Одитор без име
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Одитор без име

Изабела Джалъзова

Одитор без име

Отстранената от проверките на КФН "РСМ България" вече няма името и подкрепата на RSM International

Николай Стоянов
15529 прочитания

Изабела Джалъзова

© Цветелина Белутова


Автор: Капитал

За една одиторска компания бизнесът реално е да продава репутация. Тя застава с нея, като заверява отчетите на клиентите си и гарантира за тях. Покрай проверките в застрахователния и пенсионния сектор "РСМ България" изгуби голяма част именно от този най-ценен актив.

Компанията, която спечели най-много клиенти при старта на процедурата, беше отстранена от Комисията за финансов надзор по обвинения в подправяне на документи. От самата компания отхвърлиха обвиненията и заявиха, че ще се борят по съдебен път срещу решението. Но независимо дали регулаторът е прав или не, неговото действие неминуемо удари по доброто има на дружеството. Явно и буквално, защото компанията престана да е член на глобалната одиторска мрежа RSM International. Българското дружество вече е със сменено име - "ИсаОдит", то не фигурира в списъка на партньори на RSM, а сайтът му пренасочва към международния сайт на групата.

Сами в бурята

Логично обяснение на ситуацията е, че RSM International може да е поискала да се дистанцира от репутационния скандал в България и да е оттеглила лиценза си за българското РСМ. Теоретично в такъв ход може да се види и косвено потвърждаване на констатираните от регулатора нередности, тъй като, ако обвиненията са напълно безпочвени, централата би застанала зад своя местен член. От самото RSM след обявяването на решението на КФН заявиха, че ще правят собствена проверка, а сега не отговориха на зададените от "Капитал" въпроси.

По уверенията на управляващия партньор в одиторската компания Изабела Джалъзова решението за раздялата е по взаимно съгласие и това е наложило смяната на името. "Като цяло това беше нещо, което обмисляхме отдавна. Независимостта е важна за нас и така или иначе щяхме да стигнем до същото решение. Отношенията ни с RSM International са добри, но преценихме, че това е правилната крачка за развитието на компанията за в бъдеще", коментира тя.

Според Джалъзова компанията продължава нормалния ход на работата си. "Ние сме на пазара от близо 17 години и ангажиментът ни със застрахователните компании и пенсионните дружества е само част от професионалните ни отговорности. Одит сезонът започна и работата се увеличава – както винаги през този период от годината. Не смятаме да спираме работния процес по какъвто и да е било повод", обясни тя.

Като цяло обаче липсата на международен гръб няма как да не се отрази на компанията в сектор, доминиран именно от чужди имена. Особено насред продължаващи проверки в съсловния Институт на дипломираните експерт счетоводители, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, както и при течащите десетки дела.

0:15 за регулатора

Както и беше заявило, "РСМ България" е обжалвало всичките 18 решения, с които КФН нареди на 15 застрахователни и три пенсионни компании да прекратят договорите си с него. Освен това дружеството е поискало от съда и да спре предварителното изпълнение на решенията на регулатора, чрез които независимо от течащите производства те влязоха в сила и бяха избрани заместници на РСМ. Ако някоя от тези жалби бъде одобрена от съда, това може да постави под риск цялата течаща проверка на КФН. Това по принцип е възможно, ако РСМ успее да докаже, че актът на комисията може да му причини значителна или трудно поправима вреда.

От съдебните определения става ясно, че РСМ е претендирало, че ще настъпят вреди както за него, така и за проверяваните дружества. "Изложено е, че същите се изразяват в претенции за заплащане или връщане на дължими суми и загуба на вече вложени средства за външни услуги. Посочено е, че до момента в проверките на дружествата са вложени значителни ресурси и средства, като евентуална отмяна на решенията, ако същите вече са изпълнени, би довела до допълнителни вреди за адресатите на актовете - заплащане от проверяваните дружества на суми по сключени междувременно договори с други външни експерти, съдебни и административни разходи", гласи описанието в едно от определенията.

Според съда обаче не са приложени доказателства, а освен това и той не ги приема за "трудно поправими". Така досега по 15 от жалбите съдебните състави на ВАС не уважават искането, като не се вижда тези определения също да са били обжалвани. Разглеждането на самите дела по същество е насрочено за различни дати през януари и февруари 2017 г., когато по план прегледите трябва да са приключили. Така че, ако евентуално РСМ спечели някои или всички от делата, това единствено ще му помогне в търсене на обезщетение от КФН, но едва ли ще повлияе на проверката. Ако актовете на КФН бъдат отменени от съда обаче, това може да внесе юридическа несигурност.

Стрес на тъмно

По план прегледите на КФН трябва да приключат в края на ноември, като след това балансите на застрахователите ще бъдат подложени на стрес тест, а финалните резултати се очакват в средата на декември. Отстраняването на РСМ при вече стартирали проверки и изборът на нови одитори чак в началото на октомври нормално внася известно забавяне в процедурата. Според информация на "Капитал" закъснения има и при компании, където не е бил сменен проверяващият, но като цяло изоставането не е сериозно и е преодолимо.

Друг момент, който внесе допълнителен хаос, е закъснялата подготовка за стрес тестовете. Въпреки че при предишния председател на КФН Стоян Мавродиев проверките вече веднъж бяха отложени и въпреки че още от пролетта се знаеше, че Брюксел настоява те да са съпътствани със стрес тестове, работата по това започна чак през август, когато вече прегледите бяха започнали. Изготвянето на методологията беше възложено на европейския регулатор EIOPA, който е и партньор на КФН в управляващия комитет по прегледите. Същевременно регулаторът обяви и обществена поръчка за консултант, който да проведе самото упражнение. За такъв на 24 октомври беше избран EY, който консултира КФН и при самите прегледи. Засега обаче продължава да е неясно при какви точно параметри той ще стресира застрахователите. От КФН обясниха за "Капитал", че методологията вече е одобрена от комисията и е изпратена за попълване на поднадзорните лица. "Методологията ще бъде публично оповестена при подписването на окончателен договор с консултанта за провеждането на стрес теста", казаха още от комисията.
Автор: Капитал

За една одиторска компания бизнесът реално е да продава репутация. Тя застава с нея, като заверява отчетите на клиентите си и гарантира за тях. Покрай проверките в застрахователния и пенсионния сектор "РСМ България" изгуби голяма част именно от този най-ценен актив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK