Съдебен изпълнител продава имоти на ТЦ-ИМЕ за над 24 млн. лв.

Търгът за двата парцела зад Централна гара в София ще бъде между Коледа и Нова година

ТЦ-ИМЕ беше ключова компания в структурите на Цветан Василев преди фалита на КТБ
ТЦ-ИМЕ беше ключова компания в структурите на Цветан Василев преди фалита на КТБ    ©  Юлия Лазарова
ТЦ-ИМЕ беше ключова компания в структурите на Цветан Василев преди фалита на КТБ
ТЦ-ИМЕ беше ключова компания в структурите на Цветан Василев преди фалита на КТБ    ©  Юлия Лазарова
60

хил. кв. м приблизително е общата площ на двата предлагани парцела.

Два парцела с обща площ от близо 60 хил. кв.м в София, собственост на Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ), се продават от частен съдебен изпълнител за 24.2 млн. лв. Длъжникът някога беше ключова компания в структурите на Цветан Василев, но след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се смята, че се контролира от лагера около депутата от ДПС Делян Пеевски.

В дружеството дори беше назначен временен синдик преди две години по искане на свързваната с депутата "Сиболе", но Софийският апелативен съд отмени обезпечителната мярка. Сега производството е по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който урежда събирането на публични вземания. Върху двата имота има ипотека и възбрани, включително от други съдебни изпълнители. Самата продажба ще стане чрез търгове с тайно наддаване, които ще се проведат в седмицата между Коледа и Нова година.

Зад гарата

Имотите се намират в местността Задгарова артерия на столицата и включват два парцела с площ 31 311 кв.м и 27 836 кв.м. Частен съдебен изпълнител Иван Чолаков е обявил начална цена от 12.8 млн. лв. за първия и 11.4 млн. лв. за втория. Сумите не включват ДДС, но данъкът е дължим, като данъчната основа ще бъде определена след приключване на публичната продан, става ясно от обявите. За участие във всеки от търговете кандидатите трябва да внесат задатък от 20% от обявената първоначална цена. Предложения се подават до 27 декември, а отварянето на офертите ще стане на 28 декември сутринта.

Върху имотите има договорна ипотека в полза на Обединена българска банка, както и възбрани от частни съдебни изпълнители и по други производства. От обявите не става ясно кой е взискателят по делото, а Чолаков не беше открит за коментар. Справка в Имотния регистър показва, че през последните месеци има множество възбрани върху различни имоти на ТЦ-ИМЕ.

Дружеството

Компанията е регистрирана с предмет на дейност научноизследователска дейност, но реално се занимава с отдаване на имоти под наем и инвестиции. Последният й отчет в Търговския регистър е от 2012 г., а за миналата година ръководството е подало само баланс. От него става ясно, че дружеството има активи за 752.2 млн. лв., половината от които нетекущи (главно инвестиции). Текущите активи са основно търговски и други вземания. Данни от регистъра КАПИ показват, че през 2014 г., когато КТБ фалира, а в ТЦ-ИМЕ влезе временен синдик, приходите на дружеството са се свили наполовина и то е излязло на загуба (виж таблицата). В компанията официално заети са трима души.

Връзки

ТЦ-ИМЕ някога беше основна фирма в структурите на Цветан Василев и най-големия длъжник на КТБ. Сега компанията се управлява от един от свидетелите срещу Василев – Теодора Танева. Последният отчет е подписан от нея като изпълнителен директор и от Бисер Лазов като съставител. Лазов е бивша дясна ръка на банкера, който впоследствие премина в лагера на Делян Пеевски.

Веднага след като банката беше затворена, срещу ТЦ-ИМЕ беше подадена молба за откриване на производство по несъстоятелност от свързваната с Пеевски "Сиболе сървисис инкорпорейтид България". Софийският градски съд (СГС) наложи предварителни обезпечителни мерки, като назначи временен синдик и запорира вземанията на дружеството по банковите му сметки в КТБ.

През март 2015 г. обаче Софийският апелативен съд отмени определението за обезпечителните мерки, като заключи, че СГС на практика е обосновал решението си с аргументите на молителя "Сиболе". "По делото няма предоставени доказателства, които да обосноват нуждата от наложени привременни обезпечителни мерки", се посочва в определението на апелативните съдии.


2 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това не са ли локомотивните заводи?

 • 2
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Ако се проследят къде отиват активите, става ясна функцията на кошаревските свидетели Теодора Танева и Бисер Лазов. Те са основните фигури, обслужващи кражбите на Пеевски. И сега продължават да фалшифицират документи. На тях се крепят обвиненията на прокуратурата. После, защо се бавели? Ами при тая неграмотност лесно ли се фабрикуват доказателства?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход