Размерът на кредитите за консолидиране на задължения нараства с 25%

Около 30% от кредитите за автомобили се вземат от жени, показва проучване на БНП "Париба"

Средната сума на исканите кредити за консолидиране на стари задължения се е повишила с 25% на годишна база до 6650 лв. Това показват данните на едно от най-големите дружества на пазара на небанковото потребителско кредитиране у нас "БНП Париба Лични финанси" за периода от май до ноември. Обединяването на задължения по-активно започна да бъде причина за вземане на нов заем от небанково дружество през последните 2-3 години у нас, когато лихвите започнаха да се свиват чувствително и за крайните потребители, а не само за финансовите институции. Според анализа на дружеството вече над 1/5 от всички молби за нов кредит са именно с такава насоченост.

Кредитът за купуване на употребяван автомобил също е бил много търсен през годината, а средната сума, която се иска за подобна покупка, е 5258 лв. Данните показват, че около 30% от тези молби са били подадени от жени. Те също така по-често кандидатстват за заеми за образование (66% от молбите) и лечение (62%). Най-честата причина за вземане на заем от небанковото дружество остава ремонт на дома.

Според представители на компанията ръстът на обема на молбите е знак, че потреблението расте. Новият изпълнителен директор на компанията Бруно Льору коментира, че политическата криза в страната няма да се отрази в дългосрочен план на дейността на компанията в страната. Тази година компанията отбелязва 15 години откакто оперира в България. За това време дружеството е кредитирало купуването на 420 хил. телевизора, което е най-често финансираната стока. Най-голямата еднократна покупка, кредитирана от компанията, е телевизор на стойност 37 хил. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар