Приходите от IT ще надхвърлят 1 млрд. евро през 2016 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приходите от IT ще надхвърлят 1 млрд. евро през 2016 г.

pexels

Приходите от IT ще надхвърлят 1 млрд. евро през 2016 г.

Едновременно с това продължава да се забавя ръстът на заетите в сектора

Александра Козбунарова
5210 прочитания

pexels

© pexels


За поредна година българският софтуерен сектор има двуцифрен ръст на приходите, като изпреварва повече от пет пъти растежа на БВП на страната. Прогнозните сочат, че темповете през 2016 г. ще се запазят на сходни нива с тези от последните години и приходите ще надхвърлят 1 млрд. евро. Това са заключенията от Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Експортен позитивизъм

Основен принос за растежа на софтуерната индустрия имат експортно-ориентираните компании. Данните показват, че за 2015 г. общо приходите са се увеличили със 17 % спрямо предходната година, като експортно-ориентираните софтуерни компании са генерирали постъпления в размер на 1.2 млрд. лева, което е увеличение от 21 % в сравнение с 2014 г. Прогнозните данни за 2016 г. са за очаквано увеличение с 23% на общата стойност на износа на софтуерни продукти и услуги. По този начин софтуерният бизнес ще има възможността да премине историческата граница от експорт за 1.5 млрд. лв., като се превръща в стратегически за ръста на БВП и развитието на икономиката и стандарта на живот в страната, казват от асоциацията. Бавен ръст на заетостта За миналата година в софтуерния сектор са били заети 19 хил. души. Предварителните данни за реално осигурените средно-годишно работни места в софтуерната индустрия за 2015 г. показват, че те се увеличават с 1107 или 6% спрямо 2014 г. Това е най-слабият ръст от 2012 г., като е ясен показател за задълбочаващите се проблеми с недостига на IТ специалисти в страната. Очакванията са, че тенденцията ще се запази, като броят на новите работни места в софтуерната индустрия в България ще отбележи по-нисък ръст от 5% или 907 отворени нови позиции през тази година. Прогнози

Очакванията на участвалите в проучването компании са по-скоро положителни. Продължава тенденцията на изместване на фокуса на дейността на компаниите - от извършване на ниско квалифицирана работа тип "кодиране" в първите години от развитието на сектора към участие във всички фази на съвременното производство на софтуер - анализ, дизайн, архитектура, въвеждане в действие, качествен контрол, поддръжка и развитие. От друга страна, общо 70% от компаниите очакват секторът да продължи да расте през следващаа година - доста по положително спрямо година по-рано, когато половината компании предвиждаха стагнация. Освен недостигът на кадри, дежурният проблем на сектора, тази година от БАСКОМ очертават и още едно притеснение. Системата за данъчното облагане, в т.ч. въвеждане на прогресивен подоходен данък за физическите лица може да създаде нестабилна и непредвидима икономическа и фискална среда, което неминуемо ще доведе до отлив на инвестиционен интерес, казват от асоциацията.


1 коментар
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Особенното на ИТ индустрията беше, че се състоеше от преимуществено млади хора. Но тези, които влязоха в ИТ индустрията през 90-те вече са на по 50 години. А те бяха от по-масови набори. Така, че до 10-15 години щатът в ИТ индустрията не само, че ще спре да расте, но дори може и да започне да намалява.

    Та без внос на кадри ръстът на българската ИТ индустрия ще спре по чисто демографски причини. Затова го пиша от години: без внос на кадри ИТ индустрията в България няма никакъв шанс за растеж. Сега е моментът на махнем ограниченията на нашия трудовия пазар за страните от бившия СССР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK