Бизнесът и властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнесът и властта

pexels

Бизнесът и властта

Как политическата криза ще се отрази на компаниите според мениджъри от различни сектори на икономиката

9887 прочитания

pexels

© pexels


Всяка политическа криза носи несигурност, а когато тя се гарнира и с доза популизъм, ситуацията може да излезе извън контрол. Както се случва в момента след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. Политиците може и да не си дават сметка, но предизборното говорене за промяна в данъчната политика и исканията за допълнителни милиардни разходи догодина плашат бизнеса.

Поне това показва анкета на "Капитал" сред мениджъри на компании от различни сектори на икономиката. Според тях политическата криза може да повлияе на някои инвестиционни намерения - знанието за България е откъслечно и всяка смяна на ситуацията тук прави страната ни да изглежда по-рискова в очите на чуждите инвеститори. Опасенията са и че някои проекти може да се блокират заради спряла администрация. Когато не е ясно кой носи политическата отговорност за взетите решения, усвояването на еврофондовете също се забавя.

Добрата новина е, че за голяма част от бизнеса случващото се на жълтите павета в София няма чак такова значение. Показва го и месечното проучване на НСИ - въпреки оставката на втория кабинет "Борисов" бизнес климатът през ноември се е подобрил. Лекият ръст на индекса се дължи на оптимизма в промишлеността и търговията на дребно. Несигурната среда обаче остава основният проблем за компаниите, като това се отнася в най-голяма степен за строителния сектор.

Има безпокойство

Филип Ромбаут, изпълнителен директор на торовия завод "Агрополихим"

Ние оценяваме политическата ситуация от гледна точка на нашите клиенти, които са фермерите. Министерството на земеделието, което имахме досега, безспорно беше най-доброто, което сме имали за последните 20 години. Имаше ред, програма и стратегия. При тази политически объркана обстановка въпросът е как администрацията ще продължи стратегията в сектора и разпределението на парите по програмите, които имаха ефективност. Сега има безпокойство. Един фермер, който не знае какво ще се случва в бъдеще, не може да харчи. Никой не е доволен, че правителството е паднало. Нямаше нужда от това.

Нашите проекти продължават

Давид Давидов, основател и собственик на "3 ДИ Р.Е. Мениджмънт"

Нашето виждане след оставката на правителството е, че няма непосредствен ефект върху пазара на недвижими имоти и неговата положителна посока на развитие. В този ред, нашите строителни планове не се променят, що се отнася до първа фаза на проекта ни. Ние сме изцяло обвързани с прекия интерес към него както от купувачи в жилищната част, така и от потенциални наематели за офисните сгради. Той продължава да е стабилен въпреки преходния период. Надяваме се, че след следващите избори ще се формира стабилно правителство, добра основа за работеща администрация. При такива условия ние уверено ще продължим планирането на следващите фази на проекта. Потенциален риск в средносрочен план би била трудността за формиране на правителство предвид евентуални изравнени позиции на политическите сили или формиране на такова със слаба парламентарна подкрепа.

Работата на администрацията се забавя

Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD

Политическата стуация вече се отразява на инвеститорския и строителния бизнес. Работата на общинската администрация и държавата като цяло се забавя прогресивно. Във всички страни се генерира частично усещане за несигурност, което влияе не само на активната работа, но и на решенията на бизнеса. Поради появилата се прекомерна бюрокрация, стимулирана допълнително от всекидневния страх от избухване на протести, става невъзможно да следваме нормалния си ритъм на работа. Забавянето влияе негативно на всички участници в процеса - на нас инвеститорите, но и на всички наши доставчици и изпълнители, а най-много на клиентите ни. Представете си, че сте избрали своето жилище, инвестирали сте в него, планирате да се нанесете, а по административни причини този срок се измества във времето. Това се отразява на качеството ви на живот. Секторите "Строителство" и "Сделки с недвижими имоти" генерират над 15% от БВП. Всеки риск, пред който сме изправени ние, се отразява на редица свързани дейности. А най-лошото е, че няма предпоставки за реален икономически проблем, а сме свидетели на изкуствено създадено напрежение.

Може да попречи на инвестициите

Николай Петров, управител на германската "Хамбергер България"

Политическата криза по-скоро може да попречи на инвестициите. Още на следващия ден след изборите, след като спечели новият президент, имах обаждане от най-високо ниво на фирмата. Бяха наистина притеснени от отзивите, въпросите им бяха дали наистина България сега ще се откаже от Европейския съюз, наистина ли ще мине към Русия. След като разговаряхме, много бързо се успокоиха.

Първоначалните емоции винаги малко или много надделяват, но бързо отшумяват, това е хубаво. Що се отнася до новите инвеститори, които все още не са стъпили в България, те вероятно възприемат ситуацията според това, което им казват консултантите. Много е важно по какъв начин те представят ситуацията.

Очаквам поне 5-6 борсови дебюта догодина

Камен Колчев, главен изпълнителен директор, ЕЛАНА Финансов холдинг

Хубавата новина е, че в България бизнесът е все по-независим от политиката и продължава да работи въпреки това, което се случва там през последните 10 години. Политическото безвремие при смяна на правителството ще дойде и ще си отиде, а пазарът ще продължи да работи. И както виждаме, продължава да работи въпреки оставката на правителството.

Да, има компании, чийто бизнес е свързан с обществени поръчки и развитието им зависи от това. Те вероятно ще забавят растежа си с тези шест месеца, но това не пречи на други компании да стават публични. Ще се учудите колко много проекти има в момента от компании, които искат да набират капитал или да излизат на борсата с публични предлагания. Не съм чул някоя от тях да каже чакайте сега да видим какво ще стане с държавата. Знам за поне четири големи компании, които се подготвят да излязат на борсата и ще го направят през следващата година. А ние сме само един от инвестиционните посредници. Вероятно и другите колеги работят с бизнеса. През последните две години имахме две IPO-та, а догодина аз лично очаквам поне 5-6.

От гледна точка на инвеститорите, ако вследствие на политическата нестабилност водещият индекс на борсата SOFIX спадне, те вероятно ще оценят това като възможност за покупки. Но както виждате, пазарът не пада, а и не очаквам да падне.

Надявам се на разума на политиците

Инж. Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг"

Политическата нестабилност оказва влияние върху бизнеса и най-вече в отношенията с чуждестранни фирми и контрагенти. Особено ако очакванията са за промени в данъчната политика, общественото осигуряване и промени в преференции, които са създавали благоприятна среда за развитие на бизнеса в България.

Надявам се на по-скорошно стабилизиране на ситуацията, на разума на политиците да не поставят политиката пред икономиката. За да имаме по-добро образование и здравеопазване, повече социални разходи, са необходими доходи и данъци, които се генерират от развита икономика.

Популизмът е опасен

Антон Петров, представител на Viohalco в България

Инвеститорите имат нужда от стабилност и правителство, но такива няма. Загатнатите промени в данъчната политика задават много въпроси. Надигащият се популизъм по тази тема е много опасен и деструктивен. Нестабилността замразява всички по-смели инвестиционни планове на инвеститорите. Всяка една работеща компания, ако не инвестира, се обрича на по-бавно развитие. А в тежката индустрия инвестициите винаги са големи и се изплащат дългосрочно.

Всяка политическа криза носи несигурност, а когато тя се гарнира и с доза популизъм, ситуацията може да излезе извън контрол. Както се случва в момента след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. Политиците може и да не си дават сметка, но предизборното говорене за промяна в данъчната политика и исканията за допълнителни милиардни разходи догодина плашат бизнеса.

Поне това показва анкета на "Капитал" сред мениджъри на компании от различни сектори на икономиката. Според тях политическата криза може да повлияе на някои инвестиционни намерения - знанието за България е откъслечно и всяка смяна на ситуацията тук прави страната ни да изглежда по-рискова в очите на чуждите инвеститори. Опасенията са и че някои проекти може да се блокират заради спряла администрация. Когато не е ясно кой носи политическата отговорност за взетите решения, усвояването на еврофондовете също се забавя.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Много шум за нищо. Внимавайте какво си пожелавате, защото следващото правителство се очертава много по-лошо от сегашното. Визирам ГЕРБ-ДПС(в сянка)-патриоти и марешки

    Доста опасна комбинация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK