"Стоянстрой" увеличава инвестицията си във ферма за калкан с 2 млн. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Стоянстрой" увеличава инвестицията си във ферма за калкан с 2 млн. евро

Инвеститор в проекта е Стоян Сариев, чийто основен бизнес е строителния.

"Стоянстрой" увеличава инвестицията си във ферма за калкан с 2 млн. евро

Към проекта има интерес от турски инвеститор, но ще се разчита и на еврофинансиране

19477 прочитания

Инвеститор в проекта е Стоян Сариев, чийто основен бизнес е строителния.


"Проектът за ферма за производство на калкан във Варна вече има разрешително за строеж и досега в него съм инвестирал около 1.75 млн. евро", съобщи за "Капитал" Стоян Сариев, собственик на "Стоянстрой". Проектът под Аспаруховия мост във Варна беше представен преди две години, но по него има известно забавяне. Очакванията на Сариев са били, че през тази година ще бъде открита обявената мярка за финансиране на проекти по Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020, но досега това не се е случило.

Първоначалната стойност на фермата за калкан е 6 млн. евро, но след старта на проекта през 2014 г. Сариев разширява обхвата на бъдещето си предприятие за калкан и с люпилня за малки рибки, която ще струва допълнително още 2 милиона евро. Първоначално е било предвидено те да бъдат внасяни от европейски страни, но преценката на инвеститора е, че с това разширение производствените му разходи ще намалеят значително, а сигурността на производствения процес ще нарасне.

Проект от учени

"Разширението на проекта беше изготвено от екип учени от Тракийския университет в Стара Загора, разказва Стоян Сариев. Те са от катедра "Биология и аквакултура", а проектът е изготвен от големия български експерт в тази област професор Йордан Стайков, научен консултант по аквакултура. По негов съвет ще кандидатстваме за финансиране пряко в Брюксел като иновативен проект. Нашите намерения са да кандидатстваме по тази програма още през февруарската й сесия. Субсидията за иновативност може да достигне до 80 на сто от стойността на проекта", разказва Сариев.

Консултантите са посъветвали инвеститора да кандидатства за финансиране по европейска програма "Опазване и възстановяване на морското биоразнообразие и екосистеми, която е част от Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020, според която, ако производителите на малки калканчета в собствени риболюпилни пускат определени количества от тях в Черно море за поддържане на популацията на черноморския калкан, проектът може да бъде съфинансиран от ЕС. "Ние ще произвеждаме повече зарибителен материал, отколкото ни е нужно, и това, което е в повече, ще използваме за зарибяване на Черно море. Досега никой не го прави, а рибният свят на нашето море също има нужда от подкрепа, а не само да ловим калканите", заключи Стоян Сариев.

Във фермата за калкан годишно ще могат да се произвеждат от 200 до 250 тона риба за консумация. Разходите, които досега "Стоянстрой" е направила по проекта, са в няколко направления. Ако фирмата сама произвежда зарибителния материал, изчисленията през 2016 година показват, че себестойността на килограм калкан за консумация ще бъде около 10 лева. В предишния вариант на проекта, в който има заложено строителство само на ферма за калкан, без изграждане на люпилня, а малките рибки са от внос, тогава прогнозната себестойност щеше да бъде 14 лева за килограм риба.

Така вторият проект ще понижи себестойността на продукцията с 28.6 на сто. Минималната цена на калкана с консумативен размер към днешна дата е около 25 лева на килограм. "Със сигурност ще търсим пряко договаряне с ресторантите в България. При средно производство 16.7 тона на месец и минимални изисквания за продажба от 5 килограма калкан това означава, че можем да "захраним" над 3300 ресторанта.

Маркетинговото ни проучване показва, че ще можем да продаваме калкан и в съседни страни - Русия, Турция, Румъния, Украйна. Смятаме също така да сключим договори и с големите търговски вериги в България, където рядко се продава черноморски калкан. Прогнозата ми е за около 10 лева печалба на всеки килограм продаден калкан за консумация. Това означава, че за 8 години ние ще възвърнем инвестицията си", обяснява Стоян Сариев.

След калкана - миди

Един от големите разходи във фермата е за гранулирана храна на калкана. В началото тя ще се внася от страни от Европейския съюз. Когато бизнесът набере инерция обаче, Стоян Сариев проектира да направи свой цех за екструдирани фуражи. Още една насока на усъвършенстване на бизнеса ще бъде производството на органичен тор. При постоянното пречистване на водата отпадната утайка ще се събира, изсушава, пакетира и продава на фермерите най-вече в България. Стоян Сариев ще развива бизнеса си и с производство на деликатесни миди. "Ще копираме опит от фирмата, от която купихме нашето know-how.

Те използват непречистената вода от калкана и за още една цел - отглеждат деликатесни миди предимно за Италия. Тези миди носят два пъти по-голям приход от калкана. Ако се заемем и с производството на миди, ще можем да съкратим възвращаемостта на инвестицията от 8 години поне на 5-6 години", прогнозира инж. Сариев.

План Б

Надеждите на Сариев са, че ще получи съфинансиране от програмите за развитие на аквакултури на Европейския съюз. Той е изготвил и план Б - в случай че не получи такова финансиране, да потърси партньорство с турски инвеститор, който вече проявява интерес към проектите. "Естествено предпочитаме сами да осъществим проекта, но това не пречи да търсим и други възможности", коментира Сариев.

Големият технически риск, който е предвиден в проекта, е поддържането на постоянна температура на водата във фермата. При отклонение дори от 2-3 градуса рибата започва да се развива много бавно и дори може да загине. Калканът е дънна риба, на дъното на морето температурата винаги е почти една и съща. Затова ще бъдат сключени договори с фирми, така че да има денонощен контрол върху температурата на помещенията и водите при производството на малките рибки и на калкана за консумация.

"Докато се подготвяме за изграждането на фермата за калкан, наблюдавам пазара на тази деликатесна риба у нас и в съседните страни. Забелязвам постоянно търсене и плавно увеличение на продажната й цена. Така че в близко бъдеще пазарни рискове не очаквам да се появят", заключи Стоян Сариев.

"Проектът за ферма за производство на калкан във Варна вече има разрешително за строеж и досега в него съм инвестирал около 1.75 млн. евро", съобщи за "Капитал" Стоян Сариев, собственик на "Стоянстрой". Проектът под Аспаруховия мост във Варна беше представен преди две години, но по него има известно забавяне. Очакванията на Сариев са били, че през тази година ще бъде открита обявената мярка за финансиране на проекти по Програмата за морско дело и рибарство 2014 - 2020, но досега това не се е случило.

Първоначалната стойност на фермата за калкан е 6 млн. евро, но след старта на проекта през 2014 г. Сариев разширява обхвата на бъдещето си предприятие за калкан и с люпилня за малки рибки, която ще струва допълнително още 2 милиона евро. Първоначално е било предвидено те да бъдат внасяни от европейски страни, но преценката на инвеститора е, че с това разширение производствените му разходи ще намалеят значително, а сигурността на производствения процес ще нарасне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    pas1461650861495492 avatar :-|
    Ivan Ivanov

    браво дано има успех.дано още много такива начинания.

  • 2
    caq46392040 avatar :-|
    caq46392040

    Жилищната сградата която започнахте да строите във Варна ще я довършите ли ?

  • 3
    jotop.123 avatar :-|
    Georgi Boikov

    Черноморския калкан е 25 лева.Калкана,който се отглежда по изкуствен начин на цена от 16 лева и го има в Метро внос от Испания

  • 4
    plamenss avatar :-|
    plamenss

    Крайно време е да спират Европейското финансиране, че куцо и сакато станаха я пчелари, я земеделци...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK