коментира той.

Бъфет отказа да коментира каква точно е причината за масираните инвестиции в авиосектора, особено предвид, че те са направени чрез Berkshire Hathaway, където в момента той споделя отговорността за управлението с другите двама фондови мениджъри Тод Комбс и Тед Уешлер. Двамата партньори на Бъфет вече разшириха портфолиото на компанията през тази година, след като вече изкупиха акции за 1 млрд. долара от Apple през март. Самият Бъфет отказваше да се включи в технологичния пазар.

"Смъртоносен капан за инвеститори"

Въпросният израз, използван от Бъфет, датира от годишното събиране на компанията през 2013 г. "През последните сто години са инвестирани ужасно много пари в авиоиндустрията и всички са завършили зле", коментира тогава той. Ненавистта на Бъфет към инвестициите в авиокомпаниите датира от 1989 г., когато той купува акции в US Airways и смята това за една от големите си грешки. Бъфет дори имаше ексцентричен план да създаде телефонна линия за всички инвеститори, които желаят да купят акции от авиокомпаниите. "Името ми е Уорън и съм авиохолик", пошегува се с това Бъфет през 2003 г.

Сега обаче индустрията изглежда много по-спокойно, отколкото преди десетилетие. "През последните осем години американските авиокомпании се насочиха по-активно към инвестициите и по-малко към разширение на пазара. Инвестициите на Бъфет показват, че индустрията в САЩ е по-стабилна и вероятно положението ще се запази", коментира Джордж Хамлин, анализатор в Hamlin Transportation Consulting. Той заяви, че все пак инвестирането в четири компании наведнъж е изненадващо от страна на Бъфет.

Още от Капитал