КЗК образува производство срещу четири млекопреработващи компании

Проверката е по сигнал на "Активни потребители" за наличие на немлечни мазнини в продукти, обозначени като "сирене"

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу три млекопреработващи компании за евентуална нелоялна конкуренция. Проучването е срещу "Рафтис милк" - Сливен, "Сирма приста" - София, "Чех – Йосиф Новосад" - с. Соколово, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора.

Сигналът от "Активни потребители"

Повод за проверките е сигнал до КЗК от юли т.г., подаден от Българската национална асоциация "Активни потребители". В него организацията посочва, че е провела сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по няколко показателя: водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций. Проверката е установила, че марките сирена от "Ипекс груп" (сирене "Дъга"), "Сибила 2000" ("Здравец"), "Сирма приста" ("Старопланинско"), "Лъки 2003" ООД ("Тракия") и "СВА – Коме" (сирене СВА) съдържат немлечни мазнини. От "Активни потребители" определят това като имитация, която подлежи на санкции от Закона за защита на конкуренцията, и сигнализират комисията.

По принцип влагането на растителни мазнини в млечни продукти не подлежи на санкции, ако съставът е изписан коректно върху етикета на продукта. Но ако един продукт е обозначен като "сирене", т.е. млечен, добавянето на немлечни съставки не е допустимо според специална наредба.

Констатации на Агенцията по храните

След получаване на сигнала от неправителствената асоциация КЗК е изискала информация и доказателства от Българската агенция за безопасност на храните и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София, става ясно от съобщението на сайта на регулатора. В отговора си двете институции посочват резултати от изпитания на проби от сирена, направени на 17 май 2016 г., като цитират и партидния номер на изследваните продукти.

Проверката на агенцията по храните установила наличие на немлечни мазнини в сирене СВА - произведено от "Чех – Йосиф Новосад"; "Старопланинско" - на "Сирма приста"; "Тракия" - дистрибутирано от "Лъки 2003" и произведено от "Рафтис милк", "Дъга" - произведено от "Рафтис милк". Сирене "Здравец", доставено от "Сибила 2000", съдържало само млечна мазнина, затова компанията не подлежи на допълнителна проверка. Агенцията по храните посочва също, че е издала актове за установяване на административни нарушения, предписания и наказателни постановления във връзка с установените нарушения.

След като се е запознала с резултатите от проверките, КЗК смята, че "се пораждат основателни съмнения за евентуално извършени нарушения по глава VІІ от ЗЗК – "Забрана за нелоялна конкуренция", и започва проверка срещу четирите млекопреработващи предприятия. Според комисията етикетирането на продукта като "сирене" е "съществена за потребителите информация, която може да повлияе на техния избор при покупка и да се отрази на потребителското поведение във вреда на други конкуренти – производители на сирене".

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане