Седмични новни за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Румен Овчаров и Делян Добрев – също обвиняеми по "Белене"

Миналият четвъртък (17 ноември) прокуратурата повдигна обвинения срещу Румен Овчаров, а в петък – срещу Делян Добрев, заради казуса АЕЦ "Белене". Обвинението срещу Добрев беше очаквано, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета му от Народното събрание през октомври. Добрев се отказа от него до края на същия ден. Така обвиняемите от втората прокурорска акция за злоупотреби по проекта за атомната електроцентрала стават общо петима. По-рано през есента на тази година прокуратурата повдигна обвинения на бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и на бившия енергиен министър Петър Димитров.

Обвинението срещу Овчаров идва буквално дни преди да изтече десетгодишната давност за наказателно преследване срещу неговите действия. Според прокуратурата в края на ноември 2006 г. Овчаров като енергиен министър не е упражнил контрол върху Велков и Папазян във връзка със сключването на споразумение за изграждането на площадката за АЕЦ "Белене" на стойност 193 млн. евро. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обясни, че обвинението срещу Овчаров има характера на начално с цел да не бъде изпуснат давностният срок.

Председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Делян Добрев също получи обвинение в петък. "С моя подпис беше спряна далаверата "Белене". Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Румен Овчаров и Петър Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието, заяви Добрев.

"Енерго-про" издаде най-голямата частна емисия облигации в България

"Енерго-про Варна" пласира облигации за 130 млн. евро на вътрешния пазар, а 40 млн. евро от тях е записала Черноморската банка за търговия и развитие. Освен че е най-голямата емисия на частна компания в България, тя е успяла да привлече големи институционални инвеститори – банки, пенсионни фондове и управляващи дружества, като половината са от Централна и Източна Европа. Предстои емисията да бъде качена и за вторична търговия на Българската фондова борса до 6 месеца, където "Енерго-про Варна" ще е и най-големият емитент на такива книжа. Така компанията ще се завърне на фондовия пазар, макар и с облигации, след като до средата на 2015 г. акции на двете й основни дружества ("Мрежи" и "Продажби" - бившите на Е.ON) се търгуваха на БФБ - София. Според представители на пазара емисията е и доказателство за доверието в частния енергиен сектор в България. Наскоро и ЧЕЗ договори заем за 116 млн. евро кредит от ЕБВР. В момента други български дружества имат по-голям обем бондове (БЕХ, БТК и др.), но те са емитирани на международните пазари.

Бондовете на "Енерго-про" са със седемгодишен срок, а лихвеният купон е 3.5%, като такава е била и доходността по информация на "Капитал". Инвеститорите, които са записали книжата, са 23 на брой.

Частен съдебен изпълнител продава важен имот от езерото "Панчарево"

Частен съдебен изпълнител продава кантон, от който се контролира изпускането на водата от язовир "Панчарево". Продажбата на дворното място от 2800 кв. метра с малка масивна сграда е от 76.6 кв метра е заради необслужвани дългове на държавното "Напоителни системи". Язовирът освен място за пикник, риболов и разходки с лодки е най-долното стъпало от каскада "Искър", което служи за спирането на водата в случай на залпово изпускане от язовир "Искър". Или при неправилното му управление от частни лица може да се предизвика преливане или скъсване на бента, което да остави летището и кварталите "Дружба" и "Подуяне" под вода.

Колкото и абсурдно да звучи, хидротехническият кантон на "Панчарево", в който се намират управлението на основния водоизпускател, преливникът на язовира и кулата за промишлено водоподаване, е купен за 682 хил. лв. от 27-годишната Ева Петева Богомилова. За щастие малко преди сделката да бъде вписана в Имотния регистър, правителството все пак се задейства. То предостави имота за безвъзмездно управление на министерство на земеделието и го обяви за публична държавна собственост, което напълно стопира неговата продажба в бъдеще.

Петролните компании не инвестират достатъчно в зелена енергия

Петролните компании рискуват да изостанат в прехода към нисковъглеродна енергия. Това показват последните анализи на консултантите, според които големите в сектора не инвестират достатъчно в зелена енергия, съобщава Financial Times. Според доклада, изготвен от консултантската агенция Wood Mackenzie, ръстът в търсенето на петрол ще спада с 0.5% през следващите 20 години. В същото време търсенето на енергия от възобновяеми източници може да се покачи пет пъти за същия период. Подобни предупреждения за петролната индустрия се чуват от много време, но в случая те най-вероятно ще получат повече внимание, защото идват от една от най-реномираните консултантски компании в сектора.

Пол Маконъл, директор по глобалните тенденции в Wood Mackenzie, коментира, че големият въпрос за петролните компании е как ще отговорят на все по-голямото търсене на чиста енергия. Това е и голямата стратегическа дилема пред петролната индустрия.

Възходът на цената на въглищата е към края си

Вълната, която доведе до повече от двойно нарастване на цените на въглищата през последните шест месеца, показва първи знаци на отслабване, след като Китай реши да намали рестрикциите при добива им, пише Reuters. Именно прекаленото регулиране на сектора доведе до вдигането на цените. Цените на въглищата на австралийската минна компания Newcastle са спаднали с почти 8% през ноември и в момента достигат 105 долара за метричен тон. В началото на месеца цената беше 115 долара - най-високата от 2012 г. насам.

Решението на Китай идва точно преди зимния сезон, в който потреблението достига най-високите си нива. Първоначалните планове на Пекин бяха да намали сериозно производството на въглища, но сега рестрикциите ще отпаднат и ще бъдат добавени още 54 работни дни за мините. "Вдигането на цените, което започна в началото на 2016 г., най-вероятно няма да се задържи", коментират от рейтинговата агенция Fitch.

Очаква се НЕК да приключи тази година с минимална печалба от 12.265 млн. лв. Това е посочила енергийният министър в оставка Теменужка Петкова в писмен отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров за финансовото състояние на НЕК, цитиран от Publics.bg. Според Петкова този финансов резултат е подобрение със 190 млн. лв. в сравнение със загубата на НЕК през 2015 г.

Акционерите на Tesla Motors Inc са одобрили придобиването на енергийната компания SolarCity Corp, чиято основна дейност е производството на соларни панели, съобщи Reuters.

Стойността на сделката е около 2 млрд. долара, които ще бъдат платени в акции на Теsla.

Сделката за придобиването на индийската рафинерия Essar Oil от консорциум, воден от руската "Роснефт", която беше сключена на 14 октомври е щяла да бъде провалена в последната минута заради конкурентна оферта на Саудитска Арабия. Това твърдят седем източника на Reuters, имащи отношение към сделката.