Британските компании са песимистични за идната година

Над половината смятат, че Brexit не е толкова голям фактор

Royal Dutch Shell е най-голямата компания в индекса
Royal Dutch Shell е най-голямата компания в индекса    ©  Sergei Karpukhin
Royal Dutch Shell е най-голямата компания в индекса
Royal Dutch Shell е най-голямата компания в индекса    ©  Sergei Karpukhin

Най-големите публични компании във Великобритания очакват тежка година, показват данните от проучване на ICSA и Financial Times, което се провежда два пъти в годината. Според данните от проучването три четвърти от запитаните компании от FTSE 350 очакват през следващите 12 месеца икономическото положение в страната да се влоши. Малка част от мениджърите очаква да има "леко подобрение" в условията, докато нито една от запитаните в проучването не очаква сериозни позитивни промени в страната.

"Сега, когато вотът за излизане от Европейския съюз вече е реалност, се вижда, че притесненията при компаниите се завръщат", коментира Питър Суейби, директор по политика и проучвания в ICSA.

По сектори - малко по-оптимистично

Запитани за своите виждания за секторите, в които работят, компаниите показват малко по-голям оптимизъм. Над една пета от тях очакват подобрение в своя сектор, докато над 30% не очакват да има каквато и да било промяна в сектора. Най-голяма обаче остава групата на песимистите, които очакват удари по своя бизнес. Над половината от фирмите смятат, че напускането на Европейския съюз ще се отрази зле на тяхната компания. Девет процента са на мнение, че напускането на ЕС ще се отрази позитивно на резултатите им, докато една трета от запитаните казват, че не очакват промяна.

Само една от запитaните компании смята да изнесе голяма част от бизнеса си извън Великобритания към друга страна в ЕС. Над половината от компаниите смятат, че излизането от Европейския съюз не е сред най-големите рискове за техния бизнес през следващата година. Според Суейби по-малките компании от списъка са осезаемо по-оптимистични относно излизането от Европейския съюз. "Това е нормално, защото 100-те най-големи компании във FTSE са насочени предимно към международната търговия, която ще бъде ударена сериозно от Brexit. Все още не се знае каква точно ще бъде промяната в настроенията, когато наближим до реалното активиране на член 50", коментира той.

Клей Брендиш, изпълнителен директор в SThree, която е част от FTSE 250, коментира, че не очаква Brexit да има дълготраен ефект върху бизнеса. "Смятам, че ние ще приемем Brexit като обикновено обстоятелство. Има известна несигурност в икономиката и ще промени начина, по който правим бизнес, но не смятам, че компаниите ще се изнесат от Острова", коментира той.